Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα – Τι είναι;
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα είναι μια πάθηση του ώμου κατά την οποία εναποτίθεται ασβέστιο στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου. Η παρουσία του ασβεστώματος δεν συνοδεύεται από συμπτώματα, αλλά όταν συμβαίνει κρίση ασβεστοποιού τενοντίτιδας, πρόκειται για μια ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση για τον ασθενή που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά του. Πιθανώς πρόκειται για έναν από τους χειρότερους πόνους που μπορεί να βιώσει κάποιος.
Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα – Αίτια;
Η κατάσταση αυτή, δεν είναι γνωστό γιατί προκαλείται. Συνήθως συμβαίνει μετά από επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς των τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου και κυρίως του υπερακανθίου.
Σε ποιους ανθρώπους εμφανίζεται η Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα;
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου εμφανίζεται σε ανθρώπους με ηλικιακό φάσμα 30-50 ετών και προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.
Στατιστικά, είναι πιο συχνή σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή θυροειδοπάθεια.
Ποια είναι τα συμπτώματα που εκδηλώνονται με την Ασβεστοποιό Τενοντίτιδα;
Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της κρίσης ασβεστοποιού τενοντίτιδας είναι ο πόνος κατά τις κινήσεις και ο πόνος κατά τη διάρκεια της νύχτας και γενικά της ανάπαυσης.
Σε περιπτώσεις που δεν μπαίνουν σε ύφεση, ο πόνος συνοδεύεται και από δυσκαμψία, δηλαδή περιορισμό στο εύρος των κινήσεων της άρθρωσης του ώμου.
Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα – Διάγνωση
Η λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς από τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό είναι αρκετή για να θέσει την υποψία της ασβεστοποιού τενοντίτιδας. Συχνά ο πόνος είναι τόσο έντονος που δεν επιτρέπει[πει την κλινική εξέταση του ασθενούς.
Η ακτινογραφία αναδεικνύει την ύπαρξη και το μέγεθος του ασβεστώματος, και το υπερηχογράφημα είναι πολύ βοηθητικό για να καταλάβει κανείς τη θέση και τη φάση της πάθησης. Η μαγνητική τομογραφία γίνεται πολλές φορές για την εκτίμηση της ατροφίας των μυών του τενοντίου πετάλου και για την ύπαρξη συνοδών βλαβών.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την Ασβεστοποιό Τενοντίτιδα;
Η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας εξερτάται από τον βαθμό σοβαρότητας των συμπτωμάτων.
Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών, η κρίση υποχωρεί με συντηρητική αγωγή:
- Ανάπαυση
- Χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
- Τοπικές εγχύσεις κορτικοστεροειδούς
- Ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας
Μια επιπλέον θεραπευτική επιλογή που εφαρμόζεται στην οξεία φάση είναι η έκπλυση του υπακρωμιακού χώρου με φυσιολογικό ορό (Barbotage) υπό καθοδήγηση υπερήχων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις (περίπου 15%), οι κρίσεις είναι επαναλαμβανόμενες ή υποτροπιάζουσες, παρά τα συντηρητικά μέτρα. Έτσι, ο ασθενής αντιμετωπίζει ένα χρόνιο και σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει τη λειτουργικότητά του και την καθημερινή ζωή του.
Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται η αρθροσκοπική επέμβαση του ώμου κατά την οποία πραγματοποιείται αφαίρεση του ασβεστώματος και έτσι αφαιρείται ο εκλυτικός παράγοντας των κρίσεων.
Αρθροσκόπηση Ώμου
Η αρθροσκόπηση ώμου πραγματοποιείται όταν τα συμπτώματα εμμένουν παρά τη συντηρητική αγωγή, όταν υπάρχουν υποτροπιάζουσες κρίσεις και όταν η κρίση δεν μπορεί να μπει σε ύφεση. Οι στόχοι της επέμβασης είναι:
- Η άμεση ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο
- Δίνεται τέλος στις κρίσεις που προκαλούνται από την πάθηση
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι:
- Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος
- Χωρίς νοσηλεία
- Αποκατάσταση της κίνησης και λειτουργικότητας του ώμου
- Επιστροφή στην καθημερινότητα και σε αθλητική δραστηριότητα
Αν κι εσείς πάσχετε από ασβεστοποιό τενοντίτιδα ώμου, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό, Δρ. Εμμανουήλ Μπριλάκη. Ο ιατρός έχει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του ώμου και εξειδίκευση στην αρθροσκόπηση ώμου.
Πώς προκαλείται η ασβεστοποιός τενοντίτιδα;
Η αιτιολογία δεν είναι πλήρως καθορισμένη. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα μικροτραυματισμού στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου, κυρίως του υπερακάνθιου.
Ποια συμπτώματα εμφανίζει ο ασθενής;
- Πόνο που δεν επιτρέπει την παραμικρή κίνηση του άκρου ορισμένες φορές
- Πόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας
- Περιορισμό της κίνησης της άρθρωσης του ώμου
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση γίνεται από τον ειδικό Ορθοπαιδικό, συλλέγοντας πληροφορίες από το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και την κλινική εξέταση. Οι απεικονιστικές εξετάσεις, ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία, αναδεικνύουν την παρουσία του ασβεστώματος, την έκταση σου, την ανατομική θέση (πρόσθια ή οπίσθια) και την κατάσταση του τενοντίου πετάλου (πχ. συνύπαρξη ρήξης).
Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζεται η ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου;
Στις περισσότερες περιπτώσεις η αντιμετώπιση είναι συντηρητική και περιλαμβάνει τα εξής:
- Μείωση της δραστηριότητας
- Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
- Τοπική έγχυση στεροειδών
- Φυσικοθεραπεία
Σε επαναλαμβανόμενες κρίσης της πάθησης ή σε περιπτώσεις που δεν υποχωρούν τα συμπτώματα με την συντηρητική αγωγή, χρειάζεται να γίνει αφαίρεση των ασβεστώσεων αρθροσκοπικά.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ώμου;
- Ανακούφιση από τον πόνο
- Αποτροπή επόμενων κρίσεων
- Επιστροφή στην καθημερινότητα και σε αθλητική δραστηριότητα χωρίς περιορισμούς
- Δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο
- Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος