σωματικη-ασκηση-με-πονο-στο-γονατο

Σωματική άσκηση με πόνο στο γόνατο. Τι επιτρέπεται και τι όχι

σωματικη-ασκηση-με-πονο-στο-γονατο

Η σωματική άσκηση συχνά είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται να κάνει κάποιος που πάσχει από χρόνιο πόνο στο γόνατο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όπως δείχνουν οι έρευνες, πολλοί άνθρωποι που έχουν εκφυλιστικές παθήσεις στο γόνατο, όπως οστεοαρθρίτιδα, δεν ακολουθούν τη συνιστώμενη ποσότητα καθημερινής άσκησης που θα έπρεπε.

Τα τεράστια οφέλη της τακτικής άσκησης στην υγεία των γονάτων και τα προστατευτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει στην υγεία του χόνδρου και των υπόλοιπων ανατομικών δομών, είναι γνωστά και τονίζονται από πολλές μελέτες. Συζητήστε με τον Ορθοπαιδικό σας και ίσως να εκπλαγείτε με τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η σωματική άσκηση, ως προς την ανακούφιση από τον πόνο στο γόνατο και την ποιότητα της ζωής.

Παρακάτω, συνοψίζονται μερικές συμβουλές για το τι επιτρέπεται να κάνετε και τι όχι για να μπείτε σε πορεία για μια πιο υγιεινή ζωή, άμεσα.

 

Σωματική άσκηση με πόνο στο γόνατο: τι πρέπει να αποφύγετε;

  • Μην το παρακάνετε με την ανάπαυση

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η αδράνεια μπορεί να αποδυναμώσει τους μυς του ποδιού και μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο στο γόνατο.

  • Μην τρέχετε

Ανεξάρτητα από την επιφάνεια που επιλέγετε να τρέξετε (πλακόστρωτο, δρόμος, χώμα, ή διάδρομος), το τρέξιμο είναι μια δραστηριότητα υψηλής πρόσκρουσης που ασκεί μεγάλη πίεση και στα γόνατα. Καλό είναι να αποφύγετε τις δραστηριότητες υψηλής έντασης όταν υπάρχει ενεργός πόνος στο γόνατο.

  • Μη λυγίζετε υπερβολικά τα γόνατα

Ασκήσεις όπως οι προβολές και τα βαθιά καθίσματα μπορεί να είναι εξαιρετικά ενοχλητικές για άτομα που αντιμετωπίζουν πόνο στο γόνατο. Αυτές οι δραστηριότητες έχουν μεγάλη κάμψη και κατά συνέπεια ασκούν υπερβολική πίεση στο ήδη επώδυνο γόνατα αποθαρρύνοντας τους ανθρώπους από την άσκηση.

  • Μην ασκείστε με οξύ πόνο

Ο βαθύς πόνος και η μυϊκή κόπωση είναι συχνα κατά τη διάρκεια ή μετά από μια προπόνηση σε αυτή την κατηγορία ασθενών και δεν πρέπει να είναι ανασταλτικά. Ωστόσο, ένα ξαφνικό και οξύ άλγος στο γόνατο, ιδιαίτερα αν συνδυάζεται με οίδημα, αποτελεί ένδειξη ότι η δραστηριότητα πρέπει να σταματήσει αμέσως.

 

Σωματική άσκηση με πόνο στο γόνατο: τι πρέπει να κάνετε;

  • Ασκηθείτε στο νερό

Για τα άτομα με χρόνιο πόνο στο γόνατο, η άσκηση στο νερό μπορεί να είναι ένας εναλλακτικός τρόπος άσκησης. Προσφέρει μεγάλη μείωση στην πίεση που ασκείτε στην άρθρωση του γόνατος και παράλληλα έχει μεγάλα καρδιαγγειακά οφέλη ειδικά αλλά και οφέλη για την συνολική υγεία.

  • Ελαφρώστε το φορτίο

Η υπερβολική πίεση σε μια πάσχουσα άρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο τραυματισμό. Αποφύγετε τις ασκήσεις που ασκούν μεγάλη ενδαρθρική πίεση, όπως τρέξιμο, άλματα ή βαθιά καθίσματα. Επιλέξτε πιο ήπιες δραστηριότητες που σας βοηθούν να διατηρήσετε τη φυσική σας κατάσταση, χωρίς να βάζετε τα πονεμένα γόνατά σας σε κίνδυνο για περαιτέρω βλάβη και συνεχιζόμενο πόνο.

  • Περπατήστε

Το περπάτημα είναι μια εξαιρετική καρδιαγγειακή δραστηριότητα για το σώμα και μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με πονεμένα γόνατα. Δεν χρειάζεται να πάτε πολύ μακριά ή να περπατάτε για πολλή ώρα, εάν έχετε μέτριο έως έντονο πόνο. Εξασφαλίστε ότι η επιφάνεια βάδισης είναι ομοιόμορφη, χωρίς πολλές διακυμάνσεις με ανηφόρες και κατηφόρες, που εκλύουν περισσότερο πόνο αλλά αυξάνουν και τον κίνδυνο πτώσης.

  • Χρησιμοποιείστε κατάλληλο εξοπλισμό

Σήμερα, υπάρχουν πολλές συσκευές γυμναστικής που προσφέρουν μια φιλική άσκηση στο γόνατο και μειώνουν ή εξαλείφουν την πίεση που ασκείται στα γόνατα. Τα ελλειπτικά μηχανήματα και τα σταθερά ποδήλατα είναι πρακτικά και χρήσιμα εργαλεία για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, ενώ παράλληλα μειώνουν την πίεση, το φορτίο και την πρόσκρουση στα γόνατα.

 

Οι αρθρώσεις χρειάζονται λίπανση

Η άσκηση είναι μια πρόκληση (σωματική και ψυχική) όταν υπάρχει πόνος στα γόνατα. Η ανάπαυση και η διακοπή της άσκησης είναι μια καλή συμβουλή μετά από έναν οξύ τραυματισμό (για 24 έως 48 ώρες) αλλά δεν είναι η καλύτερη τακτική μακροπρόθεσμα. Όλες οι αρθρώσεις του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των γονάτων, χρειάζονται λίπανση για να λειτουργήσουν σωστά. Πώς επιτυγχάνεται αυτή τη λίπανση; Μέσω της κίνησης. Εάν ο πόνος στο γόνατό σας σας εμποδίζει να κάνετε δραστηριότητες, μιλήστε με το γιατρό σας για το τι μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε. Ίσως εκπλαγείτε με το τι μπορεί να κάνει η σωματική άσκηση, όχι μόνο για τον πόνο στα γόνατά σας αλλά και για την συνολική σας υγεία!