ponis_gonatou

Όταν Πονάει το Γόνατο

[:el]Οταν πονάει το γόνατο:

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως ο πόνος στο γόνατο είναι κάτι που αφορά είτε τους αθλητές, που «ταλαιπωρούν» τα γόνατά τους, είτε τους ηλικιωμένους. Κι όμως, είναι πολύ συνηθισμένος στους νέους ανθρώπους, ακόμα και στους εφήβους και μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες. Για κάθε πόνο στο γόνατο που διαρκεί πάνω από μία μέρα ή σε εμποδίζει στην καθημερινότητα θα πρέπει να επισκεφτείς ορθοπεδικό, ωστόσο ρίξε μια ματιά στις πιο κοινές αιτίες εκδήλωσής του και στη θεραπεία για να είσαι ενημερωμένη.

Τι σημαίνει ο πόνος στο γόνατο;

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό Arthritis Foundation, το γόνατο είναι η πιο επιρρεπής σε τραυματισμό άρθρωση στο σώμα μας. Τα καλά νέα: Οι περισσότεροι τραυματισμοί υποχωρούν με ξεκούραση και αντιφλεγμονώ­δη φάρμακα. Τα λιγότερο καλά νέα; Μια πιο σημαντική βλάβη συχνά χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση, ωστόσο οι εξελίξεις στην ορθοπαιδική κάνουν τις επεμβάσεις στο γόνατο υπόθεση λίγων ημερών.

Η «ακτινογραφία» των πιο συχνών πόνων στο γόνατο

Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να είναι οξύς σε περίπτωση τραυματισμού και μάλιστα μπορεί εκείνη την ώρα να ακούσεις ένα «κλικ». Σε ήπιους τραυματισμούς μπορείς να περπατήσεις και ενδεχομένως να συνεχίσεις τη δραστηριότητά σου. Λίγες ώρες αργότερα μπορεί το γόνατο να πρηστεί και να νιώθεις πιο έντονο πόνο όταν ανοιγοκλείνεις την άρθρωση. Αυτός ο πόνος συνήθως συν­δέεται με ρήξη συνδέσμων, τένοντα ή μηνίσκου.

Σε άλλες περιπτώσεις ο πόνος κάνει σταδιακά την εμφάνισή του και μπορεί να είναι πιο έντονος σε σκάλες, στο βαθύ κάθισμα ή όταν μένεις για ώρα καθισμένη σε καρέκλα με τα γόνατα σε γωνία μεγαλύτερη της ορθής. Ο πόνος αυτός μπορεί να οφείλεται σε χονδροπάθεια της επιγονατίδας, πάθηση που συνήθως υποχωρεί με ξε­κούραση και ενδυνάμωση του τετρακεφάλου. Εάν ο πόνος είναι έντονος και ακούς «τρίξιμο» στην άρθρωση, μπορεί η βλάβη να είναι πιο σοβαρή και να νιώθεις (χωρίς να έχεις) αστάθεια στην άρθρωση, να «κλειδώνει» το πόδι και να πονάς κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Μετά από πτώση ή ατύ­χημα ο πόνος είναι έντονος και δυσκολεύσαι στην κίνηση. Χρειάζεται ακτινογραφία για να προσδιοριστεί η βλάβη.

Η αποκατάσταση: Ανάλογα με το βαθμό της ρήξης ή τον τραυματισμό, μπορεί για την αποκατάσταση να αρκούν η ξεκούραση και τα αντιφλεγ­μονώδη φάρμακα. Οι ρήξεις πρώτου και δευτέρου βαθμού (όταν δηλαδή έχει υποστεί ρήξη ένας μικρός αριθμός των ινών του συνδέσμου, του τένοντα ή τμήμα του μηνίσκου) αποκαθίστανται με ανάπαυ­ση και φυσικοθεραπεία και επέρχεται πλήρης ανάρρωση μέσα σε 6-8 εβδομάδες. Η ολική ρήξη ακινητοποιεί το γόνατο και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων για την αποκατάσταση απαιτείται χει­ρουργική επέμβαση, η οποία γίνεται αρθροσκοπικά και έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Διαβάστε περισσότερα για την αρθροσκόπηση γόνατος

Αυτό το γνώριζες;

πονος στο γονατο

 

 

 

 

 

  • Η χονδροπάθεια παρουσιάζεται συχνά σε εφήβους και νέους ενήλικες, με μια ελαφριά προτίμηση στις γυναίκες.
  • Αν τρέχεις, παίζεις μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, τένις ή κάνεις ενόργανη, θεωρητικά είσαι πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς των γονάτων.
  • Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να οφείλεται σε νοσήματα, όπως η οστεοαρθρίτιδα, η φθορά του χόνδρου του γονάτου από το πέρασμα του χρόνου, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μια αυτοάνοση χρόνια πάθηση και τέλος η ουρική αρθρίτιδα που οφείλεται στο αυξημένο ουρικό οξύ στον οργανισμό.

[:]