Οσφυαλγία και Ισχιαλγία: Αίτια, Διάγνωση και Αντιμετώπιση

Η οσφυαλγία χαρακτηρίζεται από πόνο στην μέση και τη γύρω περιοχή και μπορεί να ποικίλλει πολύ σε ένταση και συχνότητα, από ασθενή σε ασθενή. Σε κάποιους ασθενείς παρατηρείται τοπικός πόνος ενώ σε άλλους μπορεί να επεκτείνεται ή να αντανακλά στα κάτω άκρα. Σε αυτή την περίπτωση χαρακτηρίζεται ως ισχιαλγία και είναι ένδειξη πίεσης κάποιου νεύρου (για παράδειγμα λόγω δισκοκήλης).

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος θα υποχωρήσει μέσα στις πρώτες 4 εβδομάδες, ενώ σε πιο σοβαρές ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο.

Αίτια Οσφυαλγίας

Τα αίτια της οσφυαλγίας είναι πολλά και μπορούν να διαχωριστούν σε φλεγμονώδη ή μηχανικά. Στην πρώτη κατηγορία ο πόνος οφείλεται στην έντονη φλεγμονώδη αντίδραση, ενώ στη δεύτερη κατηγορία, ο πόνο οφείλεται σε πίεση νεύρων ή σε αστάθεια της σπονδυλικής στήλης.

Συνήθη ή λιγότερο συνήθη αίτια ενδέχεται να είναι:
– Τραυματισμοί συνδέσμων
– Ρήξη μυϊκών ινών
– Φλεγμονώδεις παθήσεις
– Πολλαπλό μυέλωμα
– Μεταστατικές εντοπίσεις
– Μετεγχειρητικά σύνδρομα πόνου

Συμπτώματα οσφυαλγίας

Ο ορθοπαιδικός μπορεί να εντοπίσει την αιτία του πόνου, έπειτα από μια ολοκληρωμένη κλινική εξέταση. Πολύ συχνά είναι απαραίτητος ο συμπληρωματικός ακτινολογικός έλεγχος για τον αποκλεισμό ή την επιβεβαίωση μιας κλινικής υποψίας. Η επίσκεψη στον γιατρό σας, είναι επιβεβλημένη εφόσον υπάρχουν κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:
• Έντονος πόνος που δεν υποχωρεί με κοινά παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη
• Πυρετός, ρίγη
• Εφίδρωση
• Απώλεια βάρους
• Μουδιάσματα ή αδυναμία στα κάτω άκρα

Θεραπεία οσφυαλγίας

Η θεραπεία για την οσφυαλγία μπορεί να περιοριστεί σε ανάπαυση και προσωρινή παύση των δραστηριοτήτων που καταπονούν τον ασθενή. Αποφύγετε τις θερμαντικές αλοιφές ή τον πάγο σε περιοχές που η αίσθηση σας είναι μειωμένη. Σε πολλές περιπτώσεις, η άσκηση είναι η λύση του προβλήματος αλλά όχι στην φάση του πόνου και σίγουρα όταν γίνεται με σωστό τρόπο.

Φυσικοθεραπεία

Η εισαγωγή στην άσκηση καλό θα είναι να γίνεται με ελεγχόμενο τρόπο. Επιπλέον, τα διαθέσιμα φυσιοθεραπευτικά μέσα μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση και μικρότερη κατανάλωση φαρμάκων.

Φαρμακευτική αγωγή

Έπειτα από την εξέταση από τον γιατρό, μπορεί να χορηγηθούν φάρμακα, κυρίως παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να χορηγηθούν και πιο βαριάς μορφής παυσίπονα (οπιοειδή), για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Χειρουργική θεραπεία

Όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ή επαναλαμβάνονται τόσο συχνά που περιορίζουν την λειτουργικότητα του ασθενούς, πρέπει να λαμβάνεται η γνώμη ενός χειρουργού σπονδυλικής στήλης για τις πιθανές διαθέσιμες επιλογές και τα πιθανά αποτελέσματα τους.

Επικοινωνία

Επικοινωνία

Online Ραντεβού

Online Ραντεβού