Ρήξη Αχίλλειου Τένοντα

[content_table]

 

Ο όρος ρήξη αχίλλειου τένοντα υποδηλώνει έναν σοβαρό τραυματισμό του ισχυρότερου τένοντα του ανθρώπινου σώματος. Ο τένοντας αυτός συνδέει την γαστροκνημία (γάμπα) με την πτέρνα και εντοπίζεται στο οπίσθιο τμήμα του ποδιού. Εμφανίζεται κυρίως σε αθλητές και ανθρώπους με αθλητική δραστηριότητα, χωρίς να αποκλείεται να συμβεί στον οποιονδήποτε.

Ο τραυματισμός του Αχιλλείου είναι πάντα ένα τραυματικό γεγονός αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις συμβαίνει επί εδάφους εκφύλισης του τένοντα. Αυτό παρατηρείται σε άτομα που κατά το παρελθόν είχαν αθλητική δραστηριότητα αλλά έχουν σταματήσει και ξαφνικά αποφασίζουν να παίξουν ή να ασκηθούν χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία. Οι περισσότερες ρήξεις είναι εγκάρσιες και πλήρεις αλλά υπάρχουν επίσης επιμήκεις και μερικές (ενδέχεται να κοπούν κάποιες και όχι όλες οι ίνες του τένοντα). Όταν συμβαίνει ρήξη στον Αχίλλειο τένοντα, ο ασθενής νιώθει έντονο άλγος στην ανατομική περιοχή του, στο πίσω μέρος του ποδιού του. Συχνά έχει την αίσθηση ότι κάποιος τον κλώτσησε δυνατά στην περιοχή. Ο τραυματισμός αυτός επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να βαδίσει. Συχνά απαιτείται χειρουργική επέμβαση αν και υπάρχουν ασθενείς που μπορεί να ωφεληθούν από τη συντηρητική αγωγή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης αχίλλειου τένοντα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να νιώσει:

  • Ότι έφαγε κλωτσιά στο πίσω μέρος της πτέρνας ή χαμηλά στην γάμπα
  • Έναν οξύ ήχο στην περιοχή κατά τη στιγμή του τραυματισμού
  • Οξύ πόνο και οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή γύρω από την πτέρνα
  • Αδυναμία να κάμψει το άκρο πόδι ή να το σηκώσει από το έδαφος κατά τη βάδιση
  • Αδυναμία να σταθεί στις μύτες του ποδιού

Εάν εμφανίσετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, ιδιαίτερα αν αυτό επηρεάζει την ικανότητα της βάδισής σας, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τον ειδικό ορθοπαιδικό χειρουργό για την αξιολόγηση της κατάστασης και την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ποιες αιτίες συμβάλλουν στη ρήξη του αχίλλειου τένοντα;

Το βασικό αίτιο, που μπορεί να προκαλέσει ρήξη στον Αχίλλειο τένοντα είναι ένας τραυματισμός. Ο Αχίλλειος τένοντας βοηθά στην ανύψωση του ποδιού από το έδαφος κατά τη βάδιση και στη στάση στις μύτες κατά την ορθοστασία. Πρακτικά, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο κάθε φορά που περπατάει κανείς και κινεί το πόδι του.

Ρήξη Αχίλλειου ΤένονταΡήξη Αχίλλειου Τένοντα

Η περιοχή αυτή είναι πιο επιρρεπής σε ρήξη εξαιτίας της πτωχής αιμάτωσής της. Η ανεπαρκής αιμάτωση επηρεάζει, επίσης, την ικανότητα επούλωσης.

Οι ρήξεις προκαλούνται από αιφνίδια αύξηση στην τάση που ασκείται στον Αχίλλειο τένοντα, όπως για παράδειγμα στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Πτώση από ύψος
  • Πτώση σε λακκούβα κατά τη βάδιση
  • Απότομη αύξηση της έντασης της δραστηριότητας, ιδιαίτερα σε αθλήματα ή δραστηριότητες που περιλαμβάνουν άλματα

Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου;

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να συμβεί ρήξη στον Αχίλλειο τένοντα είναι οι εξής:

  • Ηλικία

Η ρήξη είναι συνηθέστερη σε άτομα ηλικίας από 30 έως 40 ετών.

  • Φύλο

Οι άντρες παθαίνουν ρήξη έως 5 φορές συχνότερα από τις γυναίκες.

  • Ψυχαγωγικά αθλήματα

Η ρήξη συμβαίνει συχνότερα σε άτομα που συμμετέχουν σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τρέξιμο, επιτάχυνση και επιβράδυνση. Τέτοιες δραστηριότητες είναι το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το τένις και οι ασθενείς είναι πιο επιρρεπείς σε αθλητικές κακώσεις.

Ρήξη Αχίλλειου Τένοντα

  • Αντιβιοτικά

Η χρήση συγκεκριμένης κατηγορίας αντιβιοτικών – κινολόνες (σιπροφλοξασίνη, λεβοφλοξασίνη) αυξάνουν τον κίνδυνο ρήξης του αχίλλειου τένοντα.

  • Παχυσαρκία

Το πλεονάζον βάρος προσθέτει μεγαλύτερη τάση στον τένοντα.

Ρήξη Αχίλλειου Τένοντα – Σωστή πρόληψη

Η πρόληψη αφορά σε μια σειρά από πρακτικές που θα σας προφυλάξουν από τον τραυματισμού του αχίλλειου τένοντα. Με σκοπό τη μείωση της πιθανότητας να συμβεί η ρήξη αχίλλειου τένοντα, ακολουθείστε τα παρακάτω tips:

  • Κάντε διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης της γαστροκνημίας

Οι σωστές διατάσεις (και όχι οι υπερ-διατάσεις) πρέπει να γίνονται μέχρι την αίσθηση του τραβήγματος και όχι του πόνου. Η ενδυνάμωση μπορεί να επιτρέψει την απορρόφηση μεγαλύτερης δύναμης από τον μυ και να προλάβει τραυματισμούς του τένοντα.

  • Βάλτε ποικιλία στην άσκησή σας

Οι εναλλαγές υψηλής έντασης αθλημάτων (πχ. τρέξιμο) με αθλήματα χαμηλής έντασης (πχ. ποδήλατο, περπάτημα, κολύμβηση) βοηθούν στην πρόληψη. Αν δεν το κάνετε συστηματικά αποφύγετε δραστηριότητες στις οποίες ο Αχίλλειος τεντώνεται, υπερβολικά, όπως τρέξιμο σε ανώμαλο δρόμο ή άλματα.

  • Ελέγξτε το περιβάλλον που κάνετε άσκηση

Αποφύγετε να τρέχετε σε επιφάνειες σκληρές ή ολισθηρές. Ντυθείτε σωστά ανάλογα τις συνθήκες του περιβάλλοντος και επιλέξτε ένα αθλητικό παπούτσι στο σωστό νούμερο του ποδιού σας με υποστήριξη και ενίσχυση στην πτέρνα

  • Αυξήστε την ένταση της προπόνησης σας βαθμιαία.

Ο Αχίλλειος τραυματίζεται σε περιόδους απότομης αλλαγής στην ένταση και τη διάρκεια της προπόνησης. Αυξήστε την ένταση, τη διάρκεια ή την συχνότητα της προπόνησης μέχρι 10% εβδομαδιαίως για μια ασφαλή μετάβαση στις νέες συνθήκες.

Ρήξη Αχίλλειου Τένοντα – Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία μιας εγκάρσιας ρήξης είναι χειρουργική στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Η συντηρητική θεραπεία συνδυάζεται με την αποδοχή μειωμένης λειτουργικότητας και επιλέγεται σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Ρήξη Αχίλλειου ΤένονταΡήξη Αχίλλειου Τένοντα

 

 

Ρήξη Αχίλλειου Τένοντα – Ράμματα Νέας Γενιάς

Σήμερα, χρησιμοποιούνται ισχυρά ορθοπαιδικά ράμματα νέας γενιάς, τα οποία προσφέρουν πολύ δυνατή συγκράτηση της συρραφής μιας ρήξης αχίλλειου τένοντα. Η ανοικτή ή η  διαδερμική συρραφή του Αχιλλείου έχει στόχο να φέρει κοντά τα άκρα του τένοντα, με τη χρήση ισχυρών ραμμάτων, έτσι ώστε η επουλωτική ικανότητα του οργανισμού να δημιουργήσει έναν «καινούργιο» ιστό.

Με τη χρήση μοντέρνων τεχνικών και ραμμάτων νέας γενιάς, πραγματοποιείται:

  • Ισχυρή συρραφή
  • Μείωση του ποσοστού επαναρήξης
  • Μικρότερη επεμβατικότητα
  • Καλλίτερο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Άριστη λειτουργικότητα
  • Μείωση του ποσοστού λοιμώξεων
  • Μικρότερη τομή
  • Ταχύτερη επούλωση

Ρήξη Αχίλλειου Τένοντα – Αποκατάσταση

Η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς περιλαμβάνει την περίοδο ακινητοποίησης για να δοθεί στον οργανισμό ο χρόνος και οι συνθήκες να επουλώσουν την συρραφή. Ακολουθεί η προοδευτική κινητοποίηση έτσι ώστε το άκρο πόδι να κινηθεί σε όλο το εύρος κίνησης και τέλος συμπληρώνεται με την ενδυνάμωση της γαστροκνημίας και των μυών του ποδιού, για την επιστροφή σε πλήρη λειτουργικότητα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την επιμέλεια του ασθενούς στο πρόγραμμα  της αποκατάστασης.

Εάν είχατε κάποιο παρόμοιο ατύχημα και πάθατε ρήξη Αχιλλείου τένοντα, επικοινωνήστε άμεσα με τον ειδικό ορθοπαιδικό χειρουργό με εμπειρία στις Αθλητικές Κακώσεις και αντιμετωπίστε αποτελεσματικά την ρήξη του Αχίλλειου τένοντα, απαλλάσσοντας τον οργανισμό σας από τον πόνο και τη δυσκολία στην καθημερινή λειτουργία του.

Επικοινωνία