Σύγχρονη Αντιμετώπιση Οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται ως «σιωπηλή επιδημία» γιατί αναπτύσσεται χωρίς συμπτώματα. Όταν, όμως, πάψει να είναι «σιωπηλή» και εκδηλωθεί με κάποιο κάταγμα χαμηλής βίας, τότε μεταμορφώνεται σε ιδιαίτερα «θορυβώδες» πρόβλημα.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς με οστεοπόρωση έχει αλλάξει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Για να ξεκινήσουμε ή όχι φαρμακευτική αγωγή δεν βασιζόμαστε μόνο στην μέτρηση της οστικής πυκνότητας, όπως παλαιότερα, αλλά εξετάζουμε την πιθανότητα να συμβεί κάποιο κάταγμα στον συγκεκριμένο ασθενή, με το συγκεκριμένο ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, που πάσχει από συγκεκριμένες παθήσεις και λαμβάνει συγκεκριμένα φάρμακα.

Ο λόγος προέρχεται από την παρατήρηση ότι ορισμένοι ασθενείς με μέτρηση στα όρια της οστεοπενίας εμφάνιζαν κατάγματα και ορισμένοι ασθενείς με μέτρηση στα όρια της βαριάς οστεοπόρωσης δεν εμφάνιζαν.

 

Έτσι, βγήκε το συμπέρασμα ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανότητα να συμβεί κάποιο κάταγμα. Γι’ αυτό πραγματοποιούμε εργαστηριακές εξετάσεις, που ελέγχουν τον οστικό μεταβολισμό, βάζουμε τους ασθενείς σε πρωτόκολλα και χρησιμοποιούμε ειδικά κατασκευασμένα προγράμματα που υπολογίζουν τον καταγματικό κίνδυνο.

Επιπλέον, δεν θέλουμε να δίνουμε άσκοπη αγωγή στους ασθενείς που δεν την έχουν ανάγκη. Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση η οποία με το πέρασμα των ετών επιδεινώνεται και αυτό, δυστυχώς, δεν μπορούμε να το αναστρέψουμε. Όμως, δεν είναι αυτός ο λόγος που χορηγούμε αγωγή σε κάποιον. Η εμφάνιση ενός κατάγματος εξαρτάται από 2 παραμέτρους, την βία της πτώσης και την ευθραυστότητα του σκελετού. Αν η βία είναι πολύ μεγάλη, δεν χρειάζεται να έχει κάποιος οστεοπόρωση για να πάθει κάταγμα. Αυτό που θέλουμε είναι να προστατεύσουμε τα άτομα που έχουν αυξημένη ευθραυστότητα και όχι να δίνουμε φάρμακα σε όλους. Εκτός από το γεγονός ότι αυτό υπαγορεύει η επιστημονική μας κατάρτιση, δυστυχώς, οι δυνατότητές μας όσον αφορά στα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουμε διαθέσιμα στις μέρες μας, είναι περιορισμένες.

Επιπλέον, έχουμε πια καταλάβει πολύ καλά ότι τα φάρμακα για την οστεοπόρωση μετά από μακροχρόνια χορήγηση δημιουργούν προβλήματα, γιατί ενώ βοηθούν στην αντοχή, δεν έχουν ανάλογη επίδραση στην ελαστικότητα των οστών.

 

Έτσι, εάν δίνουμε φαρμακευτική αγωγή χωρίς να είναι αναγκαία, δεν προστατεύουμε το άτομο, το εκθέτουμε σε ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων που του χορηγούμε αλλά, το κυριότερο, «καίμε» το φάρμακο που του δίνουμε και υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι διαθέσιμο όταν σε μετέπειτα χρόνια της ζωής του, ο συγκεκριμένος ασθενής θα το χρειάζεται.

Τέλος, η σωστή διαχείριση της οστεοπόρωσης έχει πολλές πτυχές στις οποίες δεν δίνουμε μεγάλη βάση, όπως η διατροφή, η άσκηση και η αποφυγή των πτώσεων. Η εκπαίδευση των ασθενών ξεκινάει από την κατανόηση ότι η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση είναι πιο σημαντικά από οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει μεγάλη ευθραυστότητα.

Ο ετήσιος έλεγχος με μέτρηση οστικής πυκνότητας και ειδικές αιματολογικές εξετάσεις, σε συνδυασμό με αυτές τις παραμέτρους βοηθά στην παρακολούθηση της σκελετικής υγείας, στη διατήρησή της σε καλά επίπεδα και στην έγκαιρη παρέμβαση όταν υπάρχει λόγος.


Σχετικά videos:

Επικοινωνία

Επικοινωνία

Online Ραντεβού

Online Ραντεβού