Τι είναι η έσω επικονδυλίτιδα;
Η έσω επικονδυλίτιδα είναι μία φλεγμονή των τενόντων μέσω των οποίων, οι καμπτήρες μύες του αντιβραχίου προσφύονται στο κόκκαλο. Η πάθηση αυτή προκαλεί πόνο στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα. Προκαλείται ύστερα από παρατεταμένη χρήση των καμπτηρών, δηλαδή των μυών που ελέγχουν την κάμψη του καρπού. Οφείλεται στην παρατεταμένη χρήση των μυών λόγω αθλητικής δραστηριότητας ή εργασίας. Εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε άτομα που εργάζονται χειρωνακτικά, δακτυλογραφούν, ράβουν ή πλέκουν. Ακόμη, αθλήματα όπως το τένις, η άρση βαρών και το γκολφ ενδέχεται να προκαλέσουν αυτήν την πάθηση. Η απότομη ένταξη σε αθλήματα είναι μια αιτία που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στους συγκεκριμένους μύες.
Η έσω επικονδυλίτιδα είναι 5-10 φορές λιγότερο συχνή από την έξω επικονδυλίτιδα, επηρεάζει σε ίδια συχνότητα άντρες και γυναίκες και εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικίες από 30 έως 40 έτη.
Ποια είναι τα συμπτώματα της έσω επικονδυλίτιδας;
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο και αυξανόμενο πόνο σε συνδυασμό με αίσθημα καύσου. Κινήσεις όπως το σφίξιμο της μπουνιάς, η αντίσταση και το σπρώξιμο επιδεινώνουν τον πόνο. Η διάγνωση της πάθησης γίνεται από την κλινική εξέταση, σε συνδυασμό με την περιγραφή των συμπτωμάτων και την ψηλάφηση της περιοχής.
Πώς θεραπεύεται η έσω επικονδυλίτιδα;
Η έσω επικονδυλίτιδα θεραπεύεται αρχικά με αλλαγή ή η τροποποίηση της δραστηριότητας που προκαλεί επαναλαμβανόμενη φόρτιση και άρα τραυματισμό είναι αρκετή για να επιτρέψει στον οργανισμό να αυτοπεριορίσει την φλεγμονή. Στα πρώτα στάδια, συστήνεται η αποφόρτιση της περιοχής συνδυαστικά με μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, παγοθεραπεία, φυσικοθεραπεία ή χρήση νάρθηκα. Οι παθητικές διατάσεις είναι ασκήσεις που βοηθούν πολύ στην αποθεραπεία αλλά πρέπει να γίνονται τακτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε πιο προχωρημένα στάδια γίνεται έγχυση κορτικοστεροειδών (με προσοχή σε πολλαπλές εγχύσεις) ή αυτόλογων επουλωτικών παραγόντων (PRP). Σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν σε διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών έχει θέση η χειρουργική θεραπεία. Συνήθως πραγματοποιείται αφαίρεση των φθαρμένων ιστών και νεαροποίηση της βλάβης, βοηθώντας τη φύση να επουλώσει με σωστό τρόπο. Οι περιπτώσεις που χρειάζεται κάτι χειρουργική θεραπεία, πάντως, είναι πολύ λίγες.
Τι μπορείτε να κάνετε για πρόληψη υποτροπών της έσω επικονδυλίτιδας;
Παράλληλα, για την πρόληψη πιθανών επιπλοκών της έσω επικονδυλίτιδας, συνίσταται η πραγματοποίηση των κινήσεων που εκλύουν πόνο με μικρότερη ταχύτητα.
Οι παρακάτω απλές ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν:
- Τοποθετήστε το αντιβράχιο (αγκώνα μέχρι καρπό) σας σε μια σταθερή επιφάνεια με λυγισμένο τον αγκώνα. Κρατήστε με το χέρι σας ένα μαλακό μπαλάκι (του τένις). Σφίξτε το στη γροθιά σας, μετρώντας μέχρι το 10 και χαλαρώστε. Επαναλάβετε για 10 φορές στο κάθε χέρι.
- Τοποθετήστε ένα ελαφρύ βάρος στην παλάμη σας, αφήστε το να γλιστρήσει στην άκρη των δαχτύλων σας και έπειτα αφήστε το να κυλίσει πίσω στην παλάμη σας. Εκτελέστε την άσκηση 10 φορές και επαναλάβετε με το άλλο χέρι.
- Κρατήστε ένα ελαφρύ βάρος στο χέρι σας, με την παλάμη στραμμένη προς τα κάτω. Τοποθετείστε το αντιβράχιο σας σε μια σταθερή επιφάνεια πχ. στο «μπράτσο» μιας πολυθρόνας, με την άκρα χείρα να προεξέχει ώστε να μπορέσετε να εκτελέσετε την κίνηση. Με τον καρπό του χεριού σας, σηκώστε το βάρος προς τα πάνω (έκταση καρπού) και μετά προς τα κάτω (κάμψη καρπού). Προσπαθήστε να απομονώσετε την κίνηση του καρπού, κρατώντας το υπόλοιπο άκρο σταθερό. Επαναλάβετε για 10 φορές στο κάθε χέρι.