Πόνος Στον Ώμο

Πόνος Στον Ώμο

Πόνος Στον Ώμο

Ο ώμος είναι η άρθρωση με την οποία συνδέεται τα οστό του βραχίονα με την ωμοπλάτη και την κλείδα. Η κοίλη αρθρική επιφάνεια της κάθε ωμοπλάτης (ωμογλήνη) υποδέχεται την κεφαλή του βραχιόνιου οστού. Ο ώμος περιβάλλεται από μια ομάδας τεσσάρων μυών και τενόντων που ονομάζεται στροφικό πέταλο. Αυτό συμμετέχει στην στήριξη του ώμου αλλά και στις κινήσεις του άνω άκρου.

Ο πόνος στον ώμο μπορεί να οφείλεται σε πολλαπλά αίτια. Μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό από πτώση ή σε τροχαίο ατύχημα, ή σε υπέρχρηση λόγω εκτέλεσης επαναλαμβανόμενης κίνησης. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο πόνος στον ώμο έχει την προέλευση του σε διάφορες παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα, ή μπορεί να αντανακλάται από άλλα μέρη του σώματος, κάτι που ονομάζεται ‘αναφερόμενος πόνος’.

Πόνος Στον Ώμο – Συμπτώματα Τραυματισμού

Για να διαπιστώσετε αν ο πόνος που βιώνετε στον ώμο σας σχετίζεται με κάποιον τραυματισμό, οι παρακάτω ερωτήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν:

  • Μπορείτε να κινήσετε το άνω άκρο σας φυσιολογικά, ή είναι δύσκαμπτο και προκαλεί πόνο;
  • Νιώθετε ότι ο ώμος σας θα μπορούσε να φύγει από τη θέση του;
  • Αισθάνεστε τον ώμο σας αρκετά δυνατό για την εκτέλεση εργασιών που συνήθως πραγματοποιείτε;

Κάποιες περιπτώσεις τραυματισμού μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε στο σπίτι σας, ακολουθώντας για λίγες μέρες αποφόρτιση και παγοθεραπεία. Μπορείτε να δέσετε τον ώμο για να τον κρατήσετε σταθερό σε μια θέση, εάν αυτό είναι ανακουφιστικό. Ωστόσο, κάποιοι τραυματισμοί απαιτούν ιατρική βοήθεια. Τα σημάδια που θα πρέπει να σας οδηγήσουν στον ορθοπαιδικό είναι τα παρακάτω:

  • Η άρθρωση φαίνεται παραμορφωμένη
  • Δεν μπορείτε να την κινήσετε με κανέναν τρόπο
  • Ο πόνος είναι οξύς
  • Ο ώμος ξαφνικά πρήζεται
  • Το άνω άκρο σας είναι αδύναμο ή μουδιασμένο

Πόνος Στον Ώμο – Αίτια & Παράγοντες Κινδύνου

Οι συνηθέστερες αιτίες που οδηγούν σε πόνο στον ώμο είναι:

Εάν ο ώμος δεχθεί μεγάλη βία προς μια κατεύθυνση ή στραφεί παραπάνω από τις δυνατότητές του, το άνω μέρος του βραχίονα μπορεί να εξαρθρωθεί από την υποδοχή του. Ο ασθενής, σε αυτήν την περίπτωση, νιώθει οξύ πόνο και αδυναμία στον ώμο. Μπορεί επίσης να παρουσιάσει πρήξιμο, μούδιασμα και μώλωπες.

  • Εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης

Ο συγκεκριμένος τραυματισμός επηρεάζει την άρθρωση που συνδέει την κλείδα με την ωμική ζώνη και ονομάζεται ακρωμιοκλειδική. Μια πτώση ή ένα πολύ δυνατό χτύπημα μπορεί να προκαλέσει ρήξη στους συνδέσμους που συγκρατούν την άρθρωση αυτή. Όταν συμβαίνει αυτό η κλείδα ανυψώνεται προς τα πάνω και είναι εμφανής παραμόρφωση στο πάνω τμήμα του ώμου.

  • Κάταγμα

Ένα οστό μπορεί να ραγίσει ή να σπάσει μετά από πτώση ή αν δεχθεί μεγάλη βία. Πιο συχνά στον ώμο το κόκαλο που σπάει είναι η κλείδα και το βραχιόνιο. Ένα κάταγμα συνήθως συνοδεύεται από μεγάλο πόνο και μπορεί να υπάρχουν και μώλωπες στην γύρω περιοχή. Σε ένα τέτοιο τραυματισμό, το άνω άκρο συνήθως δεν μπορεί να κινηθεί και να σηκώθεί ψηλά.

  • Ρήξη αρθρικού χόνδρου

Πρόκειται για τραυματισμό του ιστού που επαλείφει τις αρθρικές επιφάνειες για να ευοδώσει την κίνηση και να μειώσει την τριβή των οστικών δομών. Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας επαναλαμβανόμενων κινήσεων, ή από πτώση ή σε οποιαδήποτε περίπτωση όπου η άρθρωση του ώμου δέχεται μεγάλη βία. Σε αυτόν τον τύπο τραυματισμού, ο ασθενής αισθάνεται πόνο όταν ανυψώνει το άνω άκρο πάνω από το κεφάλι, ενώ το άνω άκρο γενικά εμφανίζει αδυναμία. Μπορεί επίσης ο ασθενείς να αισθάνεται ότι μπλοκάρει ή κλειδώνει το χέρι του.

Το στροφικό πέταλο είναι η ομάδα των μυών και των τενόντων του ώμου που σταθεροποιεί την άρθρωση και επιτρέπει την ανύψωσή του άνω άκρου. Μπορεί να φθαρεί προοδευτικά λόγω υπέρχρησης ή να κοπεί εξ αιτίας μιας πτώσης. Φυσιολογική φθορά επέρχεται με την πάροδο του χρόνου. Στις ρήξεις, ο πόνος είναι έντονος κατά τη διάρκεια της νύχτας και όταν προσπαθεί να κρατήσει ένα βαρύ αντικείμενο. Ενδεχομένως, ο ασθενής μπορεί να νοιώθει κριγμό (ήχο «κλακ») κατά την κίνηση.

Αυτή η κατάσταση περιορίζει την κινητικότητα της άρθρωσης. Μη φυσιολογικός ιστός  αναπτύσσεται (συμφύσεις) στην άρθρωση και εμποδίζει τον ώμο να κινείται ελεύθερα. Ο ώμος μπορεί να «παγώσει» επειδή ο πόνος ή κάποια χειρουργική επέμβαση απέτρεπε από τη χρήση του, κάτι που οδηγεί στην ανάπτυξη των συμφύσεων.

Αυτό συμβαίνει όταν οι τένοντες του στροφικού πετάλου πιέζονται στα οστά του ώμου. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και πόνο, ο οποίος ενισχύεται κατά την ανύψωση του άνω άκρου.

  • Θυλακίτιδα

Ο ορογόνος θύλακος (μαξιλάρι προστατευτικού λίπους) μπορεί να πρηστεί και να ερεθιστεί, εάν επαναλαμβάνονται συνεχώς οι ίδιες κινήσεις ή μετά από μια πτώση ή κάποιον άλλον τραυματισμό. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ασθενής αισθάνεται πόνο, ιδιαίτερα κατά την κίνηση του ώμου.

Πρόκειται για μια ειδικού τύπου τενοντίτιδας που προκαλείται από την παρουσία ενός ή περισσότερων ασβεστώματων που βρίσκονται πάνω στους τένοντες του ώμου. Είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση που ακινητοποιεί το άνω άκρο και αναγκάζει τον ασθενεί να πάρει πολλά και δυνατά παυσίπονα.

Άλλα αίτια που είναι υπεύθυνα για τον πόνο στον ώμο είναι τα εξής:

  • Οστεοαρθρίτιδα. Γνωστή και ως εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων, αποτελεί την πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας. Μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση, συμπεριλαμβανομένου του ώμου. Κατά τη συγκεκριμένη πάθηση, ο αρθρικός χόνδρος τραυματίζεται, με αποτέλεσμα τα οστά να «τρίβονται» μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσκαμψία.
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Πρόκειται για μια ασθένεια που οδηγεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να προσβάλει την προστατευτική επένδυση των αρθρώσεων, τον αρθρικό υμένα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο και δυσκαμψία στους ώμους.

  • Αναφερόμενος πόνος

Μερικές φορές οι ώμοι μπορεί να πονάνε χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι βλάβης στη χοληδόχο κύστη, το ήπαρ ή κάποιο άλλο όργανο.

  • Καρδιακή προσβολή

Εάν ο αριστερός ώμος σας πονάει και έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή αισθάνεστε σφίξιμο στο στήθος, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό ή το νοσοκομείο για βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Αυτή παρατηρείται σε περιπτώσεις που  οι τένοντες που συνθέτουν το στροφικό πέταλο φλεγμαίνουν. Μπορεί να προχωράει αργά με την πάροδο του χρόνου ή ως αποτέλεσμα πτώσης ή άμεσου τραυματισμού στον ώμο σας.

  • Οστεόφυτα.

Τα μικρά αυτά κομμάτια οστού «τρίβονται» και αναπτύσσονται στο στροφικό πέταλο του ώμου, εμποδίζοντάς τον να κινείται όπως πρέπει. Τα οστεόφυτα μπορεί να οδηγήσουν σε τενοντίτιδα ή σε ρήξη στροφικού πετάλου.

Πόνος Στον Ώμο

Πόνος Στον Ώμο – Διάγνωση

Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός, αφού ακούσει το ιστορικό του τραυματισμού και την γενικότερη κατάσταση της υγείας σας, θα προχωρήσει στην κλινική εξέταση για να ελέγξει τυχόν δομικά προβλήματα και να αποκλείσει οποιαδήποτε πάθηση μπορεί να σχετίζεται με τη σπονδυλική στήλη ή τον αυχένα.

Στη συνέχεια, θα ελέγξει το εύρος της κίνησής σας για να διαπιστώσει πόσο δυνατός και ελαστικός είναι ο ώμος σας. Κατόπιν υποδείξεως, ο γιατρός θα σας ζητήσει να κινήσετε τα άνω άκρα σας με διάφορους τρόπους, όπως πάνω από το κεφάλι σας, γύρω από το σώμα σας ή να τα φέρετε πίσω από την πλάτη σας, και να τα περιστρέψετε 90 ή 180 μοίρες.

Εάν το κρίνει αναγκαίο, πιθανόν να συστήσει κάποια ή κάποιες εξετάσεις απεικόνισης της άρθρωσης, όπως:

  • Ακτινογραφίες.

Αυτές μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό σας να εντοπίσει τα οστεόφυτα, την αρθρίτιδα και άλλες αιτίες που σχετίζονται με τον πόνο στον ώμο σας. Ο γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει αθρογράφημα, που γίνεται με λήψη σκιαγραφικής ουσίας για να επιτύχει ακριβή απεικόνιση.

  • Μαγνητική Τομογραφία (MRI)

Κατά την εξέταση αυτή γίνεται χρήση ραδιοκυμάτων και ενός ισχυρού μαγνήτη προσφέροντας έτσι αναλυτικές εικόνες του ώμου.

  • Αξονική Τομογραφία (CT)

Πρόκειται για πολλαπλές εκπομπές ακτίνων Χ από διαφορετικές γωνίες. Όταν τα αποτελέσματα συντεθούν, μπορούν να δώσουν στο γιατρό σας μια καλύτερη εικόνα για το εσωτερικό του ώμου.

  • Υπερηχογράφημα (US)

Πρόκειται για μια εξέταση που χρησιμοποιεί υπέρηχους και παράγει εικόνα. Το αποτέλεσμα της είναι υποκειμενικό και εξαρτάται από την εμπειρία του χειριστή. Είναι όμως μια εξέταση γρήγορη και ακίνδυνη.

  • Ηλεκτρομυογράφημα (EMG)

Εξέταση για τη μέτρηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στους μύες όπου διαπιστώνεται εάν υπάρχουν προβλήματα με την νεύρωση τους.

Πρόκειται για μια χειρουργική διαδικασία που επιτρέπει σε μια μικροσκοπική κάμερα οπτικών ινών να εμφανίζει στο χειρουργό εικόνες υψηλής ευκρίνειας του ώμου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Αντιμετώπιση Πόνου Στον Ώμο & Τρόποι Θεραπείας Στο Σπίτι

Σε περιστατικά εξαρθρήματος του ώμου ή της ακρωμιοκλειδικής και κακώσεων, είναι αναγκαία η επίσκεψη στον γιατρό για την ανάταξη της άρθρωσης στην ανατομική της θέση και την επίδεσή της για όσο χρειάζεται η επούλωση. Σε άλλες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να προτείνει αποφόρτιση, τοποθέτηση ζεστών ή παγωμένων επιθεμάτων και φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση του πόνου και του πρηξίματος. Σε περιπτώσεις που ο πόνος δεν βελτιωθεί με τα παραπάνω, ο γιατρός μπορεί να προχωρήσει σε τοπική έγχυση αντιφλεγμονώδους ουσίας στην άρθρωση, με σκοπό την ανακούφιση από το πρήξιμο και τον πόνο. Στις περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η ανατομία του χόνδρου, ή των τενόντων ή σε περιπτώσεις που ο παγωμένος ώμος δεν βελτιώνεται με ξεκούραση και φαρμακευτική αγωγή, χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση με αρθροσκόπηση.

Ανεξάρτητα από το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ασθενής στον ώμο, το πλάνο της θεραπείας συνήθως περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης της άρθρωσης, και βελτίωσης του εύρους κίνησής της.

Πόνος Στον Ώμο – Πρόληψη

Λαμβάνοντας υπόψη τη συχνότητα που χρησιμοποιείτε τον ώμο σας καθημερινά – στη δουλειά και στο παιχνίδι – είναι συνετό να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του:

  • Εάν εργάζεστε σε γραφείο, βεβαιωθείτε ότι η καρέκλα σας έχει την κατάλληλη υποστήριξη στην πλάτη και βοηθάει την καλή στάση του σώματος.
  • Κάντε ένα διάλειμμα και κινηθείτε τουλάχιστον μία φορά ανά ώρα.
  • Εάν η εργασία σας απαιτεί άρση βάρους, χρησιμοποιήστε την κατάλληλη τεχνική: Παραμείνετε με το βλέμμα πάνω σε αυτό που σηκώνετε, διατηρήστε την πλάτη σας ευθεία και λυγίστε τα γόνατά σας για να χρησιμοποιήσετε τα πόδια σας για δύναμη.
  • Όταν θέλετε να πιάσετε κάτι βαρύ που βρίσκεται πάνω από το ύψος του κεφαλιού σας, χρησιμοποιήστε ένα σκαμνί ή μια σκάλα για να φτάσετε στη σωστή θέση.
  • Ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με κάποιο πρόγραμμα για την ενίσχυση των μυών που περιβάλλουν τον ώμο και τη διατήρηση της ευελιξίας τους.


Επικοινωνία

Επικοινωνία

Online Ραντεβού

Online Ραντεβού