Ανάστροφη Ολική Αρθροπλαστική Ώμου

Κάθε χρόνο, χιλιάδες επεμβάσεις αρθροπλαστικής ώμου πραγματοποιούνται επιτυχώς στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα ώμου. Ωστόσο, αυτός ο τύπος χειρουργικής επέμβασης δεν είναι τόσο ωφέλιμος για ασθενείς με σοβαρές ρήξεις στροφικού πετάλου, οι οποίοι έχουν αναπτύξει έναν σύνθετο τύπο αρθρίτιδας ώμου που ονομάζεται “αρθροπάθεια στροφικού πετάλου”. Για αυτούς τους ασθενείς, η συμβατική ολική αρθροπλαστική ώμου μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και περιορισμένη κίνηση. Σε αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

Περιγραφή

Μια συμβατική ολική αρθροπλαστική ώμου μιμείται τη φυσική ανατομία της άρθρωσης: Ένα πλαστικό «κύπελλο» είναι τοποθετημένο στην ωμογλήνη και μια μεταλλική “σφαίρα” είναι προσαρτημένη στην κορυφή του βραχιόνιου οστού. Στην ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου, η υποδοχή και η μεταλλική σφαίρα αλλάζουν θέσεις. Έτσι, η μεταλλική σφαίρα τοποθετείται στην ωμογλήνη και το «κύπελλο» στο άνω άκρο του βραχιονίου.

Η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου λειτουργεί καλύτερα για άτομα με αρθροπάθεια στροφικού πετάλου, καθώς δεν βασίζεται στους μύες του στροφικού πετάλου για την κίνηση του χεριού. Σε έναν υγιή ώμο, οι μύες του στροφικού πετάλου ευθύνονται για  τη θέση και τη δύναμη του άνω άκρου κατά τη διάρκεια της κίνησης. Η συμβατική αρθροπλαστική ώμου χρησιμοποιεί επίσης τους μυς του στροφικού πετάλου για να λειτουργούν σωστά. Σε έναν ασθενή με μεγάλη ρήξη και αρθροπάθεια του στροφικού πετάλου, αυτοί οι μύες δε λειτουργούν πλέον. Η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου βασίζεται στον δελτοειδή μυ, αντί για το στροφικό πέταλο, με σκοπό να τροφοδοτήσει και να σταθεροποιήσει τον βραχίονα και όλο το άνω άκρο.

Αυτή η χειρουργική επέμβαση σχεδιάστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1980 στην Ευρώπη, ενώ το FDA ενέκρινε την εφαρμογή της στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2003.

Υποψήφιοι Για Την Επέμβαση

Η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου ενδείκνυται σε περιπτώσεις όπως οι παρακάτω:

 • Πλήρης ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου που δε μπορεί να επιδιορθωθεί
 • Αρθροπάθεια στροφικού πετάλου
 • Προηγηθείσα αποτυχημένη επέμβαση ανατομικής ολικής αρθροπλαστικής
 • Σοβαρός πόνος στον ώμο και δυσκολία ανύψωσης του χεριού πλαγίως ή πάνω από το ύψος του κεφαλιού
 • Επιπεπλεγμένο κάταγμα άρθρωσης ώμου
 • Χρόνιο εξάρθρημα ώμου
 • Όγκος στην άρθρωση του ώμου

Προετοιμασία Για Την Επέμβαση

Ο ειδικός ορθοπεδικός χειρουργός θα σας βοηθήσει να προγραμματίσετε και να προετοιμαστείτε κατάλληλα για τη χειρουργική επέμβαση στον ώμο σας.

Ιατρική Αξιολόγηση

Όλοι οι ασθενείς πρέπει να περάσουν από ιατρικό έλεγχο πριν τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό είναι απαραίτητο για να επιβεβαιωθεί ότι είστε αρκετά υγιείς τόσο για τη χειρουργική επέμβαση όσο και για τη διαδικασία της ανάρρωσης. Πολλοί ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, π.χ. καρδιαγγειακή νόσο, κ.α., πρέπει επίσης να αξιολογηθούν από εξειδικευμένο ιατρό (όπως καρδιολόγο) πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Φαρμακευτική Αγωγή

Φροντίστε να μιλήσετε στον ορθοπεδικό χειρουργό σας για τα φάρμακα που παίρνετε. Μερικά φάρμακα μπορεί να χρειαστεί να διακοπούν πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Για παράδειγμα, αν λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα, θα πρέπει να τα σταματήσετε μερικές ημέρες πριν τη επέμβαση.

Προγραμματισμός Για Το Σπίτι

Κάποιες απλές αλλαγές στο σπίτι σας πριν από την επέμβαση μπορούν να διευκολύνουν την περίοδο ανάρρωσης. Για τις πρώτες εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα είναι δύσκολο να φτάσετε σε ψηλά ράφια και ντουλάπια. Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, φροντίστε να περάσετε από το σπίτι σας και να τοποθετήσετε σε χαμηλά ράφια αντικείμενα που ίσως χρειαστείτε αργότερα.

Όταν επιστρέψετε στο σπίτι από το νοσοκομείο, θα πρέπει να έχετε βοήθεια για λίγες ημέρες, όσον αφορά στην εκτέλεση καθημερινών κινήσεων, όπως το ντύσιμο, το μπάνιο, το μαγείρεμα και το πλυντήριο.

Ανάστροφη Αρθροπλαστική Ώμου

Πριν Την Επέμβαση

Όταν πάτε στο νοσοκομείο για την επέμβαση, καλό είναι να φοράτε άνετα ρούχα και μπλούζα με κουμπιά που ανοίγει από μπροστά. Μετά την επέμβαση θα φοράτε κηδεμόνα-ανάρτηση ώμου και η χρήση του χεριού σας θα είναι περιορισμένη.

Πιθανότατα θα εισαχθείτε στο νοσοκομείο την ημέρα της επέμβασης. Μετά την είσοδό σας, θα μεταφερθείτε στο δωμάτιο προεγχειρητικής προετοιμασίας και θα συναντήσετε τον αναισθησιολόγο. Εσείς, μαζί με τον αναισθησιολόγο και τον χειρουργό σας θα συζητήσετε τον τύπο αναισθησίας που θα σας χορηγηθεί. Συνήθως χρησιμοποιείται γενική αναισθησία (κοιμάστε καθ’ όλη τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης).

Η Επέμβαση

Η διαδικασία επέμβασης για την αντικατάσταση της άρθρωσης του ώμου με τεχνητά μοσχεύματα συνήθως διαρκεί περίπου 1,5 ώρα και πραγματοποιείται από μια τομή 10-15  εκατοστών στο πρόσθιο τμήμα του ώμου. Αφαιρούνται τα κατεστραμμένα οστικά μέρη και τοποθετούνται τα εμφυτεύματα που θα αποκαταστήσουν τη λειτουργία του ώμου.

Χειρουργικές Επιπλοκές

Η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου είναι μια εξαιρετικά τεχνική διαδικασία. Ο χειρουργός σας θα αξιολογήσει προσεκτικά την κατάστασή σας, ενώ θα συζητήσει μαζί σας τους κινδύνους της χειρουργικής επέμβασης. Οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει κινδύνους όπως αιμορραγία, νευρική βλάβη και λοίμωξη.

Ανάρρωση

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς μπορούν να κινητοποιηθούν άμεσα. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να χρησιμοποιούν το χέρι τους για να τρώνε από την ίδια ή την επόμενη μέρα της επέμβασης. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι την επόμενη ημέρα από χειρουργείο.

Διαχείριση Του Πόνου

Μετά τη χειρουργική επέμβαση θα αισθανθείτε πόνο, κάτι που συνιστά φυσιολογικό μέρος της επουλωτικής διαδικασίας. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι απλά παυσίπονα για λίγες ημέρες. Άλλοι τύποι φαρμάκων που είναι διαθέσιμοι για τη διαχείριση του πόνου, όπως οπιοειδή, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) και τοπικά αναισθητικά, συχνά δεν χρησιμοποιούνται ή χρησιμοπούνται κατ’ επίκληση του ασθενούς (επί πόνου).

 

Πρόγραμμα Αποκατάστασης

Όταν φύγετε από το νοσοκομείο, το χέρι σας θα είναι τοποθετημένο σε νάρθηκα-ανάρτηση του ώμου. Ο χειρουργός σας θα σας καθοδηγήσει να κάνετε ήπιες ασκήσεις για να αυξήσετε την κινητικότητα και την αντοχή σας. Ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας μπορεί επίσης να συστηθεί, με σκοπό την ενίσχυση του ώμου σας και τη βελτίωση της ευελιξίας του. Λίγες ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα είστε σε θέση να ντυθείτε και να περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Για την παρακολούθηση του ώμου σας, ο χειρουργός θα σας παρακολουθεί σε τακτική βάση και θα σας ζητήσει να κάνεται ακτινογραφίες.

Do’s and Dont’s Μετά Την Επέμβαση

 • Ακολουθήστε το πρόγραμμα άσκησης στο σπίτι που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας.
 • Αποφύγετε τις ακραίες κινήσεις του βραχίονα, όπως κινήσεις πίσω από το σώμα σας ή την απότομη πλάγια θέση του χεριού σας, για τις πρώτες 6 εβδομάδες.
 • Μην το παρακάνετε.
 • Μη σηκώνετε αντικείμενα που ξεπερνούν τα 5 κιλά για τις πρώτες 6 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση.
 • Μη σηκωθείτε απότομα από την καρέκλα ή το κρεβάτι, καθώς αυτό απαιτεί ισχυρές μυϊκές συσπάσεις.
 • Μετά την αρθροπλαστική ώμου, δεν πρέπει να κάνετε ασκήσεις με επαναλαμβανόμενη άρση βάρους.

Μακροπρόθεσμα Αποτελέσματα

Μετά την αποκατάσταση, θα μπορείτε να σηκώσετε το χέρι σας πάνω από το ύψος του ώμου και να λυγίσετε τον αγκώνα σας για να φτάσετε στην κορυφή του κεφαλιού σας ή στο ύψος ενός ντουλαπιού. Η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου εξασφαλίζει εξαιρετική ανακούφιση από τον πόνο και οι ασθενείς συνήθως είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Όσον αφορά στα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της συγκεκριμένης επέμβασης, οι μελέτες είναι πολύ ελπιδοφόρες με επιβίωση 97% στα 10 έτη.Επικοινωνία

Επικοινωνία

Online Ραντεβού

Online Ραντεβού