Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ώμου

DIwj7a5hBT4

Το Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ώμου αποτελεί μία πάθηση κατά την οποία οι τένοντες  του στροφικού πετάλου έρχονται σε επαφή (προσκρούουν) σε άλλες ανατομικές δομές του ώμου με αποτέλεσμα να δημιουργείται χρόνιος ερεθισμός και συμπτώματα φλεγμονής.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι πρόσκρουσης που ταξινομούνται σε εξωτερική και εσωτερική πρόσκρουση. Στην εξωτερική ανήκει το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής ενώ η εσωτερική περιλαμβάνει δομές της άρθρωσης του ώμου.

Η κατάσταση αυτή εμφανίζεται κυρίως σε αθλητές ή σε άτομα που χρησιμοποιούν το χέρι πάνω από το οριζόντιο επίπεδο, όπως ρίπτες ή κολυμβητές. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που συναντάται σε νέα άτομα.

Ο ερεθισμός που προκαλείται στα σύνδρομα πρόσκρουσης δημιουργεί έντονο πόνο όταν ο ασθενής κινεί το χέρι έτσι ώστε να δημιουργείται η πρόσκρουση (πχ σε απαγωγή πάνω από το επίπεδο του ώμου).

Η διάγνωση του προβλήματος είναι κλινική και η απεικόνισή του πολλές φορές χρειάζεται  μαγνητικό αρθρογράφημα (με έγχυση σκιαγραφικής ουσίας ενδαρθρικά). Το υπερηχογράφημα μπορεί να βοηθήσει με τη δυναμική εξέταση κατά την διάρκεια της εξέτασης.

Η θεραπεία αυτών των συνδρόμων ακολουθεί 5 βήματα:

  1. ΜΣΑΦ για μείωση της φλεγμονής
  2. Εγχύσεις στεροειδών για τον ίδιο λόγο
  3. Πρόγραμμα ενδυνάμωσης
  4. Βελτίωση τεχνικής στην προπόνηση
  5. Αρθροσκοπική επιδιόρθωση σε περιπτώσεις που η συντηρητική αγωγή δεν έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Επικοινωνήστε με τον ορθοπαιδικο χειρουργό Dr. Εμμανουήλ Μπριλάκη, εξειδικευμένο χειρουργό ώμου για περισσότερες πληροφορίες.

Κλείστε ραντεβού