Έξω Επικονδυλίτιδα – Ο αγκώνας του παίχτη του τένις: Πως προκαλείται;

Τι είναι η έξω επικονδυλίτιδα;

Η έξω επικονδυλίτιδα είναι μία πάθηση που προκαλεί έντονο πόνο στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα. Ονομάζεται επίσης “tennis elbow” ή σε μετάφραση «ο αγκώνας του τενίστα», λόγω της συχνής εμφάνισης της σε ανθρώπους που ασχολούνται με το συγκεκριμένο άθλημα. Είναι διαφορετική κατάσταση από την έσω επικονδυλίτιδα, της οποίας τα συμπτώματα διαφέρουν. Εμφανίζεται εξαιτίας τραυματισμού ή καταπόνησης της περιοχής από όπου εκφύονται οι τένοντες των μυών που δρουν για να κάνει έκταση ο καρπός και τα δάκτυλα του χεριού. Η επαναλαμβανόμενη κίνηση έκτασης του καρπού και των δακτύλων, είναι η πιο συχνή αιτία πόνου στην εξωτερική επιφάνεια του αγκώνα. Η έξω επικονδυλίτιδα επηρεάζει το 1-3% των ενηλίκων ατόμων ετησίως. Αφορά συνήθως το επικρατούν άκρο.

Ποια είναι τα αίτια της έξω επικονδυλίτιδας;

Τα αίτια της έξω επικονδυλίτιδας εμφανίζονται κατά κύριο λόγο σε ανθρώπους που ασκούν συνεχή χειρωνακτική εργασία ή έχουν έντονη αθλητική δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται συχνά σε καθημερινούς χρήστες ηλεκτρονικού υπολογιστή, μάγειρες, κομμωτές, ελαιοχρωματιστές, οικοδόμους, αθλητές, κλπ. Η έξω επικονδυλίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις κατηγορίες και ηλικίες ανθρώπων. Ωστόσο, οι γυναίκες ηλικίας 35-50 χρονών, εμφανίζουν συχνότερα την πάθηση.

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα της έξω επικονδυλίτιδας;

Τα συμπτώματα της έξω επικονδυλίτιδας εμφανίζονται προοδευτικά, δηλαδή, ο πόνος είναι αρχικά ήπιος και παρουσιάζει βαθμιαία επιδείνωση.

Παρακάτω, αναφέρονται τα κυριότερα συμπτώματα:

  • Αυξανόμενος πόνος στην περιοχή του αγκώνα
  • Ερεθισμός ή/και πόνος γύρω από τον έξω επικόνδυλο
  • Αδυναμία του καρπού και δυσκολία σε καθημερινές δραστηριότητες όπως το κράτημα ενός στυλό ή κούπας, το άνοιγμα μίας πόρτας.
  • Δυσάρεστη αίσθηση σε κινήσεις όπως η έκταση του καρπού ή των δαχτύλων με αντίσταση

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της έξω επικονδυλίτιδας;

Η διάγνωση της έξω επικονδυλίτιδας δεν είναι δύσκολη και πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο μέσω ψηλάφησης του έξω επικονδύλου από τον ορθοπαιδικό χειρουργό. Η λήψη του λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού είναι απαραίτητη κυρίως για τον αποκλεισμό άλλων καταστάσεων με όμοια συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνίσταται ο έλεγχος με ακτινογραφίες ή/και μαγνητική τομογραφία, καθώς και εργαστηριακός έλεγχος με αιματολογικές εξετάσεις. Κρίνεται επίσης αναγκαία, η εξέταση της περιοχής του αυχένα και του ώμου, αφού είναι περισσότερο πιθανό από όσο νομίζει κανείς, η αιτία του πόνου να οφείλεται σε άλλη παθολογική αιτία. Τέλος, σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται έλεγχος για την ύπαρξη πιεστικής νευροπάθειας στην περιοχή, κάτι που μπορεί να προκαλεί παρόμοια συμπτώματα.

Ποιες μορφές θεραπείας συνίστανται για την έξω επικονδυλίτιδας;

Για την θεραπεία της πάθησης συνίσταται αλλαγή ή η τροποποίηση της δραστηριότητας που προκαλεί επαναλαμβανόμενη φόρτιση και άρα τραυματισμό. Αυτό συνήθως είναι αρκετό για να επιτρέψει στον οργανισμό να αυτοπεριορίσει την φλεγμονή.  Στα αρχικά στάδια, η αποφόρτιση της περιοχής συνδυαστικά με μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, παγοθεραπεία, φυσικοθεραπεία ή χρήση κηδεμόνων είναι βοηθητικά μέσα που χρησιμοποιούνται ευρέως.

Οι παθητικές διατάσεις είναι ασκήσεις που βοηθούν πολύ στην αποθεραπεία αλλά πρέπει να γίνονται τακτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε πιο προχωρημένα στάδια γίνεται έγχυση κορτικοστεροειδών (με προσοχή σε πολλαπλές εγχύσεις) ή αυτόλογων επουλωτικών παραγόντων (PRP). Σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν σε διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών έχει θέση η χειρουργική θεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η οριστική λύση δίδεται μέσω της νεαροποίησης των ιστών στην περιοχή της βλάβης. Οι περιπτώσεις που αυτό χρειάζεται είναι πολύ λίγες, μιας και η συντηρητική αντιμετώπιση είναι αποτελεσματική στο 95% των περιπτώσεων.

ekso-epikondylitida

ekso-epikondylitidaΟι παράγοντες που προδιαθέτουν σε αυτήν είναι:

  • κακή τεχνική
  • χρήση βαρύτερης ρακέτας
  • λανθασμένο μέγεθος λαβής
  • αυξημένη τάση πλέγματος ρακέτας

 

Αν υποφέρετε από τα επίπονα και ενοχλητικά συμπτώματα της έξω επικονδυλίτιδας, επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό, Δρ. Εμμανουήλ Μπριλάκη για μία εμπεριστατωμένη διάγνωση. Η πολυετής εμπειρία και γνώση του, σε παθήσεις όπως η έξω επικονδυλίτιδα, μπορούν να σας βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της πάθησης που σας δυσκολεύει στις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Επικοινωνία

Επικοινωνία

Online Ραντεβού

Online Ραντεβού