Σε κάθε γόνατο υπάρχουν δύο μηνίσκοι, ο έσω και ο έξω. Πρόκειται για ελαστικούς ημισεληνοειδείς σχηματισμούς, οι οποίοι έχουν ινοχόνδρινη σύσταση. Βρίσκονται ανάμεσα στους μηριαίους και κνημιαίους κονδύλους και βοηθούν στην απορρόφηση των κραδασμών που αναπτύσσονται στην άρθρωση του γόνατος. Παράλληλα, οι μηνίσκοι λειτουργούν υποστηρικτικά για τη σταθερότητα του γόνατος, καθώς και για την ομαλή κινητικότητα της άρθρωσης.
Ρήξη Μηνίσκου – Αίτια
Η ρήξη του μηνίσκου είναι πάντοτε τραυματικής αιτιολογίας, δηλαδή η αιτία για να συμβεί είναι κάποιος τραυματισμός. Αυτός ο τραυματισμός μπορεί να συμβαίνει με μικρότερη βία όταν υπάρχει φθορά (εκφύλιση) στο γόνατο. Έτσι, η ρήξη μηνίσκου, συνήθως, προκαλείται κατά τη διάρκεια κάποιου στροφικού τραυματισμού, συχνότερα κατά την αθλητική δραστηριότητα.
Ρήξη Μηνίσκου – Ταξινόμηση
- Επιμήκη ρήξη
- Ακτινωτή ρήξη
- Εγκάρσια ρήξη
- Δίκην λαβής κάδου ρήξη
- Σύνθετη ρήξη
Όπως και να έχει, οι ρήξεις μπορεί να είναι σταθερές ή ασταθείς. Επίσης, μετά από επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς μια ρήξη μπορεί να επιδεινωθεί και να εξελιχθεί σε πιο σύνθετη μορφή.
Ρήξη Μηνίσκου – Συμπτώματα
- Πόνο, ο οποίος επιδεινώνεται κατά το βαθύ κάθισμα και την κίνηση του γόνατος
- Δυσκολία στις κινήσεις κάμψης ή έκτασης
- Αδυναμία πλήρους έκτασης ή κάμψης της άρθρωσης
- Αίσθηση μπλοκ (κυρίως στη δίκην λαβής κάδου ρήξη)
- Ορισμένες φορές, μπορεί να ακουστεί ήχος ‘κλικ’ στο γόνατο.
Ρήξη Μηνίσκου – Διάγνωση
Ρήξη Μηνίσκου – Θεραπεία
- Το μέγεθος
- Το είδος
- Το σημείο που εντοπίζεται
- Την ηλικία του ασθενή
- Την ανταπόκριση στην συντηρητική θεραπεία
Σύμφωνα με τους παραπάνω παράγοντες, ο ειδικός Ορθοπαιδικός θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία, η οποία είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική.
Κατά τη συντηρητική θεραπεία, οι οδηγίες που δίνονται στον ασθενή είναι οι εξής:
- Παγοθεραπεία
- Αποχή από αθλητική δραστηριότητα
- Επίδεση
- Τοποθέτηση του κάτω άκρου σε ανυψωμένη θέση
- Πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την μείωση των συμπτωμάτων, αρχικά, και την ενδυνάμωση, στη συνέχεια, των μυών που υποστηρίζουν το γόνατο
Στις περιπτώσεις όπου η συντηρητική αγωγή δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, πραγματοποιείται αρθροσκόπηση γόνατος.
Κατά την αρθροσκόπηση πραγματοποιείται:
- Μερική Μηνισκεκτομή: Πρόκειται για την αφαίρεση του κατεστραμμένου τμήματος του μηνίσκου μέχρι τα όρια του υγιούς ιστού και η ομαλοποίηση των ορίων του.
- Συρραφή του μηνίσκου: Πρόκειται για την αποκατάσταση της συνέχειας του ραγέντος τμήματος εφόσον η κατάσταση του μηνίσκου και το είδος της ρήξης το επιτρέπουν.
Οι παραπάνω τεχνικές πραγματοποιούνται χωρίς να απαιτείται νοσηλεία και ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Εκτός από την ύφεση του άλγους και την αποκατάσταση της κόινησης, με τη μέθοδο αυτή αποφεύγεται η περαιτέρω φθορά του αρθρικού χόνδρου και η περαιτέρω επέκταση της ρήξης.
Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση. Στην περίπτωση της μερικής μηνισκεκτομής, ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στην αθλητική δραστηριότητα 4-6 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Όταν πραγματοποιείται συρραφή του μηνίσκου, η επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα καθυστερεί λίγο περισσότερο.
Αν κι εσείς έχετε υποστεί ρήξη μηνίσκου ή εντοπίζετε συμπτώματα όπως αυτά που αναφέρονται πιο πάνω, συμβουλευτείτε τον ειδικό ορθοπαιδικό χειρουργό και αθλητίατρο, Δρ. Εμμανουήλ Μπριλάκη. Ο ιατρός έχει εξειδίκευση και πολυετή εμπειρία, στην διάγνωση των παθήσεων του γόνατος και των αθλητικών κακώσεων, καθώς και στις τεχνικές αντιμετώπισής τους.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση γίνεται μέσω της κλινική εξέτασης από τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό-Χειρουργό. Συνήθως ο ασθενής υποβάλλεται σε μαγνητική τομογραφία για να επιβεβαιώσει την κλινική υποψία και να αναδείξει τα χαρακτηριστικά της ρήξης πριν την επέμβαση.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Ο ειδικός Ορθοπαιδικός με εξιδείκευση στις αθλητικές κακώσεις μπορεί να σας βοηθήσει για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας με βάση την ανατομική βλάβη, τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες σας. Η διάκριση γίνεται μεταξύ συντηρητικής και χειρουργικής αντιμετώπισης.
Χρειάζομαι μηνισκεκτομή ή συρραφή μηνίσκου;
Η φιλοσοφία της αντιμετώπισης της ρήξης του μηνίσκου είναι η διάσωση του ιστού και η συρραφή του. Αυτό προϋποθέτει την γρήγορη αντιμετώπιση του τραυματισμού. Όμως, οι περισσότεροι αθενείς που αντιμετωπίζονται έχουν χρόνιες και σύμπλοκες ρήξεις, που σημαίνει περισσότερους από έναν τραυματισμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μηνισκεκτομή έχει ταχύτερα αποτελέσματα. Επίσης, στις περιπτώσεις ρήξεων στο ανάγγειο τμήμα του μηνίσκου, προτιμάται η μηνισκεκτομή. Σε γενικές γραμμές, η συρραφή του μηνίσκου πραγματοποιείται όταν η θέση και το είδος της ρήξης, αλλά και το προφίλ του ασθενούς το επιτρέπουν.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για την αποκατάσταση;
Η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι άμεση εκτός από τις αθλητικές δραστηριότητες που μπορεί να χρειαστεί μια περίοδος 4-6 εβδομάδες. Ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται η αρθροσκόπηση του γόνατος σήμερα έχει καταφέρει να μην βγάζει τον ασθενή από την καθημερινότητα του παρά μόνο για 1-2 ημέρες. Έτσι, λίγες ώρες μετά την επέμβαση μπορούμε να επιστρέψουμε σπίτι μας και λίγες μέρες μετά στην εργασία μας. Μετά από ένα μήνα μπορεί κάποιος να ξεκινήσει προπόνηση και μετά από 6 εβδομάδες να επιστρέψει σε αγωνιστική δράση.
Μπορώ να περπατήσω μετά την επέμβαση;
Μπορείς και πρέπει να περπατήσεις άμεσα μετά την επέμβαση, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις συρραφής που πρέπει να υπάρχει βάδιση υποβοηθούμενη με βακτηρίες.