Αρθρίτιδα ώμου / οστεοαρθρίτιδα ώμου

Έρευνες αποδεικνύουν ότι περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από κάποια μορφή αρθρίτιδας, προκαλώντας τους δυσκολία στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες και παρατηρείται συχνότερα σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Αρθρίτιδα Ώμου

 

Ο όρος αρθρίτιδα χρησιμοποιείται για να εκφράσει την δυσλειτουργία μιας άρθρωσης. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μη αναστρέψιμη βλάβη, με κύριο χαρακτηριστικό την καταστροφή του αρθρικού χόνδρου, του ιστού που καλύπτει τα οστά μέσα στις αρθρώσεις, διευκολύνοντας την κίνηση.

Όπως ακριβώς και η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου και του γόνατος, υπάρχουν διάφοροι τύποι αρθρίτιδας ώμου:

Οστεοαρθρίτιδα ώμου

Η οστεοαρθρίτιδα ώμου αποτελεί τον πιο συνήθη τύπο αρθρίτιδας ώμου. Πρόκειται για μία χρόνια, εκφυλιστική νόσο, που παρατηρείται συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες χωρίς σαφή αιτία. Η οστεοαρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή φθορά του χόνδρου που βρίσκεται στις επιφάνειες του ώμου. Η σταδιακή αυτή φθορά προκαλεί τριβή μεταξύ των οστών της περιοχής με αποτέλεσμα τη σκλήρυνση των οστικών επιφανειών και τη δημιουργία οστεοφύτων.

Μετατραυματική αρθρίτιδα

Η μετατραυματική αρθρίτιδα προκαλείται έπειτα από κάποιον σοβαρό τραυματισμό του ώμου. Για παράδειγμα, ένα κάταγμα μέσα στην άρθρωση, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη του χόνδρου που καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αποτελεί μία χρόνια φλεγμονώδη πάθηση που εκδηλώνεται ως συμμετρική πολυαρθρίτιδα, δηλαδή προσβάλλει και τις δύο αρθρώσεις. Η πάθηση παρουσιάζει φλεγμονή του αρθρικού υμένα, με σταδιακή διόγκωσή του, προκαλώντας έντονο πόνο και δυσκαμψία του ώμου.

Αρθρίτιδα Ώμου

 

Αρθρίτιδα λόγω χρόνιας ρήξης του τενοντίου πετάλου

Σε ορισμένες περιπτώσεις ορισμένα χρόνια μετά από μαζική ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου προκαλείται αρθρίτιδα λόγω της χρόνιας ρήξης του τενοντίου πετάλου.

Αρθρίτιδα Ώμου

Διάγνωση αρθρίτιδας ώμου

Η αρθρίτιδα εκδηλώνεται κυρίως με πόνο κατά τις κινήσεις, νυχτερινό πόνο και δυσκαμψία και περιορίζει το εύρος που μπορεί το άτομο να κινήσει το μέλος που πάσχει. Παρουσιάζει υφέσεις και εξάρσεις και τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή και σοβαρά. Δυστυχώς, με το πέρασμα του χρόνου, η νόσος εξελίσσεται και τα συμπτώματα επιδεινώνονται. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική δυνατότητα αντιρρόπησης των βλαβών που προκαλεί η αρθρίτιδα με αποτέλεσμα η ένταση και η διάρκεια των συμπτωμάτων να ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Επειδή,  συνήθως, στα αρχικά στάδια της νόσου τα συμπτώματα είναι αμβληχρά, πολύ συχνά ερμηνεύονται ως «κούραση» ή «τενοντίτιδα» και δεν δίνεται η απαραίτητη προσοχή για την διάγνωση της νόσου.

Η διάγνωση της νόσου γίνεται από τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό με την κλινική εξέταση και τον απεικονιστικό έλεγχο. Ανάλογα με την περίπτωση, χρησιμοποιούνται

  • ακτινογραφίες
  • αξονική τομογραφία ή
  • μαγνητική τομογραφία

Αρθρίτιδα Ώμου – Θεραπεία

Τόσο στο αρχικό όσο και στα ενδιάμεσα στάδια της νόσου, η τροποποίηση της δραστηριότητας, η χρήση απλών παυσίπονων, η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), η χρήση ζεστών ή κρύων επιθεμάτων, η φυσικοθεραπεία και η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να βελτιώσει τόσο τον πόνο όσο και την λειτουργικότητα.

Στα προχωρημένα στάδια ή στις περιπτώσεις που η συντηρητική αγωγή δεν είναι αρκετή για να ανακουφίσει τον ασθενή, υπάρχουν επεμβάσεις που δίνουν λύση. Στη θεραπεία της αρθρίτιδας έχει θέση η αρθροσκόπηση αλλά η χρησιμότητά της περιορίζεται σε ελαφρύτερες περιπτώσεις και σε μικρότερες ηλικίες. Η αποτελεσματικότητά της αυξάνεται θεαματικά όταν συνδυάζεται με την βιολογική ενίσχυση που προσφέρει η έγχυση επουλωτικών παραγόντων από αιμοπετάλια (PRP) ή η έγχυση βλαστοκυττάρων προσφέροντας σημαντική βοήθεια  στην καθυστέρηση της αρθροπλαστικής.

Η αρθροπλαστική ωμου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ορθοπαιδικής, και αποτελεί την αντικατάσταση του φθαρμένου τμήματος της άρθρωσης με εμφυτεύματα εξαιρετικά ανθεκτικά και απόλυτα συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό. Για την άρθρωση του ώμου υπάρχουν τρεις επιλογές, η ολική αρθροπλαστική, δηλαδή η αντικατάσταση ολόκληρης της άρθρωσης με τεχνητή, η ημιολική αρθροπλαστική, δηλαδή η αντικατάσταση μέρους της άρθρωσης με τεχνητή και η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική, δηλαδή η ολική αντικατάσταση της άρθρωσης με παραλλαγή της φυσιολογικής ανατομίας του ώμου λόγω ανεπάρκειας και του τενοντίου πετάλου.

Η χειρουργική θεραπεία συμπληρώνεται με πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει σκοπό την επανεκπαίδευση της ωμικής ζώνης έτσι ώστε να μπορέσει να ανακτήσει το εύρος κίνησης του ώμου και την λειτουργικότητα του μέλους. Ο χρόνος της αποκατάστασης ποικίλει και είναι ανάλογος των λειτουργικών απαιτήσεων του ασθενούς αν και ο πόνος που οδηγεί τον ασθενεί σε αυτές τις επεμβάσεις υποχωρεί σχεδόν άμεσα στην πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο.

Επιπλοκές χειρουργικής επέμβασης αρθρίτιδας ώμου

Οι συχνότητα των πιθανών επιπλοκών της χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας του ώμου είναι <5% και όταν συμβούν είναι αντιμετωπίσιμες και όχι καταστροφικές. Αυτές πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του ιατρού και του ασθενούς πριν το χειρουργείο και Περιλαμβάνουν την εμφάνιση λοιμώξεων, τον τραυματισμό νεύρων και προβλήματα από τα υλικά (εξάρθρημα, χαλάρωση).

Επιτυχία ολικής αρθροπλαστικής ώμου

Η επέμβαση αυτή είναι μια επέμβαση με πολύ καλά αποτελέσματα. Η ανακούφιση από τον πόνο είναι άμεση και η κίνηση του ασθενούς αποκαθίσταται σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Η ικανοποίηση των ασθενών μετά από μια τέτοια επέμβαση είναι πολύ μεγάλη. Τα ποσοστά αναθεώρησης είναι <10% στην 20ετία.

 

Αν κι εσείς πάσχετε από αρθρίτιδα ώμου και υποφέρετε από τα επίμονα συμπτώματα που προκαλούν δυσκολία στην καθημερινότητά σας, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό, Δρ. Εμμανουήλ Μπριλάκη. Ο ιατρός κατέχει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση τόσο στους διαφορετικούς τύπους αρθρίτιδας ώμου, όσο και στη χειρουργική της αντιμετώπιση με αρθροπλαστική ώμου.Επικοινωνία

Επικοινωνία

Online Ραντεβού

Online Ραντεβού