Το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής αποτελεί μια κοινή αιτία πόνου στην περιοχή του ώμου. Είναι γνωστό και ως σύνδρομο πρόσκρουσης ή «ώμος του κολυμβητή», καθώς συνήθως εμφανίζεται στους αθλητές κολύμβησης. Ωστόσο, το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής παρουσιάζεται συχνά και σε άλλα αθλήματα που απαιτούν αυξημένη χρήση του ώμου, όπως είναι το μπέιζμπολ ή το τένις.
Το στροφικό πέταλο του ώμου αποτελείται από μια ομάδα μυών και τενόντων που συνδέουν το άνω άκρο του βραχιονίου οστού με τον κορμό. Αποτελεί μία δομή που υποστηρίζει την ανύψωση και την περιστροφή του βραχίονα. Το στροφικό πέταλο βρίσκεται κάτω από την κορυφή του ώμου, η οποία ονομάζεται ακρώμιο. Όταν συμβαίνει υπακρωμιακή προστριβή, το στροφικό πέταλο «τρίβεται» πάνω στο ακρώμιο. Κατά την ανύψωση του άνω άκρου, ο χώρος ανάμεσα στο στροφικό πέταλο και το ακρώμιο «στενεύει» και αυτό οδηγεί σε αύξηση της πίεσης. Η κατάσταση αυτή έχεις ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του στροφικού πετάλου και τελικά προκαλείται προστριβή.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Το κύριο σύμπτωμα του συνδρόμου υπακρωμιακής προστριβής είναι ο αιφνίδιος πόνος στον ώμο. Αυτό συμβαίνει όταν το άνω άκρο ανυψώνεται πάνω από το επίπεδο της κεφαλής ή στρέφεται προς τα πίσω. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Ήπιο αλλά σταθερό πόνο στο άνω άκρο
- Πόνο που μεταφέρεται από το πρόσθιο τμήμα του ώμου προς την πλάγια μεριά του βραχίονα
- Πόνο που επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας
- Αδυναμία του άνω άκρου
Τι προκαλεί το σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης;
Πολλά περιστατικά υπακρωμιακής προστριβής προκαλούνται λόγω υπέρχρησης του ώμου. Η επαναλαμβανόμενη χρήση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των τενόντων του ώμου. Ωστόσο, σε ορισμένα περιστατικά, τα αίτια εμφάνισης του συνδρόμου υπακρωμιακής προστριβής δεν είναι ξεκάθαρα.
Ποιοι κινδυνεύουν να παρουσιάσουν υπακρωμιακή προστριβή;
Η συμμετοχή σε αθλήματα που απαιτούν χρήση των ώμων σε δυναμική κίνηση ή σε κίνηση πάνω από το επίπεδο της κεφαλής αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη του συνδρόμου υπακρωμιακής προστριβής. Συνήθεις δραστηριότητες που θα μπορούσαν να το προκαλέσουν περιλαμβάνουν:
- Κολύμβηση
- Τένις
- Μπέιζμπολ
- Ρίψεις
Ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης σε επαγγέλματα που απαιτούν ανύψωση μεγάλων φορτίων ή έντονη κίνηση των άνω άκρων. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Κατασκευαστικές εργασίες
- Άρση και μεταφορά βαριών αντικειμένων
- Εργασίες ελαιοχρωματισμού
Τόσο η ηλικία όσο και προηγούμενοι τραυματισμοί στον ώμο, όπως το εξάρθρημα ώμου, αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου για το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής. Επίσης, σε ορισμένους ανθρώπους, όπου παρατηρείται ανατομική δυσμορφία στο ακρώμιο, οι πιθανότητες να εμφανίσουν το σύνδρομο είναι αυξημένες.
Πώς τίθεται η διάγνωση για την υπακρωμιακή προστριβή;
Ο γιατρός ξεκινάει κάνοντας ερωτήσεις στον ασθενή σχετικά με τυχόν προηγούμενους τραυματισμούς, καθώς και για την αθλητική του δραστηριότητα. Στη συνέχεια, ο ασθενής καλείται να εκτελέσει μια σειρά κινήσεων χρησιμοποιώντας τον ώμο και ο γιατρός ελέγχει για τυχόν ασυνήθιστες κινήσεις. Η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει επίσης το γιατρό να αποκλείσει άλλες παθήσεις.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί ακτινογραφία για να αποκλειστεί η αρθρίτιδα ώμου ή για να ελεγχθούν οστικές μεταβολές (όπως τα οστεόφυτα) οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπακρωμιακή προστριβή.
Εάν ο γιατρός θεωρεί ότι ο ασθενής έχει υποστεί σοβαρότερο τραυματισμό στο στροφικό πέταλο ή εξακολουθεί να μη μπορεί να θέσει τη διάγνωση, τότε πιθανόν να παραπέμψει τον ασθενή σε εξέταση μαγνητικής τομογραφίας.
Σύνδρομο Υπακρωμιακής Προστριβής – Πώς αντιμετωπίζεται;
Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάσταση, υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι τύποι θεραπείας.
Κατ’ οίκον φροντίδα
Η ανάπαυση είναι πολύ σημαντική για τη θεραπεία της υπακρωμιακής προστριβής. Αποφύγετε την έντονη άσκηση ή τις κινήσεις που επιδεινώνουν τον πόνο. Εάν είστε αθλητής, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Παρόλο που συστήνεται να μην πραγματοποιείτε πολλές κινήσεις του ώμου, καλό θα είναι να αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε νάρθηκα για την πλήρη ακινητοποίηση του άνω άκρου. Η χρήση νάρθηκα μπορεί να οδηγήσει σε εντονότερη αδυναμία και δυσκαμψία του ώμου σας.
Δοκιμάστε να τοποθετήσετε επίθεμα πάγου στον ώμο σας για 10 έως 15 λεπτά κάθε φορά, μερικές φορές την ημέρα, ώστε να μειώσετε τον πόνο και το οίδημα που μπορεί να εμφανίζεται.
Φυσικοθεραπεία
Το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής συνήθως ανταποκρίνεται καλά στη φυσικοθεραπεία, κατά την οποία πραγματοποιούνται ελαφριές ασκήσεις με στόχο την ανάκτηση της δύναμης και του εύρους κίνησης. Οι φυσικοθεραπείες πρέπει να επικεντρωθούν στους μυς του ώμου, του βραχίονα, του θώρακά και της ωμοπλάτης σας και η εκγύμνασή τους μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη λειτουργία του στροφικού πετάλου του ώμου σας. Αν είστε αθλητής ή εργάζεστε σε τομέα που απαιτεί συχνή χρήση του ώμου σας, ο φυσικοθεραπευτής πρέπει να σας δείξει κατάλληλες τεχνικές που θα εφαρμόζετε μόνοι σας για να μειώσετε την πιθανότητα υποτροπής και να σας συστήσει ασκήσεις που μπορείτε να εκτελείτε στο σπίτι, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ανακάμψετε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι δεν το παρακάνετε.
Φαρμακευτική αγωγή
Η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος και του πόνου στον ώμο. Εάν αυτά τα φάρμακα, μαζί με τον πάγο και την ανάπαυση, δε μειώσουν τον πόνο σας, οι τοπικές ενέσεις στεροειδών είναι μια άλλη επιλογή για τη μείωση του οιδήματος και του πόνου.
Χειρουργική επέμβαση
Σε περίπτωση που οι συντηρητικές θεραπείες δε φέρουν αποτέλεσμα, τότε μπορεί να κριθεί απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση στοχεύοντας στη διεύρυνση του χώρου γύρω από το στροφικό πέταλο του ώμου. Το χειρουργείο θα του επιτρέψει να κινείται ελεύθερα χωρίς να κλειδώνει ή να τρίβεται πάνω στο οστό. Η χειρουργική μέθοδος μπορεί να είναι η ελάχιστα επεμβατική αρθροσκόπηση ώμου.
Πιο σπάνια, σε περιστατικά υπακρωμιακής προστριβής, μπορεί να παρουσιαστεί ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου. Εάν συμβεί αυτό, τότε απαιτείται χειρουργική αποκατάσταση.
Χρόνος αποκατάστασης
Το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής συνήθως χρειάζεται περίπου τρεις έως έξι μήνες για να θεραπευτεί πλήρως. Για τα πιο σοβαρά περιστατικά είναι πιθανό να απαιτηθεί έως και ένα έτος μέχρι την ίαση. Ωστόσο, συνήθως μπορείτε να αρχίσετε να επιστρέφετε στις κανονικές σας δραστηριότητες εντός δύο έως τεσσάρων εβδομάδων. Όμως, βεβαιωθείτε ότι ελέγχεστε τακτικά από το γιατρό σας για να είστε σίγουροι ότι δεν κάνετε κατάχρηση. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο χρόνος αποκατάστασης μπορεί να παραταθεί ή να οδηγήσει σε άλλους τραυματισμούς.
Τι επιτρέπεται και τι όχι κατά την άσκηση
Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής σας από το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής, θα πρέπει να αποφεύγετε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ρίψεις, ειδικά με ανύψωση των άνω άκρων πάνω από το επίπεδο της κεφαλής, όπως τένις και μπέιζμπολ. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε συγκεκριμένους τύπους άρσης βαρών, όπως ωθήσεις ή έλξεις πάνω από το επίπεδο της κεφαλής. Εάν είστε κολυμβητής, συστήνεται να απέχετε για λίγο καιρό από την προπόνηση ώστε να επιτρέψετε την πρόοδο της διαδικασίας αποκατάστασης.
Ενώ είναι σημαντικό να ξεκουράζετε τον ώμο σας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποιες ήπιες ασκήσεις για να ενισχύσετε το στροφικό πέταλο του ώμου και να εκτείνετε τους μυς στο βραχίονα, τον ώμο και το θώρακά σας.
Δοκιμάστε αυτές τις ασκήσεις:
- Σταθείτε όρθιοι με τα χέρια σας στο πλάι και τις παλάμες σας στραμμένες προς τα εμπρός. Πλησιάστε τις ωμοπλάτες σας μεταξύ τους και διατηρήστε αυτή τη θέση για πέντε έως δέκα δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε μερικές φορές.
- Τεντώστε το χέρι σας ευθεία μπροστά σας και μετακινήστε το προς τα εμπρός χρησιμοποιώντας μόνο τον ώμο σας. Στη συνέχεια, μετακινήστε τον ώμο σας όσο πιο πίσω μπορείτε, χωρίς να μετακινείτε το λαιμό ή την πλάτη σας ή να λυγίζετε το χέρι σας.
- Ξαπλώστε στην πλευρά που δεν πάσχει και λυγίστε το πάνω χέρι σας σε γωνία 90 μοιρών. Κρατήστε τον αγκώνα σας στο ισχίο σας και περιστρέψτε το χέρι που βρίσκεται στην κάτω πλευρά προς τα επάνω. Επαναλάβετε 10 έως 20 φορές.
- Σταθείτε σε μια πόρτα κρατώντας την πλευρά του πλαισίου με το χέρι σας ελαφρώς κάτω από το ύψος των ώμων. Απομακρύνετε το άνω μέρος του σώματός σας από το χέρι σας μέχρι να νιώσετε ένα ελαφρύ τέντωμα και κρατήστε το εκεί για λίγα δευτερόλεπτα.
Εάν κάποια από αυτές τις ασκήσεις προκαλέσει πόνο, σταματήστε να την εκτελείτε ή προσπαθήστε να διατηρείτε τη θέση άσκησης για μικρότερο χρονικό διάστημα.
Ζώντας με το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής
Παρόλο που το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής μπορεί να είναι επώδυνο και να επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες, οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως μέσα σε λίγους μήνες. Σε πολλές περιπτώσεις, θα χρειαστεί μόνο κάποια περίοδος ξεκούρασης και φυσικοθεραπεία. Εάν αυτά δεν προσφέρουν ανακούφιση, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, η οποία ενδεχομένως αυξήσει κατά μερικούς μήνες το χρόνο αποκατάστασης.