Κλικ ώμου

6 λόγοι για τους οποίους ο ώμος σας κάνει κλικ

Κλικ ώμουΘα πρέπει να ανησυχείτε γι αυτούς τους ήχους;

Πολλοί ασθενείς που έρχονται στο ιατρείο για κάποιο πρόβλημα στον ώμο αναφέρουν ότι ακούν κάποιο «κλικ» σε ορισμένες κινήσεις. Αυτό ακολουθείται επίσης από την ερώτηση “είναι πρόβλημα αν ο ώμος μου κάνει αυτόν τον ήχο;”. Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Ωστόσο, αξίζει τον κόπο να το ελέγξετε γιατί πρόκειται για την υγεία σας.
Οποιοδήποτε «κλικ» ή ήχος τριξίματος στον ώμο σας μπορεί να υποδηλώνει προβλήματα στην κίνηση ή στην ανατομία του ώμου σας. Οι ήχοι συνήθως εκλύονται όταν ο ώμος κινείται πάνω από το οριζόντιο επίπεδο ή πάνω από το κεφάλι. Άλλοι αναφέρουν τέτοιους ήχους κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το να φτάνουν ένα αντικείμενο στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου ή αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα κάνοντας βάρη σε πάγκο.
Ένα πολύ μεγάλο φάσμα της παθολογίας του ώμου συνοδεύεται με ήχους. Παρακάτω παρατίθονται έξι από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους βλέπουμε “θορυβώδεις” ώμους.

1. Σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης
Η πρόσκρουση του τενοντίου πετάλου και κυρίως του ανώτερου τμήματος του, δηλαδή του υπερακάνθιου, με το ακρώμιο συμβαίνει όταν υπάρχει χρόνια τενοντοπάθεια ή ρήξη στους τένοντες του ώμου. Η πρόσκρουση του ώμου προκαλεί πόνο και φλεγμονή στον υπακρωμιακό χώρο και με την πάροδο του χρόνου, η μηχανική του ώμου και της ωμοπλάτης μεταβάλλεται. Έτσι, δομές που δεν θα έπρεπε να εφάπτονται, πλησιάζουν και τρίβονται μεταξύ τους έχοντας σαν αποτέλεσμα την παραγωγή ήχων. Το σύνδρομο πρόσκρουσης συχνά αντιμετωπίζεται συντηρητικά, αλλά ορισμένες περιπτώσεις έχουν ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση. Στα συντηρητικά μέσα συγκαταλέγονται η φυσικοθεραπεία, το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) ή η θεραπευτική άσκηση και κάθε ένα από αυτά τα μέσα έχει τον δικό του θεραπευτικό στόχο. Ανάλογα τις ανάγκες του ασθενούς και την έκταση του προβλήματος, πρέπει να επιλέγεται η σωστότερη λύση.

2. Ρήξεις στροφικού πετάλου
Το στροφικό πέταλο του ώμου είναι ένα σύνολο τεσσάρων μυών που είναι υπεύθυνοι για την κίνηση του βραχιόνιου οστού προς διάφορες κατευθύνσεις. Αυτοί οι μύες είναι αρκετά μικροί, αλλά επίσης καταπονούνται και τραυματίζονται με την πάροδο του χρόνου από την υπέρχρηση ή την κακή μηχανική που επαναλαμβάνεται λόγω δουλειάς ή αθλητικής δραστηριότητας ή από τη χρόνια κακή εργονομία. Ο τραυµατισµός ή η επαναλαµβανόµενη καταπόνηση του στροφικού πετάλου αλλάζει την ποιότητα των τενόντων. Μερικές φορές ο τένοντας του μυός μπορεί να ασβεστοποιηθεί, άτι που τον καθιστά λιγότερο ελαστικό. Άλλες φορές η αλλαγή στην ποιότητα του τένοντα τον αποδυναμώνει και μπορεί να οδηγήσει σε μερικού ή ολικού πάχους ρήξη του στροφικού πετάλου. Όλες αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν τους ήχους τριξίματος ή σαν ποπ ή κλικ.

3. Ρήξεις επιχείλιου χόνδρου
Ένα από τα πιο συνηθισμένα κλινικά ευρήματα στις ρήξεις του επιχείλιου χόνδρου είναι το αίσθημα αναπήδησης που προκαλεί συνήθως έναν ήχο σαν «κλικ». Υπάρχουν αρκετά κλινικά τεστ που χρησιμοποιούμε για να αξιολογήσουμε το αίσθημα αυτό ή τον προκαλούμενο ήχο. Φέρνοντας ή πιέζοντας τον ώμο σε διαφορετικές γωνίες και θέσεις, αξιολογούμε εάν υπάρχει ήχος που προκαλείται κατά την κίνηση και αυτό υποδηλώνει ρήξη του επιχείλιου χόνδρου. Αυτό αξιολογείται και αντιμετωπίζεται εάν ο «θόρυβος συνοδεύεται από πόνο και αδυναμία. Σε αυτές τις περιπτώσεις η απεικόνιση συμπληρώνει την κλινική εξέταση. Ο υπέρηχος και η μαγνητική τομογραφία είναι αυτά τα εργαλεία που απαιτούνται για την σωστή αξιολόγηση.

4. Θυλακίτιδα της ωμοπλάτης
Άλλος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτή την κατάσταση είναι «Αναπήδηση της ωμοπλάτης», επειδή όταν η ωμοπλάτη κινείται πάνω στον θώρακα, κάνει έναν ήχο αναπήδησης και προκαλεί το ανάλογο αίσθημα. Αυτός ο ήχος προέρχεται από τον ορογόνο θύλακο που βρίσκεται κάτω από την ωμοπλάτη. Οι ορογόνοι θύλακες υπάρχουν σε διάφορες περιοχές του σώματος και λειτουργούν σαν μαξιλάρι μειώνοντας την τριβή που αναπτύσεται σε διαφορετικές δομές. Ωστόσο, μερικές φορές αυτοί οι ιστοί ερεθίζονται και φλεγμαίνουν, προκαλώντας πόνο, αδυναμία και αίσθηση αναπήδησης.

5. Οστεοαρθρίτιδα
Η αρθρίτιδα είναι μια βραδεία διαδικασία εκφύλισης που έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση του πάχους του αρθρικού χόνδρου με αποτέλεσμα τα οστά να «τρίβονται» μεταξύ τους. Όταν συμβαίνει αυτό προκαλείται φλεγμονή, η οποία καταστρέφει περαιτέρω το προστατευτικό στρώμα του χόνδρου. Αυτή η φλεγμονή μετατρέπεται σε χρόνια και οδηγεί σε δομικές αλλαγές στο ίδιο το οστό. Έτσι, όταν το οστό μεταβάλλεται από λείο σε τραχύ, μπορεί να οδηγήσει σε κριγμό, δηλαδή σε ήχους τριβής και αίσθημα αναπήδησης. Αυτή η πάθηση αντιρροπείται και δεν έχει συμπτώματα για πολλά χρόνια αλλά από ένα σημείο και μετά είναι πολύ επώδυνη.

6. Μυϊκές ανισορροπίες
Δεν είναι ασυνήθιστο ένας ασθενής να προσέρχεται με κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα (κλικ, κριγμός, αναπήδηση) και να μην έχει καμία από τις παραπάνω παθολογίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι «κακή» θέση της ωμοπλάτης, του βραχιόνιου οστού ή/και της κλείδας μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη επαφή μεταξύ ιστών που δεν θα έπρεπε να έχουν επαφή μεταξύ τους. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνουν αυτές οι «κακές» θέσεις είναι συνήθως από μυϊκές ανισορροπίες. Ένα συνηθισμένο μοτίβο για μυϊκή ανισορροπία περιλαμβάνει σφιχτούς μύες του θώρακα και χαλαρούς μύες της ωμοπλάτης και του αυχένα. Η σωστή αξιολόγηση και η διάγνωση της αιτίας είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η εμβιομηχανική ή μυϊκή ανισορροπία πρέπει να διορθωθούν με σωστό τρόπο έτσι ώστε να εξαλειφθεί η πίεση στις αρθρώσεις της ωμικής ζώνης και να γλιτώσει από την περιατέρω ταλαιπωρία ο ασθενής.

 

Συμπέρασμα

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο ώμος σας μπορεί να κάνει κλικ. Ένας έμπειρος Ορθοπαιδικός με εξειδίκευση στον ώμο είναι αυτός που πρέπει να αξιολογήσει τις πληροφορίες από το ιστορικό, την κλινική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις και να σας καθοδηγήσει στην καλύτερη θεραπεία.