Κακώσεις του Ώμου σε Αθλητές του Τένις

Κακώσεις Ώμου σε Αθλητές του Τένις

 

Τα αθλήματα που απαιτούν συνεχείς ρίψεις και στροφικές κινήσεις του άνω άκρου, είναι ιδανικά για τη μυϊκή ενδυνάμωση των ώμων. Ένα σωστό πρόγραμμα προπόνησης μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιών ώμων κάνοντας ανθεκτικότερες όλες τις δομές τους, τένοντες, συνδέσμους, μύες και οστά.

Ωστόσο, η υπερβολική ή η λανθασμένη δραστηριότητα περιλαμβάνει συνεχείς μικρο-κακώσεις στον ώμο και μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα, μιας και ο ώμος γίνεται ιδιαιτέρως επιρρεπής σε βλάβες.

Η αξία της κατάλληλης ενημέρωσης για τους Τραυματισμούς του Ώμου στους Τενίστες

Η κατάλληλη ενημέρωση που αφορά στους τραυματισμούς του ώμου που μπορεί να προκύψουν από το τένις, είναι πολύ σημαντική. Οι αθλητές, οι προπονητές και οι γονείς των αθλητών, πρέπει να είναι ενημερωμένοι με τους πιθανούς τραυματισμούς. Η σωστή πληροφόρηση για τους κινδύνους και τη ζημιά που μπορεί να υποστεί ο ώμος, παίζει μεγάλο ρόλο για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.

Για αυτόν το λόγο, είναι εξαιρετικά σημαντική η διάκριση μιας αβλαβούς ενόχλησης (που εμφανίζεται πολύ συχνά κατά την άσκηση) από έναν επίμονο πόνο που υποδηλώνει έναν χρόνιο τραυματισμό.

Τραυματισμός του Ώμου σε Τενίστες – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του τραυματισμένου ώμου που θα εντοπίσει ο τενίστας και θα πρέπει άμεσα να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο ορθοπαιδικό είναι:

  • Πρήξιμο στην περιοχή του ώμου
  • Αίσθημα αστάθειας στον ώμου
  • Πόνος που εκτείνεται από την πρόσθια επιφάνεια του ώμου μέχρι το εξωτερικό μέρος του βραχίονα
  • Πόνος κατά την απαγωγή του άκρου, είτε κατά την ανύψωση ή στο κατέβασμα του βραχίονα
  • Πόνος όταν το χέρι εκτελεί κινήσεις πάνω από το οριζόντιο επίπεδο κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας
  • Περιορισμός στο εύρος της κίνησης της άρθρωσης
  • Βύθιος αλλά επίμονος πόνος κατά την αθλητική δραστηριότητα, κατά την ανάπαυση ή/και κατά τη διάρκεια της νύχτας ο οποίος επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου
  • Μείωση της δύναμης ή της δυνατότητας για την ακριβή εκτέλεση κινήσεων

Η διάκριση των παραπάνω συμπτωμάτων και η αναζήτηση εξειδικευμένης βοήθειας είναι σημαντική για την έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος. Η έγκαιρη διάγνωση της πάθησης λειτουργεί ευνοϊκά, καθώς η άμεση αντιμετώπιση οδηγεί σε ταχύτερη αποκατάσταση και επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα.

Αντιθέτως, όταν ο τενίστας δεν δίνει σημασία στα συμπτώματα, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος για επιδείνωση της βλάβης. Παράλληλα, η αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται πιο περίπλοκη.

Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις που προκύπτουν από τον Τραυματισμό Ώμου σε Τενίστες;

Οι παθήσεις ώμου που συνήθως προκαλούνται από τραυματισμούς στο τένις είναι:

Τραυματισμός Ώμου σε Τενίστες – Πώς θεραπεύεται;

Η επιλογή της θεραπείας για τον τραυματισμό ώμου σε τενίστες εξαρτάται από τον τύπο και το μέγεθος της βλάβης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για επιπόλαιους τραυματισμούς λόγω κάποιας αδεξιότητας που χρειάζονται απλά την φύση να λειτουργήσει και να επουλώσει το πρόβλημα.

Για την διευκόλυνση της διαδικασίας της επούλωσης, που είναι αντίθετη από την αύξηση της απόδοσης, ο αθλητής χρειάζεται ορισμένες φορές να μειώσει ή απλά να τροποποιήσει τη δραστηριότητα του. Μπορεί να χρησιμοποιήσει κρύα ή ζεστά επιθέματα και φαρμακευτική αγωγή (μετά από ιατρική συμβουλή), ή ανακουφιστικά φυσιοθεραπευτικά μέσα. Μετά από την ανακούφιση από τον πόνο, χρειάζεται επανένταξη με ελεγχόμενη άσκηση για την επιστροφή στην προηγούμενη δραστηριότητα.

Στις περιπτώσεις που η επουλωτική διαδικασία του οργανισμού δεν επαρκεί για τη διόρθωση του προβλήματος, χρησιμοποιούνται βιολογικές θεραπείες (PRP) για την ενίσχυσή της, ενώ όταν υπάρχουν μηχανικά προβλήματα χρειάζεται η χειρουργική αποκατάσταση. Όταν αυτή είναι αναγκαία, συνήθως γίνεται με Αρθροσκόπηση μια διαδικασία που υπόσχεται πολύ καλά αποτελέσματα με μικρή επεμβατικότητα.

 

Αν κι εσείς εντοπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, τα οποία σας περιορίζουν στην αθλητική σας δραστηριότητα ή και στις καθημερινές σας εργασίες, συμβουλευτείτε τον ορθοπαιδικό χειρουργό, Δρ. Εμμανουήλ Μπριλάκη, ο οποίος έχει εξειδίκευση και πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων και των παθήσεων του ώμου.

Επικοινωνία