4 Συμβουλές Για Πρόληψη Τραυματισμών Στον Ώμο Σας

4 Συμβουλές Για Πρόληψη Τραυματισμών Στον Ώμο

Ο ώμος είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος, καθώς αποτελείται από 4 επιμέρους αρθρώσεις, πάνω από 30 μύες και 6 μεγάλους συνδέσμους, ενώ μπορεί να πάρει πάνω από 1600 διαφορετικές θέσεις. Δεδομένου ότι αποτελεί την άρθρωση που κινείται περισσότερο από κάθε άλλη άρθρωση στο σώμα μας, είναι επιρρεπής σε κατάχρηση και τραυματισμό, ιδιαίτερα στην περίπτωση των αθλητών, όπως οι κολυμβητές, οι πολίστες, οι τενίστες και οι ρίπτες που κάνουν έντονη χρήση του ώμου τους.

Πόνος στον ώμο

Ο χρόνιος τραυματισμός του ώμου είναι ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι άνθρωποι και όχι μόνο οι αθλητές. Καθημερινές δραστηριότητες, όπως η κηπουρική, οι εργασίες του σπιτιού και το γυμναστήριο μπορούν να προκαλέσουν χρόνιο πόνο αν δεν δίνεται η απαραίτητη προσοχή για την ισορροπημένη κατανομή του βάρους των αντικειμένων.

Οποιαδήποτε δραστηριότητα απαιτεί από τον βραχίονα να μετακινείται πολύ συχνά πάνω από το επίπεδο του ώμου, μπορεί να προκαλέσει καταστροφή στην άρθρωση. Αν, μάλιστα, καταπονείται επανειλημμένα, μπορεί να προκληθεί τραυματισμός και ως αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη λειτουργία, περαιτέρω τραυματισμός και επιδείνωση της κατάστασης.

Πρόληψη τραυματισμών

Οι τραυματισμοί του ώμου μπορούν συχνά να αποφευχθούν αν ακολουθούνται ορισμένες απλές συμβουλές. Η εξέταση των αθλητών από έναν έμπειρο Ορθοπαιδικό πριν την έναρξη της περιόδου των προπονήσεων μπορεί, να βοηθήσει στην πρόληψη των συνηθισμένων αθλητικών τραυματισμών. Η εξέταση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει την αξιολόγηση των παρακάτω στοιχείων:

  • Αθλητική τεχνική: Η λάθος τεχνική κατά την άσκηση αποτελεί μία συχνή αιτία κακής απόδοσης και πόνου στον ώμο.
  • Ευλυγισία: Η ελαστικότητα των μυών γύρω από τον ώμο μπορεί να είναι διαφορετική. Είναι σημαντικό να υπάρχει τόσο σε κάθε μυ ξεχωριστά, όσο και συνολικά η άρθρωση να είναι ευλύγιστη.
  • Έλεγχος στροφικού πετάλου: Οι μύες του στροφικού πετάλου εξαρτώνται από την καλή θέση της ωμοπλάτης για να μπορούν να ελεγχθούν αποτελεσματικά. Το στροφικό πέταλο θα πρέπει να είναι σε ισορροπία καθ’ όλη τη διάρκεια της κίνησης.
  • Σταθερότητα πυρήνα σώματος: Ο σταθερός πυρήνας του σώματος λειτουργεί σαν βάση για τον ώμο, ώστε να μπορεί να τον στηρίζει και να του παρέχει σταθερότητα.
  • Δύναμη σε όλο το σώμα: Έχοντας ελέγξει τα παραπάνω στοιχεία, θα πρέπει να γίνει έλεγχος και του υπόλοιπου σώματος, καθώς δεν αρκεί να είναι δυνατοί μόνο συγκεκριμένοι μύες, αλλά χρειάζεται όλο το σώμα να βρίσκεται σε καλή κατάσταση για να μπορεί να ανταπεξέλθει των απαιτήσεων μιας προπόνησης ή ενός αγώνα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε τους τραυματισμούς του ώμου;

Για να μπορέσετε να προλάβετε τον τραυματισμό στον ώμο, σας δίνουμε 4 συμβουλές:

  1. Κάντε ισορροπημένες προπονήσεις: Ένας καλός τρόπος να αποφύγετε τους τραυματισμούς είναι να διασφαλίσετε ότι οι προπονήσεις που κάνετε για το μπροστινό μέρος του σώματός σας (πχ. στήθος) να είναι ισορροπημένες με τις προπονήσεις που κάνετε για την πλάτη σας.
  2. Περιορίστε το ακραίο εύρος των κινήσεων: Η αποκατάσταση του ώμου από τραυματισμό θα πρέπει να επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση του στροφικού πετάλου στις συνήθεις θέσεις και στην αποφυγή ακραίων κινήσεων που πιέζουν περισσότερο τα μαλακά μόρια.
  3. Διορθώστε τη στάση σας κατά την άσκηση, κρατώντας τους ώμους πίσω και το στήθος έξω.
  4. Εντάξτε στην προπόνησή σας πλειομετρικές ασκήσεις που αυξάνονται σταδιακά σε δύναμη και ένταση για να μπορέσουν να αποκατασταθούν οι τραυματισμοί και να επανέλθετε στην αρχική σας κατάσταση. Το πλεονέκτημα από την πλειομετρική προπόνηση είναι διπλό, καθώς εκτελούνται είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές και προφυλάσου από έναν νέο τραυματισμό.

Επικοινωνία Επικοινωνία