Ωλένια Νευρίτιδα

 

Πίεση Του Ωλενίου Νεύρου Στον Αγκώνα

Η ωλένια νευρίτιδα συμβαίνει όταν το ωλένιο νεύρο, ένα από τα 3 μεγάλα νεύρα του άνω άκρου, συμπιεστεί ή ερεθιστεί και η αιτία που προκάλεσε την πίεση ή τον ερεθισμό γίνει μόνιμη. Το ωλένιο νεύρο ξεκινάει από τον αυχένα και φτάνει μέχρι τα δάκτυλα του χεριού. Σε διάφορα σημεία της πορείας του, όπως για παράδειγμα κάτω από την κλείδα ή τον καρπό, μπορεί να συμπιεστεί. Ωστόσο, το συνηθέστερο σημείο που συμβαίνει αυτό, είναι στην εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα. Τα συμπτώματα που προκαλεί η πίεση του νεύρου σε μόνιμη βάση, ονομάζονται σύνδρομο ωλένιας νευρίτιδας.

Ωλένια Νευρίτιδα

Το μούδιασμα και η αίσθηση μυρμηγκιάσματος στην ωλένια πλευρά της παλάμης, στο μικρό δάχτυλο και στον παράμεσο είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα συμπτώματα είναι παροδικά και εξαφανίζονται με την παύση της δραστηριότητας που τα προκάλεσε (πχ. μεγάλη κάμψη του αγκώνα).

Ανατομία

Στον αγκώνα, το ωλένιο νεύρο πορεύεται μέσα σε ένα τούνελ το οποίο βρίσκεται κάτω από μια οστική προεξοχή, τον έσω επικόνδυλο. Σε αυτή την περιοχή, το νεύρο βρίσκεται τόσο κοντά στο δέρμα, που όταν τραυματιστεί, προκαλεί μια αίσθηση «τινάγματος». Περιφερικότερα, το ωλένιο νεύρο συνεχίζει την πορεία του στην εσωτερική επιφάνεια του αντιβραχίου, μεταξύ των μυών και των τενόντων της περιοχής. Καθώς το νεύρο εισέρχεται στο χέρι, μπαίνει σε ακόμη μια στενή περιοχή, το κανάλι του Guyon και καταλήγει στην εσωτερική επιφάνεια της παλάμης, στο μικρό δάχτυλο και στον παράμεσο. Το ωλένιο νεύρο είναι υπεύθυνο για την αίσθηση στο μικρό δάχτυλο και στον μισό παράμεσο. Ελέγχει, επίσης, σχεδόν όλους τους μικρούς μύες της παλάμης, καθώς και κάποιους μύες στο χέρι οι οποίοι βοηθούν στη συγκράτηση αντικειμένων.

Ωλένια Νευρίτιδα

Αίτια

Σε πολλές περιπτώσεις, η ακριβής αιτία παραμένει άγνωστη. Το ωλένιο νεύρο είναι εξαιρετικά ευάλωτο στη πίεση στην περιοχή του αγκώνα επειδή πορεύεται μέσα σε έναν στενό χώρο και έχει μικρή προστασία από τα μαλακά μόρια.
Συνηθέστερα αίτια συμπίεσης
Πίεση στο ωλένιο νεύρο στην περιοχή του αγκώνα προκαλείται:
– Όταν ο αγκώνας είναι λυγισμένος για πολύ ώρα. Όταν ο αγκώνας φέρεται σε κάμψη, το ωλένιο νεύρο πιέζεται πάνω στον έσω επικόνδυλο. Έτσι, το λύγισμα του αγκώνα σε μεγάλη κάμψη ή για πολύ ώρα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα πίεσης. Ορισμένες φορές αυτό συμβαίνει τη νύχτα, στα άτομα που κοιμούνται με τους αγκώνες λυγισμένους, τα οποία ξυπνούν νοιώθοντας το μούδιασμα από την πίεση του νεύρου.
– Όταν το άτομο στηρίζετε στον αγκώνα ή στους αγκώνες παρατεταμένα.
– Μετά από ένα χτύπημα στον αγκώνα που μπορεί να προκαλέσει οίδημα και να πιέσει το νεύρο.
– Με τον χρόνο, όταν η κίνηση του νεύρου, που γλιστρά στους γειτονικούς ιστούς, προκαλεί ερεθισμό στο νεύρο.

Ωλένια Νευρίτιδα

Παράγοντες Κινδύνου

Κάποιοι παράγοντες προδιαθέτουν σε ωλένια νευρίτιδα. Αυτοί είναι:

• Προηγούμενο κάταγμα ή εξάρθρημα του αγκώνα
• Αρθρίτιδα στον αγκώνα με ύπαρξη οστεοφύτων
• Οίδημα στην άρθρωση του αγκώνα
• Κύστες γύρω από τον αγκώνα
• Επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα κατά την οποία ο αγκώνας παραμένει λυγισμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα

Συμπτώματα

Η ωλένια νευρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο στην εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα. Τα περισσότερα συμπτώματα, ωστόσο, παρατηρούνται στο χέρι.
– Συχνότερο σύμπτωμα είναι το μούδιασμα στον παράμεσο και το μικρό δάχτυλο. Συχνά, αυτό το σύμπτωμα έρχεται και φεύγει. Παρατηρείται συχνότερα όταν ο αγκώνας είναι λυγισμένος, όπως κατά τη διάρκεια της οδήγησης ή όταν κάποιος διαβάζει εφημερίδα ή κρατάει το κινητό του τηλέφωνο. Πολλοί άνθρωποι ξυπνούν τη νύχτα με τα δάχτυλά τους μουδιασμένα.
– Η έλλειψη αίσθησης στον παράμεσο και το μικρό δάχτυλο, ειδικότερα όταν ο αγκώνας είναι λυγισμένος.
– Μπορούν να παρατηρηθούν εξασθένηση της λαβής και δυσκολία στον συντονισμό των δαχτύλων.
– Εάν το νεύρο είναι πολύ πιεσμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε μπορεί να παρατηρηθεί μυϊκή ατροφία, η οποία είναι μη αναστρέψιμη.

Φυσικές Θεραπείες

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα με φυσικές μεθόδους. Εάν τα συμπτώματα εμποδίζουν καθημερινές σας λειτουργίες ή διαρκούν περισσότερο από μερικές εβδομάδες, τότε πρέπει να επισκεφτείτε τον ορθοπαιδικό.
• Αποφύγετε δραστηριότητες οι οποίες απαιτούν να έχετε λυγισμένο τον αγκώνα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
• Εάν χρησιμοποιείτε συχνά τον υπολογιστή, βεβαιωθείτε ότι η καρέκλα σας δεν είναι τοποθετημένη χαμηλά και ότι δεν πιέζετε τον αγκώνα σας στα μπράτσα της.
• Αποφύγετε να στηρίζεστε πολύ στον αγκώνα σας.
• Αποφύγετε να κοιμάστε με τα χέρια σε μεγάλη κάμψη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Εξέταση από Γιατρό

Ιατρικό Ιστορικό και Εξέταση
Ο ορθοπαιδικός θα ακούσει το ιατρικό ιστορικό σας και την γενικότερη κατάσταση της υγείας σας. Θα σας ρωτήσει για την εργασία σας, τις δραστηριότητες και τις συνήθειες σας αλλά και τα φάρμακα που σας έχουν χορηγηθεί.
Στη συνέχεια, ο γιατρός θα εξετάσει το χέρι σας έτσι ώστε να διαπιστώσει την πίεση του νεύρου και να αποκλείσει άλλες αιτίες πόνου. Διαγνωστικές δοκιμασίες που βοηθούν σε αυτό είναι:
– Χτύπημα στην ανατομική περιοχή διέλευσης του νεύρου στον αγκώνα. Εάν το νεύρο είναι ερεθισμένο, αυτή η κίνηση μπορεί να προκαλέσει ένα μικρό τίναγμα στον παράμεσο και το μικρό δάχτυλο.
– Κίνηση στον αυχένα, τον αγκώνα και τον καρπό σε διάφορες θέσεις για να ελεγχθούν τα συμπτώματα.
– Έλεγχος για αίσθηση και δύναμη στο χέρι και τα δάχτυλα.

Διαγνωστικές εξετάσεις
Ακτινογραφίες: Οι ακτινογραφίες δίνουν λεπτομερή εικόνα της δομής του σκελετού, άρα η ωλένια νευρίτιδα δεν μπορεί να εντοπιστεί με μια απλή ακτινογραφία. Ωστόσο, ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε μια έτσι ώστε να ελέγξει την οστική ανατομία της περιοχής για την πιθανότητα οστικής πίεσης στο ωλένιο νεύρο.
Ηλεκτρομυογράφημα: Αυτή η εξέταση μπορεί να καθορίσει ποσό καλά ή όχι δουλεύει το νεύρο και να αναδείξει το σημείο στο οποίο το νεύρο πιέζεται. Βασίζεται στο γεγονός ότι τα νεύρα λειτουργούν σαν ηλεκτρικά καλώδια τα οποία ταξιδεύουν στο σώμα μεταφέροντας μηνύματα μεταξύ του εγκεφάλου και των μυών ή του δέρματος.

Θεραπεία

Μη στεροειδή – αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Εάν τα συμπτώματα έχουν μόλις ξεκινήσει, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, για να βοηθήσει με το οίδημα γύρω από το νεύρο.
Χρήση ορθωτικών υλικών: Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει έναν νάρθηκα για να κρατήσει τον αγκώνα σε ευθεία θέση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Χειρουργική θεραπεία
Η ένδειξη για χειρουργική επέμβαση υπάρχει όταν:
– Οι συντηρητικές μέθοδοι δεν έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα
– Το ωλένιο νεύρο είναι εξαιρετικά πιεσμένο
– Η πίεση στο νεύρο έχει προκαλέσει μυϊκή αδυναμία και ατροφία
Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές που μπορούν να άρουν την πίεση του ωλένιου νεύρου. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός θα συζητήσει μαζί σας την καλύτερη μέθοδο για την περίπτωσή σας. Εκτός από την απελευθέρωση του νεύρου από την αιτία της πίεσης, μπορεί να χρειαστεί:
Πρόσθια μεταφορά του ωλένιου νεύρου: Σε πολλές περιπτώσεις, το νεύρο μετακινείται από την ανατομική του θέση του πίσω από τον έσω επικόνδυλο, μπροστά από αυτόν. Μετακινώντας το, εμποδίζεται ο τραυματισμός του όταν ο αγκώνας τεντώνει.
Επικονδυλεκτομή: Ακόμη μια επιλογή είναι να απελευθερωθεί το νεύρο αφαιρώντας τμήμα του έσω επικόνδυλου. .

Ανάλογα με το είδος της χειρουργικής επέμβασης που θα κάνετε, ενδέχεται να χρειαστεί να φορέσετε νάρθηκα για μερικές εβδομάδες μετά το χειρουργείο, αν και τις περισσότερες φορές, δεν είναι απαραίτητο.
Ένα κατάλληλο πρόγραμμα αποκατάστασης με ασκήσεις διατάσεων και ενδυνάμωσης συμπληρώνει την χειρουργική επέμβαση και βοηθά στην αποτελεσματικότερη επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες.

Αποτέλεσμα Χειρουργικής Επέμβασης

Τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης είναι άριστα όταν αυτή γίνει εγκαίρως. Εάν το νεύρο είναι πολύ πιεσμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχει επέλθει μυϊκή ατροφία και αδυναμία, τότε τα αποτελέσματα είναι πτωχότερα.

Επικοινωνία

Επικοινωνία

Online Ραντεβού

Online Ραντεβού