Πονάτε όταν τρέχετε

Πονάτε όταν τρέχετε; Πιθανώς να έχετε έναν από τους παρακάτω τραυματισμούς που είναι αυτοί που συμβαίνουν πιο συχνά κατά το τρέξιμο.

Πονάτε όταν τρέχετε

Τρέχετε στην αγαπημένη σας διαδρομή μια όμορφη καλοκαιρινή ή χειμερινή ημέρα που το άρωμα της φύσης απλώνεται παντού. Μέχρι τώρα όλα στην άσκησή σας είναι τέλεια. Αλλά ξαφνικά νιώθετε ένα ασυνήθιστο κάψιμο στην πτέρνα σας ή ένα δυσάρεστο τράβηγμα στους μύες πίσω από το γόνατό σας. Η μπορεί να παραπατήσατε και να «γύρισε» ο αστράγαλός σας. Το τρέξιμο, όπως και οποιαδήποτε άλλη αθλητική δραστηριότητα, συνδέεται με αρκετά είδη τραυματισμών. Ακολουθεί μια λίστα με ορισμένους από τους συνήθεις τραυματισμούς κατά το τρέξιμο, τα συμπτώματά τους και τις αιτίες που τους προκαλούν.

 

1.  Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Η πελματιαία απονεύρωση είναι μια παχιά ταινία συνδετικού ιστού που εκτείνεται από την πτέρνα έως τη βάση των δακτύλων του ποδιού. Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μια φλεγμονή της ταινίας αυτής και οφείλεται σε επαναλαμβανόμενο τραυματισμό. Μπορεί να εκδηλώνεται με πόνο στην πτέρνα ή στο πέλμα όταν το πόδι έρχεται σε επαφή με το έδαφος ή όταν ωθεί το σώμα προς τα εμπρός.

 

2. Τενοντοπάθεια του επιγονατιδικού τένοντα

Ο επιγονατιδικός τένοντας βρίσκεται μεταξύ της επιγονατίδας και του πρόσθιου τμήματος της κνήμης και είναι η συνέχεια του τετρακέφαλου. Είναι ο τένοντας που χτυπά ο ιατρός με το σφυράκι για να ελέγξει το αντανακλαστικό του γόνατος. Η τενοντοπάθεια του επιγονατιδικού είναι μια φλεγμονή που οφείλεται σε χρόνια καταπόνηση του τένοντα κατά το τρέξιμο. Μπορεί να νιώθετε πόνο σε αυτήν την περιοχή, όταν το πόδι σας προσγειώνεται στο έδαφος.

 

3. Ρήξη/Τενοντοπάθεια οπίσθιων μηριαίων

Οι περισσότεροι τραυματισμοί των οπίσθιων μηριαίων σχετίζονται με το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων και είναι τραυματισμοί «υπερβολικής χρήσης», το οποίο σημαίνει ότι τραυματίζονται επειδή είναι αδύναμος και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που του επιβάλλονται με το τρέξιμο. Μια ρήξη στους οπίσθιους μηριαίους εκδηλώνεται με οξύ πόνο στο πίσω μέρος του μηρού και αδυναμία να τρέξετε ή να σπρώξετε το έδαφος με αυτό το πόδι. Στην τενοντοπάθεια ιγνυακού τένοντα θα αισθανθείτε έναν διάχυτο πόνο στο πίσω μέρος του γόνατος ή πιο ψηλά, όταν κινείτε το πόδι σας προς τα εμπρός και πριν το πέλμα αγγίξει το έδαφος.

 

4. Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας

Η λαγονοκνημιαία ταινία είναι μια παχιά ζώνη συνδετικού ιστού που εκτείνεται κατά μήκος της εξωτερικής επιφάνειας του περιφερικού τμήματος του μηρού κοντά στο γόνατο. Μπορεί να αισθανθείτε έναν διάχυτο πόνο στην εξωτερική πλευρά του γονάτου σας όταν κινείτε το πόδι σας μπροστά.

 

5. Περιοστίτιδα ή χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος της κνήμης

Η περιοστίτιδα εκδηλώνεται με πόνο στην πρόσθια ή την έσω επιφάνεια του κατώτερου τμήματος της κνήμης. Προκαλείται από τον ερεθισμό του περιοστέου ή των γειτονικών μυών και τενόντων που συμβαίνει λόγω υπέρχρησης και πιθανόν σε έδαφος αδυναμίας ή αστάθειας του αστραγάλου και του ποδιού.

 

6. Διάστρεμμα αστραγάλου

Έχει «γυρίσει» ποτέ ο αστράγαλός σας; Ένα διάστρεμμα συμβαίνει όταν το πόδι γυρίζει, στις περισσότερες περιπτώσεις προς τα μέσα και προκαλεί βλάβη στους συνδέσμους που βρίσκονται στην εξωτερική επιφάνεια του αστραγάλου, όπου πιθανότατα θα αισθανθείτε τον πόνο. Προκαλείται συνήθως λόγω ανεπαρκούς σταθερότητας του αστραγάλου κατά το τρέξιμο σε ανώμαλο έδαφος.

 

7. Τενοντίτιδα/Τενοντοπάθεια του αχίλλειου τένοντα

Τενοντίτιδα του αχίλλειου τένοντα σημαίνει οξύς τραυματισμός υπέρχρησης στον αχίλλειο ενώ τενοντοπάθεια χρόνιος τραυματισμός υπέρχρησης στον τένοντα. Μπορεί να αισθανθείτε πόνο στην πτέρνα σας ή κάτω από αυτή ή κατά μήκος του κατώτερου οπίσθιου τμήματος της κνήμης, κατά την προσγείωση ή την ώθηση του ποδιού από το έδαφος για να κινηθεί μπροστά. Αυτό συμβαίνει λόγω αδυναμίας του γαστροκνημίου ή των μυών του πέλματος, που σημαίνει ότι δεν έχουν επαρκή ισχύ για να απορροφήσουν τους κραδασμούς και καταπονούνται.

 

8. Σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου

Ο συγκεκριμένος τραυματισμός εκλύει πόνο στο κάτω μέρος της επιγονατίδας ή γύρω από αυτή και προκαλείται από συμπίεση της επιγονατίδας στον μηρό. Αυτός ο πόνος συχνά γίνεται πιο έντονος όταν ανεβαίνετε σκάλες ή περπατάτε σε ανηφόρα, αλλά και όταν παραμένετε σε καθιστή θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 

9. Τενοντίτιδα των καμπτήρων μυών του ισχίου

Εκδηλώνεται ως διάχυτος πόνος στο άνω τμήμα της πρόσθιας επιφάνειας του μηρού σας, όταν σηκώνετε το πόδι σας προς τα πάνω κατά την έναρξη της βάδισης. Μπορεί να προκληθεί κατά το τρέξιμο σε υπερβολικά ευθυτενή στάση, από υπέρμετρη λόρδωση του κατώτερου τμήματος της οσφύς ή λόγω μεγάλου διασκελισμού.

 

10. Κάταγμα κνήμης εκ κοπώσεως

Εάν υποστείτε κάταγμα κνήμης εκ κοπώσεως είναι πιθανό να αισθανθείτε έναν διάχυτο πόνο κατά μήκος της κνήμης σας, όχι καλά εντοπισμένο, ο οποίος εντείνεται με την προσγείωση ή την ώθηση του ποδιού κατά την έναρξη της κίνησης. Τα κατάγματα εκ κοπώσεως προκαλούνται συνήθως κατά την ξαφνική αύξηση στον όγκο, την ένταση ή/και τη συχνότητα της προπόνησης.

 

Γιατί πονάω;

Πολλά από τα παραπάνω προβλήματα οφείλονται σε παρόμοιες αιτίες όπως ο μεγάλος διασκελισμός, η μυϊκή δυσκαμψία, η αδυναμία των μυών του ισχίου, η κακή ισορροπία και η αδυναμία του αστραγάλου ή του άκρου ποδιού, η συνεχής πρόσκρουση της πτέρνας, τα ακατάλληλα υποδήματα, ο πρηνισμός του ποδιού. Επίσης συχνά εμφανίζονται λόγω απότομης αύξησης της απόστασης, της συχνότητας ή της έντασης των προπονήσεων. Πολλοί από αυτούς τους τραυματισμούς μπορούν να αντιμετωπιστούν με διατάσεις, κατάλληλα υποδήματα και μείωση του διασκελισμού, μέσα σε μια περίοδο αποφόρτισης του σκέλους. Συστήνεται να ακολουθείται ο «κανόνας του 10%» για να προληφθεί η υπερ-προπόνηση. Αυτό σημαίνει αύξηση της απόστασης κατά 10% ανά εβδομάδα, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στο σώμα να προσαρμόζεται στις αυξήσεις του όγκου της άσκησης χωρίς να καταπονείται.

Όταν είναι επώδυνο, το τρέξιμο δεν είναι ευχάριστο. Εάν αισθανθείτε οποιαδήποτε από τις παραπάνω ενοχλήσεις, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό ορθοπαιδικό, για να χάσετε όσο το δυνατό λιγότερες προπονήσεις γίνεται.

ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία