Παθήσεις του τένοντα του Δικέφαλου Βραχιόνιου

Τενοντίτιδα και ρήξη της μακράς κεφαλής του δικέφαλου

Η μακρά κεφαλή του δικέφαλου είναι ένα κυλινδρικό ανατομικό μόριο (μοιάζει με κορδόνι) που συνδέει τον δικέφαλο βραχιόνιο μυ με την ωμογλήνη. Τα κύρια συμπτώματα της φλεγμονής της μακράς κεφαλής του δικέφαλου είναι πόνος στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου και αδυναμία. Ο πόνος εκλύεται με την κίνηση, ή υπάρχει ακόμη και σε ηρεμία.

Ο χρόνιος ερεθισμός μπορεί να προκαλέσει την αυτόματη ρήξη του τένοντα, η οποία συνοδεύεται από εκχύμωση στο μπράτσο αλλά μείωση προοδευτικά του πόνου ή την μερική ρήξη του τένοντα, η οποία είναι ιδιαίτερα επώδυνη και ταλαιπωρεί τον ασθενή.

Η εξέταση με υπερηχοτομογραφία ή με μαγνητική τομογραφία επιβεβαιώνει την διάγνωση.

Η τενοντίτιδα αντιμετωπίζεται συνήθως συντηρητικά με:
• Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)
• Φυσιοθεραπεία
• Τοπική έγχυση φαρμάκων ή επουλωτικών παραγόντων υπό υπερηχογραφικό έλεγχο σε πιο επίμονες περιπτώσεις.

Σε περιπτώσεις μερικής ρήξης η θεραπεία είναι η τενοτομή ή τενόδεση της μακράς κεφαλής που γίνεται ανοικτά ή αρθροσκοπικά.

1

2

Αστάθεια της μακράς κεφαλής του δικέφαλου

Σε ορισμένες περιπτώσεις η μακρά κεφαλή του δικέφαλου χάνει την στήριξή της στην φυσιολογική ανατομή της θέση μέσα στην αύλακα του δικέφαλου. Έτσι προκαλείται υπεξάρθρημα ή εξάρθρημα αυτής, μια κατάσταση ιδιαίτερα επώδυνη. Ο πόνος εκλύεται  κατά τις κινήσεις του ώμου και είναι ιδιαίτερα οξύς.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της αστάθειας είναι χειρουργική με τενοτομή ή τενόδεση της μακράς κεφαλής ανοικτά ή αρθροσκοπικά. Η τενοτομή προτιμάται σε μεγαλύτερες ηλικίες ή σε ασθενείς που δεν έχουν ιδιαίτερες αθλητικές απαιτήσεις, ενώ η τενόδεση σε νεότερους ασθενείς ή σε άτομα με ιδιαίτερες απαιτήσεις (αθλητές, χειρώνακτες).




Επικοινωνία

Επικοινωνία

Online Ραντεβού

Online Ραντεβού