Θεραπεία με PRP

therapeia prp

Η επούλωση των τραυματισμών του μυοσκελετικού συστήματος είναι μία χρονοβόρα διαδικασία που συχνά καθυστερεί την επάνοδό του αθλητή (επαγγελματία ή ερασιτέχνη) στο επιθυμητό επίπεδο δραστηριότητας. Επιπλέον, ορισμένες φορές η επιθυμία του αθλητή ή η πίεση που δέχεται για να επανέλθει σε πλήρη δραστηριότητα καθιστά την αποκατάσταση από κάποιον τραυματισμό ελλιπή. 

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση για τη μέθοδο που είναι γνωστή ως PRP από τα αρχικά της φράσης Platelet-Rich Plasma. Η μέθοδος αυτή άρχισε να παίρνει δημοσιότητα το 2009, όταν δύο βασικοί παίχτες των Pittsburgh Steelers, ο Hines Ward και ο Troy Polamalu, υποβλήθηκαν σε αυτή τη θεραπεία λίγο πριν κερδίσουν το Super Bowl. Ακολούθησαν πολλοί γνωστοί επαγγελματίες του NFL, του Baseball, του γκολφ, του στίβου και του NBA, όπως ο Tiger Woods, ο Cobe Bryant και o Tyson Gay.

Σήμερα, η μέθοδος αυτή είναι ευρέως χρησιμοποιούμενη διεθνώς από μεγάλα κέντρα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων και από οργανωμένα αθλητικά σωματεία για την αντιμετώπιση παθήσεων του αρθρικού χόνδρου (χόνδρινες βλάβες, αρχόμενη αρθρίτιδα), των συνδέσμων (διαστρέμματα), των τενόντων (χρόνιες τενοντίτιδες, εκφύλιση ή μερική ρήξη των τενόντων), των μυών (θλάσεις) αλλά και σε παθήσεις του δέρματος (άτονα έλκη, νεκρώσεις). 

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή μέθοδο κατά την οποία γίνεται αιμοληψία από μία περιφερική φλέβα του ίδιου του ασθενούς και λαμβάνεται μικρή ποσότητα αίματος. Το λαμβανόμενο αίμα υποβάλλεται σε ειδική επεξεργασία για να γίνει η απομόνωση των αιμοπεταλίων από τα υπόλοιπα συστατικά του πλάσματος (ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια, κτλ.). Ακολουθεί η ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων και η έγχυση τους τοπικά στην περιοχή της βλάβης. Τα αιμοπετάλια είναι πλούσια σε αυξητικούς παράγοντες (PDGF, TGF-β, VEGF, EGF, FGF, IGF-1), τις ιδιότητες των οποίων χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία οξέων και χρόνιων παθήσεων.

dark-slate-quotes-hiΈτσι επιτυγχάνεται ταχεία αποκατάσταση των τραυματισμών των μυών, των τενόντων, των συνδέσμων και του αρθρικού χόνδρου μέσω της ευόδωσης της επουλωτικής ικανότητας του ίδιου του οργανισμού.

Αρχικά, επιταχύνεται η επαναγγείωση της περιοχής της βλάβης και τελικά η αναγέννηση και η επιδιόρθωση του τραυματισμένου ιστού.

Η δράση των παραγόντων αυτών είναι τριπλή:

  1. προσελκύουν τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την επούλωση,
  2. ευοδώνουν τον πολλαπλασιασμό τους,
  3. ενισχύουν τη διαφοροποίηση τους σε κύτταρα του πάσχοντος ιστού.

Η ενίσχυση της επουλωτικής διαδικασίας έχει σαν αποτέλεσμα να αποφεύγεται ο σχηματισμός ουλώδους ιστού, που έχει πολύ χαμηλότερη αντοχή και ευλυγισία από το φυσιολογικό. Αντίθετα σχηματίζεται νέος υγιής ιστός, οι κολλαγόνες ίνες του οποίου είναι οργανωμένες σε σωστή διάταξη.

Τα οφέλη από την αγωγή είναι:

✓ η ανακούφιση των συμπτωμάτων του αθλητή,

✓ η αξιοσημείωτα γρήγορη επιστροφή σε προπονητική και αγωνιστική δράση,

✓ η μείωση της ανάγκης για επιθετικότερες θεραπευτικές παρεμβάσεις (επεμβάσεις, μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή)

Η όλη διαδικασία της λήψης, επεξεργασίας και έγχυσης των αυτόλογων αυξητικών παραγόντων διαρκεί περίπου 30 λεπτά και δεν χρειάζεται νοσηλεία.

prp

Η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής και δεν έχει τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης μιας και πρόκειται για συστατικά του αίματος του ίδιου του ασθενούς. Τις πρώτες ημέρες μετά την έγχυση μπορεί να υπάρξει τοπικός ερεθισμός ως αποτέλεσμα της επουλωτικής αντίδρασης του οργανισμού, ενώ τα αποτελέσματα της θεραπείας μεγιστοποιούνται σε μερικές εβδομάδες.

Για το βέλτιστο αποτέλεσμα συνήθως απαιτούνται από μία έως τρεις εγχύσεις, κάτι που εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, το είδος, την εντόπιση και τη βαρύτητα της βλάβης. Για μία εβδομάδα νωρίτερα από τη θεραπεία αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής καλό είναι να αποφεύγεται η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, διότι επηρεάζουν τη φυσιολογική διαδικασία της επούλωσης, άρα και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. 

Κλείστε ραντεβού