Πελματιαία Απονευρωσίτιδα

Εάν τα πρώτα σας βήματα το πρωί που σηκώνεστε από το κρεβάτι, σας προκαλούν έντονο πόνο στην πτέρνα του ποδιού, μπορεί να πάσχετε από πελματιαία απονευρωσίτιδα, μια επώδυνη φλεγμονώδη κατάσταση που κατατάσσεται στα σύνδρομα υπέρχρησης.

Η πελματιαία περιτονία είναι μια παχιά ταινία συνδετικού ιστού που ξεκινά από την πτέρνα και εκτείνεται έως και κάτω από τις κεφαλές των πέντε μεταταρσίων, εκεί δηλαδή που αρχίζουν τα δάκτυλα. Η πελματιαία απονεύρωση είναι το κεντρικό τμήμα της πελματιαίας περιτονίας και βρίσκεται μόνιμα υπό τάση ώστε να διατηρεί την ποδική καμάρα.

Αυξημένες πιθανότητες να νοσήσετε έχετε αν είστε γυναίκα, αν το σωματικό σας βάρος είναι αυξημένο ή αν η εργασία σας απαιτεί πολύ περπάτημα ή ορθοστασία σε σκληρές επιφάνειες. Ο κίνδυνος αυξάνεται αν περπατάτε ή τρέχετε και έχετε σφικτές γάμπες, οπότε περιορίζεται το εύρος κίνησης της ποδοκνημικής. Οι άνθρωποι με επίπεδη ή με μεγάλη ποδική καμάρα είναι επίσης περισσότερο επιρρεπείς στην πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Η κατάσταση συνήθως ξεκινά σταδιακά με ήπιο πόνο στο κάτω μέρος της πτέρνας, που συχνά αναφέρεται ως «σφίξιμο». Είναι πιο πιθανό να αισθανθείτε πόνο  μετά από άσκηση, παρά κατά τη διάρκεια αυτής, ενώ τυπικά πόνος εμφανίζεται αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα και μετά από μεγάλο διάστημα παραμονής σε καθιστή θέση.

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα εάν δεν αντιμετωπισθεί, μπορεί να μετατραπεί σε μια χρόνια κατάσταση. Ενδέχεται να μην είστε σε θέση να διατηρήσετε το επίπεδο δραστηριοποίησής σας, ενώ μπορεί να αναπτύξετε  προβλήματα στα υπόλοιπα τμήματα των πελμάτων, τα γόνατα, τα ισχία και την πλάτη, επειδή μακροπρόθεσμα η φλεγμονή και ο πόνος αλλάζουν τον τρόπο που περπατάτε.

 

Θεραπεία

Η καλύτερη θεραπεία για την πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι η άσκηση. Οι διατάσεις του Αχίλλειου τένοντα και της πελματιαίας περιτονίας είναι ο βασικός άξονας θεραπείας που μειώνει την πιθανότητα επανεμφάνισης της πάθησης. Μέχρι να παρέλθει η αρχική φλεγμονή βοηθά η αποφόρτιση του πέλματος. Προς ανακούφιση των συμπτωμάτων μπορείτε να εφαρμόσετε επιθέματα πάγου στην περιοχή του πόνου, για 20 λεπτά, τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα. Σε συνεννόηση με τον ιατρό σας, μπορείτε να  πάρετε κάποιο μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο.

 

Πρώτη άσκηση:

Σταθείτε μπροστά σε ένα τοίχο και στηριχτείτε με τα χέρια σας σε αυτόν. Τοποθετείστε το ένα σας πόδι λυγισμένο μπροστά και το άλλο πίσω, με τεντωμένο το γόνατο και την πτέρνα να πατά στο έδαφος. Γείρετε προς τα εμπρός και νιώστε τάση στον αχίλλειο τένοντα και την ποδική κάμαρα. Κρατείστε για 10 δευτερόλεπτα και επανέλθετε στην αρχική θέση. Εκτελέστε 20 επαναλήψεις και επαναλάβετε το σχήμα στο άλλο πόδι. Είναι σημαντικό να κρατάτε πλήρως εκτεταμένο το γόνατο του ποδιού που διατείνεται.

Πελματιαία Απονευρωσίτιδα

Δεύτερη άσκηση:

Σταθείτε πάνω σε ένα σκαλί έτσι, ώστε να ακουμπούν σε αυτό τα δάκτυλά σας και οι κεφαλές των μεταταρσίων, ενώ οι πτέρνες και οι καμάρες των ποδιών σας να μην στηρίζονται. Στηριχτείτε με τα χέρια σας για να έχετε καλύτερη ισορροπία και αφήστε το βάρος να συμπαρασύρει τις πτέρνες προς τα κάτω, ώσπου να νιώσετε τάση στον αχίλλειο τένοντα και την ποδική καμάρα. Κρατείστε για 10 δευτερόλεπτα και επανέλθετε στην αρχική θέση. Εκτελέστε 20 επαναλήψεις.

Πελματιαία Απονευρωσίτιδα

 

Περίπου το 90% των ανθρώπων με πελματιαία απονευρωσίτιδα βελτιώνονται σημαντικά δύο μήνες μετά την αρχική θεραπεία. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε παπούτσια με σόλες που απορροφούν τους κραδασμούς ή διάφορα ορθοτικά μέσα, όπως υποπτέρνια.

Πελματιαία Απονευρωσίτιδα

Πελματιαία Aπονευρωσίτιδα

Τα στεροειδή μπορεί να χρησιμοποιηθούν αλλά γενικά, προτιμάται η αποφυγή τους.

Σε αυτές τις επίμονες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται νάρθηκες νυκτός ή ορθοπαιδικές μπότες. Σε σπάνιες και ανίατες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση με σκοπό τον χειρουργικό καθαρισμό και την επιμήκυνση του ιστού που έχει βράχυνση.

Πελματιαία απονευρωσίτιδα-Εξειδικευμένο Πρόγραμμα Διατάσεων

  1. Περάστε το προσβεβλημένο πόδι σας πάνω από το άλλο.
  2. Χρησιμοποιώντας το σύστοιχο χέρι, πιάστε το πρόσθιο τμήμα του ποδιού σας και τραβήξτε τα δάκτυλα σας προς τα πάνω. Αυτό προκαλεί τάση στην ποδική κάμαρα και την πελματιαία περιτονία.
  3. Ελέγξτε την τάση αυτή, περνώντας απαλά τον αντίχειρα του άλλου σας χεριού πάνω από την τεντωμένη ποδική καμάρα. Η πελματιαία περιτονία θα πρέπει να σας δίνει την αίσθηση μιας χορδής κιθάρας.
  4. Κρατήστε τη διάταση, μετρώντας μέχρι το 10 και εκτελέστε 10 επαναλήψεις.

Πελματιαία Απονευρωσίτιδα

Εκτελέστε τουλάχιστον τρία σετ διατάσεων την ημέρα, αλλά μην υπερβάλλετε με πολύ συχνές διατάσεις. Είναι σημαντικό να εφαρμόζετε τις διατάσεις πριν κάνετε το πρώτο βήμα το πρωί και πριν ορθοστατήσετε μετά από μια μεγάλη περίοδο σε καθιστή θέση.

 

Φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Χρησιμοποιήστε το φάρμακο όπως ορίζουν οι οδηγίες στη συσκευασία. Αν η χρήση του σας είναι ανεκτή, πάρτε το καθημερινά για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια διακόψτε για μία εβδομάδα. Εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή επιστρέψουν, συνεχίστε για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια σταματήστε.

  • Η λήψη του φαρμάκου να γίνεται μετά το γεύμα, για να αποφύγετε παρενέργειες από το στομάχι.

 

Υποστηρικτικά μέσα

  1. Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα ορθοτικά μέσα που παρέχουν υποστήριξη στην ποδική καμάρα.
  2. Με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες του ποδιού σας, μπορεί να φτιάξετε υποστηρικτικά πέλματα.
  3. Θα ήταν σκόπιμο να εκτελείτε τη διάταση του αχίλλειου που έχει περιγραφεί παραπάνω και με τη χρήση του ορθοτικού μέσου που έχετε επιλέξει.


Επικοινωνία

Επικοινωνία

Online Ραντεβού

Online Ραντεβού