Ο όρος «αθλητίατρος», χρησιμοποιείται στην καθημερινή πράξη για να περιγράψει τον ορθοπαιδικό που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση τραυματισμών σε αθλητές και γενικότερα στην αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων. Η ονομασία αυτή έχει επικρατήσει καταχρηστικά, μιας και η αθλητιατρική είναι ξεχωριστή ειδικότητα και ασχολείται με την φυσιολογία της άσκησης και την βελτίωση της αθλητικής απόδοσης σε συνδυασμό με τη διατήρηση της υγείας του αθλητή.
Ποιος είναι ο ρόλος του Αθλητίατρου;
Η ορθοπαιδική αθλητιατρική επικεντρώνεται στη διαχείριση των μυοσκελετικών παθήσεων και κακώσεων που προκύπτουν από τις αθλητικές δραστηριότητες.
Η περίπτωση των αθλητών έχει ιδιαίτερη δυσκολία στην αποκατάστασης οποιασδήποτε βλάβης, λόγω της πίεσης από τον χρόνο επιστροφής του αθλητή στην δραστηριότητα. Ο αθλητής, συνήθως, θέλει να επιστρέψει στο χώρο της αθλητικής του δραστηριότητας το συντομότερο δυνατό και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
Κάτι τέτοιο απαιτεί ιδιαίτερη αντιμετώπιση, κατά την οποία ο αθλητίατρος θα πρέπει να διαχειριστεί συνδυαστικά:
- Την ανάγκη για όσο το δυνατόν γρηγορότερη επιστροφή σε αγωνιστική δράση
- Το χρόνο που απαιτείται για την βιολογική επούλωση των τραυματισμών ή των παθήσεων του μυοσκελετικού
Αυτό συνιστά μια μεγάλη πρόκληση για τους αθλητιάτρους. Με απόλυτη συνέπεια, θα πρέπει να παρακολουθούν τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις, ώστε να προσφέρουν τις καλύτερες επιλογές θεραπείας στους ασθενείς.
Ένας αθλητίατρος, εκτός από γνώσεις, θα πρέπει να έχει δυνατή αντίληψη και καλά αντανακλαστικά. Λόγω των υψηλών απαιτήσεων του χώρου του αθλητισμού, ο γιατρός διαχειρίζεται ένα μεγάλο εύρος αθλητικών τραυματισμών και παθήσεων. Αυτό απαιτεί γρήγορους ρυθμούς για άμεση και αποτελεσματική αποκατάσταση, επιτρέποντας την ταχεία επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες.
Έτσι, ο ρόλος του αθλητίατρου συνίσταται στα εξής:
- Κάνει τη διάγνωση
- Σχεδιάζει άμεσα και παρέχει την πιο αποτελεσματική θεραπεία
- Συντονίζει, παρακολουθεί και ελέγχει την πορεία της αποκατάστασης
- Ορίζει τους καταλληλότερους τρόπους πρόληψης για μελλοντικούς τραυματισμούς
Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης των αθλητικών κακώσεων από έναν αθλητίατρο;
Για την αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων/παθήσεων, ο αθλητίατρος εξαντλεί όλες τις επιλογές συντηρητικής θεραπείες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η πρώτη επιλογή για την εξάλειψη του πόνου, την καλή λειτουργικότητα και την πιο γρήγορη αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι η χειρουργική αντιμετώπιση.
Με στόχο ένα ολοκληρωμένο πλάνο αποκατάστασης, ο αθλητίατρος συχνά συνεργάζεται με φυσικοθεραπευτές, γυμναστές και προπονητές, δημιουργώντας μία ομάδα θεραπείας και πρόληψης τραυματισμών. Μέσα από αυτή τη συνεργασία ικανοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι ανάγκες της ομάδας και η αποκατάσταση του αθλητή αλλά πάντα με γνώμονα την υγεία του αθλητή. Γι αυτό τον λόγο ο ιατρός της ομάδας πρέπει να παρακολουθεί διαρκώς την πορεία του τραυματισμένου αθλητή.
Πέρα από τις αυστηρά ιατρικές γνώσεις, ο εξειδικευμένος γιατρός αντιλαμβάνεται πλήρως ότι οι τραυματισμοί επηρεάζουν τον τρόπο ζωής του αθλητή και τον αποκλείουν από τη ζωή που έχει επιλέξει να έχει. Ως εκ τούτου, ο ρόλος του αθλητιάτρου ως προς την κατανόηση και την υποστήριξη του αθλητή είναι κρίσιμης σημασίας.
Πότε πρέπει να επισκεφθείτε έναν Αθλητίατρο;
Η ενημέρωση του ιατρού σχετικά με τα συμπτώματα σας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Με αυτόν τον τρόπο, ο ειδικός λαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για την διάγνωση και την αντίληψη του βαθμού σοβαρότητας της αθλητικής κάκωσης που έχετε υποστεί.
Είναι σημαντικό να κλείσετε ραντεβού με τον αθλητίατρο, εάν εμφανίζετε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:
- Αίσθηση τριξίματος ή ήχου «κλικ» κατά την κίνηση της πάσχουσας άρθρωσης
- Αδυναμία φόρτισης στην πάσχουσα περιοχή
- Δυσκαμψία σε κάποια άρθρωση
- Περιορισμός στην κίνηση της πάσχουσας άρθρωσης
- Χωλότητα (κουτσό περπάτημα) λόγω πόνου
- Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια ή τα πόδια
- Πόνος στη βουβωνική χώρα
- Οίδημα γύρω από την πάσχουσα περιοχή
- Αδυναμία κίνησης του τμήματος που έχει τραυματιστεί
Σε περίπτωση που εμφανίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, υπάρχει πιθανότητα να έχετε μία από τις ακόλουθες παθήσεις/ κακώσεις:
- Βλάβη του αρθρικού χόνδρου
- Τενοντίτιδα ή τενοντοπάθεια (πχ. Τενοντοπάθεια επιγονατιδικού τένοντα)
- Εξαρρήματα (πχ. Εξάρθρημα ώμου ή αγκώνα)
- Τραυματισμοί συνδέσμων (πχ Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου[link])
- Ρήξη μηνίσκου
- Διαστρέμματα ή θλάσεις
- Ώμος του κολυμβητή
- Αγκώνας του τενίστα
- Γόνατο του άλτη
Αν είστε επαγγελματίας αθλητής ή έχετε έντονη αθλητική δραστηριότητα και αντιμετωπίζετε τραυματισμούς που χρήζουν ειδικής θεραπείας, επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο και με πολυετή εμπειρία στις αθλητικές κακώσεις ορθοπαιδικό χειρουργό, Δρ. Εμμανουήλ Μπριλάκη.