Ρήξη μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί μία από τις συχνότερες κακώσεις του γόνατος, τόσο σε αθλητές όσο και σε ανθρώπους της καθημερινότητας.

Σε κάθε γόνατο υπάρχουν δύο μηνίσκοι, ο έσω και ο έξω. Πρόκειται για ελαστικούς ημισεληνοειδείς σχηματισμούς, οι οποίοι έχουν ινοχόνδρινη σύσταση. Βρίσκονται ανάμεσα στους μηριαίους και κνημιαίους κονδύλους και βοηθούν στην απορρόφηση των κραδασμών που αναπτύσσονται στην άρθρωση του γόνατος. Παράλληλα, οι μηνίσκοι λειτουργούν υποστηρικτικά για τη σταθερότητα του γόνατος, καθώς και για την ομαλή κινητικότητα της άρθρωσης.

Ρήξη Μηνίσκου – Αίτια

Η ρήξη του μηνίσκου είναι πάντοτε τραυματικής αιτιολογίας, δηλαδή η αιτία για να συμβεί είναι κάποιος τραυματισμός. Αυτός ο τραυματισμός μπορεί να συμβαίνει με μικρότερη βία όταν υπάρχει φθορά (εκφύλιση) στο γόνατο. Έτσι, η ρήξη μηνίσκου, συνήθως, προκαλείται κατά τη διάρκεια κάποιου στροφικού τραυματισμού, συχνότερα κατά την αθλητική δραστηριότητα.

Ρήξη ΜηνίσκουΡήξη Μηνίσκου

Ρήξη Μηνίσκου – Ταξινόμηση

Ανάλογα με τη μορφολογία τους, οι ρήξεις στους μηνίσκους ταξινομούνται σε:

 1. Επιμήκη ρήξη
 2. Ακτινωτή ρήξη
 3. Εγκάρσια ρήξη
 4. Δίκην λαβής κάδου ρήξη
 5. Σύνθετη ρήξη

Όπως και να έχει, οι ρήξεις μπορεί να είναι σταθερές ή ασταθείς. Επίσης, μετά από επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς μια ρήξη μπορεί να επιδεινωθεί και να εξελιχθεί σε πιο σύνθετη μορφή.

Ρήξη Μηνίσκου – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που συχνά αναφέρει ο ασθενής αφορούν σε:

 • Πόνο, ο οποίος επιδεινώνεται κατά το βαθύ κάθισμα και την κίνηση του γόνατος
 • Δυσκολία στις κινήσεις κάμψης ή έκτασης
 • Αδυναμία πλήρους έκτασης ή κάμψης της άρθρωσης
 • Αίσθηση μπλοκ (κυρίως στη δίκην λαβής κάδου ρήξη)
 • Ορισμένες φορές, μπορεί να ακουστεί ήχος ‘κλικ’ στο γόνατο.

Ρήξη Μηνίσκου – Διάγνωση

Η διάγνωση για τη ρήξη μηνίσκου γίνεται με τη λήψη του ιστορικού (μηχανισμός κάκωσης) σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση από τον Ορθοπαιδικό. Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης και την ανάδειξη των χαρακτηριστικών της ρήξης απαιτείται απεικονιστικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία.

Ρήξη Μηνίσκου – Θεραπεία

Η θεραπεία για την αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου θα κριθεί από:

 • Το μέγεθος
 • Το είδος
 • Το σημείο που εντοπίζεται
 • Την ηλικία του ασθενή
 • Την ανταπόκριση στην συντηρητική θεραπεία

Σύμφωνα με τους παραπάνω παράγοντες, ο ειδικός Ορθοπαιδικός θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία, η οποία είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική.

Κατά τη συντηρητική θεραπεία, οι οδηγίες που δίνονται στον ασθενή είναι οι εξής:

 • Παγοθεραπεία
 • Αποχή από αθλητική δραστηριότητα
 • Επίδεση
 • Τοποθέτηση του κάτω άκρου σε ανυψωμένη θέση
 • Πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την μείωση των συμπτωμάτων, αρχικά, και την ενδυνάμωση, στη συνέχεια, των μυών που υποστηρίζουν το γόνατο

Στις περιπτώσεις όπου η συντηρητική αγωγή δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, πραγματοποιείται αρθροσκόπηση γόνατος.

Κατά την αρθροσκόπηση πραγματοποιείται:

 1. Μερική Μηνισκεκτομή: Πρόκειται για την αφαίρεση του κατεστραμμένου τμήματος του μηνίσκου μέχρι τα όρια του υγιούς ιστού και η ομαλοποίηση των ορίων του.
 2. Συρραφή του μηνίσκου: Πρόκειται για την αποκατάσταση της συνέχειας του ραγέντος τμήματος εφόσον η κατάσταση του μηνίσκου και το είδος της ρήξης το επιτρέπουν.

 

Ρήξη Μηνίσκου

Οι παραπάνω τεχνικές πραγματοποιούνται χωρίς να απαιτείται νοσηλεία και ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Εκτός από την ύφεση του άλγους και την αποκατάσταση της κόινησης, με τη μέθοδο αυτή αποφεύγεται η περαιτέρω φθορά του αρθρικού χόνδρου και η περαιτέρω επέκταση της ρήξης.

Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση. Στην περίπτωση της μερικής μηνισκεκτομής, ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στην αθλητική δραστηριότητα 4-6 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Όταν πραγματοποιείται συρραφή του μηνίσκου, η επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα καθυστερεί λίγο περισσότερο.

 

Αν κι εσείς έχετε υποστεί ρήξη μηνίσκου ή εντοπίζετε συμπτώματα όπως αυτά που αναφέρονται πιο πάνω, συμβουλευτείτε τον ειδικό ορθοπαιδικό χειρουργό και αθλητίατρο, Δρ. Εμμανουήλ Μπριλάκη. Ο ιατρός έχει εξειδίκευση και πολυετή εμπειρία, στην διάγνωση των παθήσεων του γόνατος και των αθλητικών κακώσεων, καθώς και στις τεχνικές αντιμετώπισής τους.

Επικοινωνία

Επικοινωνία

Online Ραντεβού

Online Ραντεβού