Αρθροπλαστικη Ώμου. Παρά το γεγονός ότι η αντικατάσταση ώμου είναι λιγότερο συχνή από την αντικατάσταση γονάτου ή ισχίου, είναι εξίσου επιτυχής στην ανακούφιση από πόνο στις αρθρώσεις.
Αρκετές ιατρικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν πόνο στον ώμο και μερική αναπηρία, και να οδηγήσουν τους ασθενείς να εξετάσουν την χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ώμου.
Μερικές απ’ αυτές τις παθήσεις είναι:
- Η οστεοαρθρίτιδα (εκφυλιστική ασθένεια)
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Μετα-τραυματική αρθρίτιδα
Η αρθροπλαστική αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ορθοπαιδικής, και αποτελεί την αντικατάσταση του φθαρμένου τμήματος της άρθρωσης με εμφυτεύματα εξαιρετικά ανθεκτικά και απόλυτα συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό.
- Ολική αρθροπλαστική ώμου: η αντικατάσταση ολόκληρης της άρθρωσης με τεχνητή
- Η ημιαρθροπλαστική: περιλαμβάνει την αντικατάσταση μέρους της άρθρωσης.
- Η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική, δηλαδή η ολική αντικατάσταση της άρθρωσης με παραλλαγή της φυσιολογικής ανατομίας του ώμου λόγω ανεπάρκειας και του τενοντίου πετάλου.
Άρθρωση ώμου
Η άρθρωση του ώμου είναι η άρθρωση με την μεγαλύτερη κινητικότητα στο ανθρώπινο σώμα. Μπορεί και εκτελεί πληθώρα κινήσεων σε πολλαπλά επίπεδα για την πραγματοποίηση πολλών καθημερινών δραστηριοτήτων. Αποτελείται από την κεφαλή, του βραχιόνιου οστού και την ωμογλήνη, την αρθρική επιφάνεια της ωμοπλάτης. Η χρόνια καταπόνηση σε συνδυασμό με το γενετικό υπόβαθρο και πιθανούς τραυματισμούς στον ώμο προδιαθέτει στην εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας, μιας πάθησης που προκαλεί φθορά στον αρθρικό χόνδρο και επηρεάζει τη λειτουργία της άρθρωσης, ενώ επιφέρει πόνο και δυσκολία στις κινήσεις.
Οστεοαρθρίτιδα ώμου
Η οστεοαρθρίτιδα του ώμου αποτελεί μία παθολογική κατάσταση, κατά την οποία υφίσταται προοδευτική φθορά του αρθρικού χόνδρου.
Η κατάσταση αυτή προκαλεί οξύ πόνο και δυσχέρεια στις κινήσεις (δυσκαμψία) με αποτέλεσμα την δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων. Η επίμονη φλεγμονή προκαλλεί πόνο που πολύ συχνά ξυπνά τον ασθενή τη νύχτα και δεν του επιτρέπει να ξεκουραστεί.
Τι είναι η ολική αρθροπλαστική ώμου;
Η ολική αρθροπλαστική ώμου είναι η χειρουργική επέμβαση που σκοπό έχει την αντικατάσταση των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών του ώμου. Πιο συγκεκριμένα, η αρθρική επιφάνεια του βραχιόνιου οστού, καθώς και της ωμογλήνης αντικαθίστανται με μεταλλικά ενθέματα και ανάμεσα με ενθέματα από πολυαιθυλένιο (ισχυρό πλαστικό υλικό) με σκοπό την αποκατάσταση της κίνησης χωρίς πόνο.
Ενδείξεις ολικής αρθροπλαστικής ώμου
Η ένδειξη για την επέμβαση είναι η σοβαρή αρθρίτιδα του ώμου. Αυτή μπορεί να είναι συνέπεια:
-εκφύλισης (οστεοαρθρίτιδας)
-ρευματισμών (ρευματοειδής αρθρίτιδας)
-άσηπτης νέκρωσης (οστεονέκρωσης)
-σοβαρών τραυματισμών, όπως ενδοαρθρικά κατάγματα (μετα-τραυματική αρθρίτιδα)
-παλιών επεμβάσεων
-μαζικής ρήξης τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου (αρθροπάθεια λόγω ανεπάρκειας του τενοντίου πετάλου-rotator cuff arthropathy).
Ο ασθενής χρειάζεται αυτή την επέμβαση όταν υπάρχει:
-επιδείνωση και μόνιμη εγκατάσταση των συμπτωμάτων
-νυχτερινά συμπτώματα που δεν υποχωρούν
-αποτυχία της συντηρητικής αγωγής
-περιορισμός της κίνησης του ώμου και αδυναμίας του άκρου
-περιορισμός της λειτουργικότητας του ατόμου
Η διάγνωση και η απόφαση της αναγκαιότητας της ολικής αρθροπλαστικής ώμου καθορίζεται από την σοβαρότητα της αρθρίτιδας και τις ανάγκες του ασθενούς. Η διάγνωση και η ταξινόμηση της πάθησης γίνεται από τον ορθοπαιδικό με εμπειρία στο αντικείμενο αφού αξιολογήσει την κλινική εξέταση του ασθενούς και τις πληροφορίες από τις εργαστηρακές εξετάσεις (κυρίως απεικονιστικές – ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία).
Ποια είναι η διαδικασία για την επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ώμου;
Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία ολικής αρθροπλαστικής ώμου;
Αποκατάσταση
Μια επιτυχημένη επέμβαση συμπληρώνεται με ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που βοηθάει τον ασθενή να επανέλθει αρχικά στις καθημερινές υποχρεώσεις και αργότερα σε πιο έντονη δραστηριότητα. Σκοπός της είναι η επανεκπαίδευση της ωμικής ζώνης έτσι ώστε να μπορέσει να ανακτήσει το εύρος κίνησης του ώμου και η μυϊκή ενδυνάμωση για την επιστροφή σε πλήρη δραστηριότητα. Ο χρόνος της αποκατάστασης εξαρτάται από την διάθεση και την επιμονή του ασθενούς και ποικίλλει ανάλογα με τις λειτουργικές απαιτήσεις του ασθενούς αν και ο πόνος που οδηγεί τον ασθενή σε αυτές τις επεμβάσεις υποχωρεί σχεδόν άμεσα στην πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο.
Επιπλοκές ολικής αρθροπλαστικής ώμου
Οι πιθανές επιπλοκές της ολικής αρθροπλαστικής πρέπει είναι αντικείμενο της συζήτησης του ασθενούς με τον χειρουργό πριν την επέμβαση. Η συχνότητα του είναι περίπου 5% και όταν συμβούν είναι αντιμετωπίσιμες και όχι καταστροφικές. Περιλαμβάνουν την εμφάνιση λοιμώξεων, τον τραυματισμό νεύρων και προβλήματα από τα υλικά (εξάρθρημα, χαλάρωση).
Επιτυχία ολικής αρθροπλαστικής ώμου
Αν κι εσείς υποφέρετε από αρθρίτιδα και χρειάζεστε ολική αρθροπλαστική, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό, Δρ. Εμμανουήλ Μπριλάκη. Ο ιατρός έχει πολυετή εμπειρία, εκπαίδευση και εξειδίκευση στην αντιμετώπιση των παθήσεων του ώμου και στις τεχνικές της ολικής αρθροπλαστικής ώμου.
Σε ποιες περιπτώσεις ο ασθενής συνιστάται να προβεί σε αρθροπλαστική ώμου;
Υπάρχουν αρκετές ιατρικές παθήσεις όπου ο ασθενής μπορεί να προβεί σε αρθροπλαστική π.χ. οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, μετά- τραυματική αρθρίτιδα.
Ποια είναι τα είδη της αρθροπλαστικής;
- Ολική αρθροπλαστική, όπου πραγματοποιείται αντικατάσταση σε ολόκληρη την άρθρωση
- Ημιαρθροπλαστική, όπου γίνεται αντικατάσταση σε ένα μέρος της άρθρωσης
- Ανάστροφη ολική αρθροπλαστική, κατά την οποία γίνεται ολική αντικατάσταση με την παραλλαγή της φυσιολογικής ανατομίας του ώμου
Τι είναι η ολική αρθροπλαστική ώμου;
Είναι η επέμβαση κατά την οποία πραγματοποιείται η αντικατάσταση των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών της περιοχής με μεταλλικά και πολυαιθυλένια ενθέματα.
Πότε συνιστάται ο ασθενής να προβεί σε ολική αρθροπλαστική;
Στις περιπτώσεις που η αρθρίτιδα κρίνεται σοβαρή και υπάρχουν οι συγκεκριμένες ενδείξεις:
- Νυχτερινά συμπτώματα που δεν υποχωρούν
- Επιδείνωση συμπτωμάτων
- Περιορισμός λειτουργικότητας και κίνησης
- Αποτυχία συντηρητικής αγωγής
Με ποιον τρόπο πραγματοποιείται η διάγνωση;
Μέσω κλινικής εξέτασης και απεικονιστικών εξετάσεων.