Αναβολή προγραμματισμένου χειρουργείου

 

Τι πρέπει να κάνετε;

Λόγω της πανδημίας Covid-19 που έχει προκαλέσει ο ιός SARS-CoV-2  ήταν αναγκαίο η χώρα (όπως και όλες οι υπόλοιπες) να λάβει μέτρα προκειμένου να εμποδίσει τη διασπορά της νόσου. Με στόχο αυτό, σε όλα τα νοσοκομεία (κρατικά και ιδιωτικά), οι ιατροί έχουν αναβάλει τις τακτικές («ψυχρές») χειρουργικές επεμβάσεις  για να διασφαλιστεί ότι οι ιατρικές υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες για τους ασθενείς που μπορεί να νοσήσουν βαριά και πιθανώς να τις χρειαστούν. Προετοιμάζονται, δηλαδή, για μία πιθανή κορύφωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Η «ψυχρή»  χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα ή μία ιατρική κατάσταση που δεν είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς. Οι περισσότερες ορθοπαιδικές επεμβάσεις εκπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, γιατί, αν και ένα ορθοπαιδικό πρόβλημα μπορεί να προκαλεί έντονο πόνο και να περιορίζει σημαντικά τη λειτουργικότητα του ασθενούς, είναι συνήθως μια μη απειλητική κατάσταση για την ζωή του ασθενούς.

Η αναβολή του χειρουργείου, μπορεί να σας προκαλέσει αίσθημα απογοήτευσης. Πιθανώς να έχετε ήδη ζητήσει άδεια από την εργασία σας για την πραγματοποίησή της, ή να έχετε ζητήσει από ένα  φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας να σας βοηθήσει κατά την πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο. Όμως, η πανδημία COVID-19 έχει δημιουργήσει μία μη αναμενόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα και αυτός είναι ο λόγος που σας ζητήθηκε να αναβληθεί η επέμβαση μέχρι η κρίση να είναι υπό έλεγχο.Τι μπορείτε να κάνετε στο μεσοδιάστημα; Σίγουρα χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία. Επιπλέον, μπορείτε σε συνεννόηση με τον χειρουργό σας, να συζητήσετε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε κάποια συντηρητική θεραπεία που θα  βοηθήσει στην μείωση του πόνου μέχρι να προγραμματιστεί ξανά η επέμβαση. Παρακάτω  ακολουθεί μια λίστα με κοινά ορθοπαιδικά προβλήματα, μαζί με τις πιο συχνά προτεινόμενες μη επεμβατικές θεραπείες τους. Αν ακολουθείτε ήδη κάποια από αυτές τις θεραπείες, μπορείτε να συνεχίσετε με αυτές μέχρι τον επαναπρογραμματισμό της επέμβασης σας. Εάν δεν ακολουθείτε κάποια θεραπεία, μπορείτε να επιβεβαιώσετε με τον χειρουργό σας ότι είναι κατάλληλες για τη συγκεκριμένη πάθηση.

Αρθρίτιδα

Λόγω της αρθρίτιδας, μπορεί να είστε σε αναμονή για εγχείρηση αντικατάστασης της άρθρωσης του ισχίου, του γόνατος ή του ώμου. Μέχρι να επαναπρογραμματιστεί η εγχείρηση σας, οι ακόλουθες συμβουλές, ίσως φανούν χρήσιμες:

 • Αλλάξτε τις δραστηριότητες σας, αποφεύγοντας να κάνετε πράγματα που προκαλούν τα επώδυνα συμπτώματα.
 • Εφαρμόστε παγωμένα ή θερμά επιθέματα , ανάλογα με το ποια αίσθηση σας είναι πιο ευχάριστη ή ανακουφιστική.
 • Χρησιμοποιείστε παυσίπονα και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) για να ελέγξετε τον πόνο και το πρήξιμο με προσοχή όμως στο υπόλοιπο ιατρικό ιστορικό σας.
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια ένεση κορτικοστεροειδούς μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τον πόνο μέχρι την εγχείρηση, αλλά προσοχή γιατί σε μερικές περιπτώσεις αυξάνει την πιθανότητα μετεγχειρητικής λοίμωξης.
 • Εάν υποφέρετε από αρθρίτιδα στο ισχίο ή στο γόνατο, προσπαθήστε να περιορίσετε κινήσεις που προκαλούν πόνο (πχ. σκάλες) όσο το δυνατόν. Εάν έχετε πόνο στον ώμο, αποφύγετε την ανύψωση βάρους.
 • Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να υπάρχει κίνηση διότι με αυτή διατηρείτε το εύρος κίνησης της επηρεασμένης άρθρωσης.

Αθλητικοί Τραυματισμοί

Εάν η χειρουργική επέμβαση αφορούσε έναν αθλητικό τραυματισμό όπως ρήξη του επιχείλιου χόνδρου στον ώμο ή μία παλαιότερη ρήξη πρόσθιου χιαστού – η κινησιοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το εύρος της κίνησης και τη δύναμη της επηρεασμένης άρθρωσης. Αν το γόνατο εμφανίζει αστάθεια, θα πρέπει να αποφύγετε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν άλματα ή γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης, διότι τα γόνατά σας μπορεί να μην σας κρατήσουν σε αυτές τις κινήσεις και να πέσετε. Αν έχετε ρήξη μηνίσκου στο γόνατο και σχεδιάζατε την αρθροσκοπική αντιμετώπιση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν κηδεμόνα ή έναν νάρθηκα γόνατος, παγοθεραπεία και  μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα που θα απαλύνουν τα συμπτώματα σας μέχρι την οριστική λύση. Προσοχή θα πρέπει να δίνεται στο υπόλοιπο ιατρικό ιστορικό σας, για να μην δημιουργήσετε πρόσθετα προβλήματα από τις παρενέργειες των φαρμάκων αυτών.

Προβλήματα σπονδυλικής στήλης

Παρόλο που μπορεί να πονάτε, η χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική σας στήλη μπορεί τις περισσότερες περιπτώσεις να περιμένει. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει ανάπαυση και αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τον πόνο – όπως το σκύψιμο και/ή η ανύψωση βάρους. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και παυσίπονα ή μυοχαλαρωτικά μπορεί συχνά να μειώσουν τα συμπτώματα μέχρι να επαναπρογραμματιστεί η χειρουργική σας επέμβαση. Η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με προσοχή όμως, για την αποφυγή ανεπιθύμητων ενεργειών και παρενεργειών. Εάν ασκείστε με κάποιο τρόπο ή είστε σε πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, καλό θα ήταν να συνεχίσετε. Θα πρέπει ωστόσο, να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν αλλάξει η νευρολογική σας εικόνα (πχ. εμφανίσετε αδυναμία ή μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια).

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι συχνά πολύ επώδυνα και ενοχλητικά. Εάν η επέμβαση αποσυμπίεσης του μέσου νεύρου αναβληθεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν νάρθηκα καρπού για ανακούφιση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συζητήστε με τον ορθοπαιδικό σας για το ενδεχόμενο να σας κάνει μια έγχυση κορτικοστεροειδούς τοπικά, στον καρπιαίο σωλήνα, με σκοπό να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα για το χρονικό διάστημα μέχρι τη χειρουργική επέμβαση.

Χειρουργεία σε έκτακτες περιπτώσεις

Οι χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών, φυσικά δεν απαγορεύονται και εξακολουθούν να γίνονται κανονικά. Στις έκτακτες ή επείγουσες ορθοπαιδικές επεμβάσεις περιλαμβάνονται:

 • Ανοικτά κατάγματα
 • Λοιμώξεις οστών ή αρθρώσεων
 • Κατάγματα (ιδιαίτερα με παρεκτόπιση ή ενδαρθρικά)
 • Εξαρθρήματα
 • Ρήξεις τενόντων ή συνδέσμων (οξείες)
 • Όγκοι οστών
 • Προβλήματα που προκαλούν οξέα νευρολογικά συμπτώματα (αδυναμία, μούδιασμα)

Συμπερασματικά, ορισμένες ορθοπαιδικές επεμβάσεις απαιτούν άμεση χειρουργική αντιμετώπιση, ενώ άλλες μπορεί να περιμένουν. Ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει για την κατάλληλη στιγμή για την έκτακτη χειρουργική σας επέμβαση. Φυσικά αυτό θα πρέπει να είναι αντικείμενο αμφίδρομης συζήτησης με σεβασμό και κατανόηση. Η διατήρηση της επικοινωνίας ιατρού-ασθενούς είναι το σημαντικότερο που πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που έχετε ερωτήσεις ή προβλήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συχνά, μία απλή τηλεφωνική κλήση μπορεί να είναι αρκετή για να δώσει λύση στο πρόβλημα ή στην ανασφάλεια που αυτό προκαλεί. Επιπρόσθετα, η επιλογή του απομακρυσμένου ραντεβού είναι μια υπηρεσία που προσφέρεται από ορισμένους χειρουργούς που προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες συνθήκες που ζούμε.  Με αυτή μπορείτε να μιλήσετε με το χειρουργό face to face αλλά από απόσταση με τη βοήθεια της τεχνολογίας, να περιγράψετε τα συμπτώματα σας, να δείξετε την εικόνα πχ. μιας άρθρωσης, να κάνετε ερωτήσεις ή/και να δείξετε κάποιες εξετάσεις που έχετε ήδη κάνει.

 

Επικοινωνία

Επικοινωνία

Online Ραντεβού

Online Ραντεβού