Στην αρχή κάθε νέας περιόδου, παρατηρείται αύξηση στους τραυματισμούς που συμβαίνουν στους αστραγάλους και στα πόδια των παιδιών που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ είναι τα αθλήματα στα οποία καταγράφονται τα περισσότερα προβλήματα. Τα πιο συχνά είναι τα διαστρέμματα και ακολουθούνται από κατάγματα και άλλους τραυματισμούς. Εάν τα παιδιά σας ασχολούνται με τον αθλητισμό, διαβάστε τα παρακάτω tips που μπορούν να τα προστατεύσουν τα πόδια τους από τραυματισμους:

 

Οι τραυματισμοί πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα

Δεν πρέπει να «βαφτίζονται» όλοι οι τραυματισμοί διαστρέμματα. Με τον ίδιο μηχανισμό κάκωσης το παιδί σας μπορεί να κάνει έναν οστικό τραυματισμό ή να τραυματίσει τον χόνδρο των αρθρικών επιφανειών, κάτι που καλό είναι να το γνωρίζετε. Συμβουλευτείτε τον ορθοπαιδικό σας για να εξετάσει το παιδί κλινικά και να σας οδηγήσει με τις απαιτούμενες εξετάσεις στη σωστή διάγνωση. Όσο πιο σύντομα ξεκινήσει η αντιμετώπιση, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορεί να προληφθούν μακροπρόθεσμα προβλήματα όπως αστάθεια ή ακόμη και αρθρίτιδα. Επιπλέον όσο πιο σύντομα γίνει η διάγνωση,  τόσο πιο γρήγορα μπορεί να επιστέψει το παιδί σας σε αγωνιστική δραστηριότητα.

 

Τα παλιά διαστρέμματα πρέπει να ελέγχονται πριν την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου

Μια ορθοπαιδική εξέταση μπορεί να σας απαντήσει εάν το παιδί σας, που έχει τραυματιστεί στο παρελθόν στην ποδοκνημική, έχει αστάθεια δηλαδή, επιρρέπεια στο να παθαίνει συχνά διαστρέμματα. Εάν κάτι τέτοιο διαπιστωθεί, η χρήση κατάλληλου υποστηρικτικού κηδεμόνα ποδοκνημικής κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

 

Αγοράστε παπούτσια κατάλληλα για το συγκεκριμένο άθλημα

Κάθε άθλημα απαιτεί διαφορετικό είδος υποδημάτων. Άλλου τύπου παπούτσια χρειάζεται ένα παιδί που ασχολείται με το ποδόσφαιρο και άλλου τύπου αυτό που παίζει μπάσκετ.

 

Ξεκινήστε την καινούργια περίοδο με καινούργια παπούτσια

Τα παλαιά παπούτσια είναι σαν το κλαταρισμένο λάστιχο στο αυτοκίνητο και μπορεί να δημιουργήσουν ανισορροπία στο πέλμα. Η κλίση που δημιουργούν τα φθαρμένα παπούτσια είναι παράγοντας κινδύνου για να τραυματιστεί το παιδί.

 

Ελέγξτε τους αγωνιστικούς χώρους και τους χώρους προπονήσεων

Τα περισσότερα διαστρέμματα συμβαίνουν μετά από άλματα και προσγείωση σε μια ανώμαλη επιφάνεια. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να ελέγχονται οι χώροι του παιχνιδιού (απλά περπατώντας σε αυτόν) για τρύπες ή λακκούβες. Αυτό πρέπει να γίνεται  κυρίως όταν τα παιδιά παίζουν σε εγκαταστάσεις που δεν γίνονται συχνά «επίσημοι» αγώνες. Η εύρεση τέτοιων προβλημάτων πρέπει να αναφέρεται στους αρμόδιους για να υπάρχει άμεση διόρθωση.

 

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν ζέσταμα και διατάσεις

Διατάσεις του πέλματος και ελαφρύ τρέξιμο πριν την έναρξη του αγώνα, βοηθά το ζέσταμα των συνδέσμων και την κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών στον αστράγαλο.