“Παγωμένος Ώμος”

Ο “παγωμένος ώμος”, ή αλλιώς συμφυτική θυλακίτιδα, είναι μια πάθηση κατά την οποία μειώνεται η δυνατότητα της κίνησης της άρθρωσης του ώμου με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική δυσκαμψία.

Η φυσική πορεία της νόσου είναι καλοήθης μιας και μετά από μια περίοδο με προοδευτικά επιδεινούμενα συμπτώματα, η πάθηση βελτιώνεται, αλλά η πλήρης ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως και 3 χρόνια. Η φυσικοθεραπεία, με επικέντρωση στην ανάκτηση του εύρους κίνησης του ώμου, είναι η βασική θεραπεία για την πάθηση.

Ο “παγωμένος ώμος” εμφανίζεται συχνότερα σε ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών, ενώ δείχνει μια προτίμηση στις γυναίκες.
Επίσης, άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη ή θυροειδοπάθεια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν “παγωμένο ώμο”.

Η κύρια κλινική εκδήλωση της συμφυτικής θυλακίτιδας είναι η έντονη δυσκαμψία της άρθρωσης σε συνδυασμό με οξύ πόνο.

Παγωμένος Ώμος

“Παγωμένος Ώμος” – Στάδια

Στον “παγωμένο ώμο”, ο θύλακος της άρθρωσης τείνει να γίνεται άκαμπτος και σφιχτός.

Παχιές λωρίδες συνδετικού ιστού (συμφύσεις) σχηματίζονται και, σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχει λιγότερο αρθρικό υγρό στην άρθρωση.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της πάθησης είναι ο έντονος πόνος και η αδυναμία της κίνησης.

Παγωμένος Ώμος

Ο “παγωμένος ώμος” αναπτύσσεται σε τρία στάδια:

 1. Πρώτο στάδιο

Στο στάδιο του «παγώματος», που συνήθως διαρκεί από 6 έως 9 μήνες, σταδιακά ο πόνος αυξάνεται. Καθώς ο πόνος χειροτερεύει, η κινητικότητα της άρθρωσης αρχίζει να περιορίζεται.

 1. Δεύτερο στάδιο

Ο πόνος βελτιώνεται σε αυτό το στάδιο αλλά η δυσκαμψία παραμένει. Κατά τη διάρκεια των 4 με 6 μηνών αυτού του σταδίου, ο ασθενής μπορεί να δυσκολευτεί πολύ με τις καθημερινές του δραστηριότητες.

 1. Τρίτο στάδιο

Η κίνηση του ώμου σταδιακά βελτιώνεται. Η πλήρης επιστροφή στη φυσιολογική δύναμη και κίνηση του ώμου συνήθως διαρκεί από 4 ή 6 μήνες έως 2 ή 3 χρόνια.

 

“Παγωμένος Ώμος” – Αίτια

Τα αίτια του παγωμένου ώμου δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητά. Μερικοί παράγοντες, ωστόσο, αυξάνουν τον κίνδυνο για την ανάπτυξη της πάθησης:

 • Διαβήτης. Ο “παγωμένος ώμος” εμφανίζεται πολύ πιο συχνά σε ασθενείς με διαβήτη. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι άγνωστος. Επιπρόσθετα, οι ασθενείς με διαβήτη τείνουν να έχουν εντονότερα και μεγαλύτερης διάρκειας συμπτώματα.

 

 • Άλλες ασθένειες. Άλλα ιατρικά προβλήματα που συνδέονται με τον “παγωμένο ώμο” περιλαμβάνουν τον υποθυρεοειδισμό, τον υπερθυρεοειδισμό, τη νόσο του Πάρκινσον και καρδιακές ασθένειες.

 

 • Ακινητοποίηση. Ο “παγωμένος ώμος” μπορεί να αναπτυχθεί μετά από περίοδο ακινητοποίησης του ώμου λόγω εγχείρησης, κατάγματος ή άλλου τραυματισμού. Γι’ αυτό και οι ασθενείς παροτρύνονται να αποφεύγουν την ακινησία του χεριού μετά από τέτοια περιστατικά.

 

Ιατρική Εξέταση

Φυσική εξέταση

Έπειτα από συζήτηση σχετικά με τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, ακολουθεί η κλινική εξέταση του ώμου.

Ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός εξετάζει το εύρος κίνησης του ώμου και ελέγχει εάν η κίνηση είναι περιορισμένη και αν συνοδεύεται από πόνο.
Συγκρίνεται το παθητικό εύρος κίνησης (κίνηση του ώμου από το γιατρό) με το ενεργητικό εύρος κίνησης (κίνηση του ώμου από τον ίδιο τον ασθενή).
Ασθενείς με “παγωμένο ώμο” παρουσιάζουν περιορισμένο εύρος κίνησης τόσο ενεργητικό όσο και παθητικό.

Απεικονιστικές Εξετάσεις

Οι εξετάσεις που μπορεί να βοηθήσουν το γιατρό να αποκλείσει άλλες αιτίες για τη δυσκαμψία και τον πόνο περιλαμβάνουν:

 • Ακτινογραφίες
  Πυκνές δομές, όπως είναι τα οστά, εμφανίζονται ξεκάθαρα στις ακτινογραφίες. Οι ακτινογραφίες μπορεί να αναδείξουν άλλες πιθανές παθήσεις στον ώμο όπως είναι η αρθρίτιδα.
 • Μαγνητική τομογραφία και υπερηχογράφημα
  Αυτές οι εξετάσεις προσφέρουν καλύτερη απεικόνιση των μαλακών ιστών. Δεν είναι απαραίτητες για τη διάγνωση του παγωμένου ώμου, ωστόσο μπορεί να βοηθήσουν στην αναγνώριση άλλων προβλημάτων που συνήθως συνυπάρχουν όπως η ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου.

“Παγωμένος Ώμος” – Θεραπεία

Η θεραπεία εστιάζει στον έλεγχο του πόνου και την αποκατάσταση της κίνησης και της δύναμης του ώμου.

Οι περισσότεροι ασθενείς με “παγωμένο ώμο” παρουσιάζουν βελτίωση με σχετικά απλές θεραπείες:

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
Φάρμακα όπως ασπιρίνη και ιβουπροφαίνη μειώνουν τον πόνο και το πρήξιμο.

Ενέσεις στεροειδών
Η κορτιζόνη είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες φάρμακο το οποίο χορηγείται ενέσιμα απευθείας στην άρθρωση του ώμου.

Διάταση του αρθρικού θυλάκου με φυσιολογικό ορό

Η διαδικασία περιλαμβάνει την έγχυση μεγάλου όγκου υγρού στην άρθρωση του ώμου, ώστε να διατείνει τον αρθρικό θύλακο του ώμου.

Φυσικοθεραπεία

Σκοπός είναι η αποκατάσταση του εύρους κίνησης. Η θεραπεία περιλαμβάνει διατάσεις και ασκήσεις εύρους κίνησης για τον ώμο. Κάποιες φορές χρησιμοποιείται θερμότητα με σκοπό τη χαλάρωση του ώμου πριν από τις διατάσεις.

Χειρουργική Επέμβαση

Αν οι παραπάνω πρακτικές δε βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων, τότε ο ασθενής μπορεί να συζητήσει με το γιατρό του για το ενδεχόμενο επέμβασης.

Το χειρουργείο συνήθως πραγματοποιείται στο δεύτερο στάδιο της πάθησης. Στόχος είναι η βελτίωση στο εύρος της κίνησης του ώμου, καθώς και η άμεση ανακούφιση από τον πόνο. Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μέθοδοι είναι οι χειρισμοί υπό αναισθησία και η αρθροσκόπηση ώμου.

Χειρισμοί υπό αναισθησία. Με τον ασθενή υπό αναισθησία, πραγματοποιείται κινητοποίηση του ώμου με σκοπό τη λύση των συμφύσεων.

Αρθροσκόπηση ώμου. Κατά τη διάρκειά της, γίνεται άμεση επισκόπηση των συμφύσεων και λύση τους με ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία.

Παγωμένος Ώμος

Αποκατάσταση

Μετά το χειρουργείο η κινησιοθεραπεία είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί το εύρος κίνησης που έχει ανακτηθεί μετά την επέμβαση. Ο χρόνος πλήρους ανάρρωσης κυμαίνεται από 6 εβδομάδες έως 3 μήνες, αλλά η επιστροφή σε καθημερινές δραστηριότητες γίνεται πολύ νωρίτερα. Η προσήλωση του ασθενούς στο πρόγραμμα αποκατάστασης είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τον χρόνο επιστροφής του σε χειρωνακτικές ή αθλητικές δραστηριότητες.

Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι πολύ καλά με ασθενείς χωρίς πόνο και με βελτιωμένο εύρος κίνησης.

 

Αν έχετε πόνο στον ώμο ή περιορισμό στην κίνηςή του, επικοινωνήστε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό, Εμμανουήλ Μπριλάκη με εξειδίκευση και πολυετή εμπειρία στις παθήσεις του ώμου και την αντιμετώπισή τους μέσα από σύγχρονες τεχνικές.Επικοινωνία

Επικοινωνία

Online Ραντεβού

Online Ραντεβού