Τενοντοπάθεια Επιγονατιδικού Τένοντα (Γόνατο Του Άλτη)

Τι είναι το γόνατο του άλτη;

Το “γόνατο του άλτη”, (μετάφραση του “jumper’s knee”) είναι μία παραστατική περιγραφή της τενοντοπάθειας του επιγονατιδικού τένοντα. Συναντάται συχνά σε αθλητές που παρουσιάζουν πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος και τοπική ευαισθησία. Συνδέεται με την έντονη άσκηση και κυρίως με την επανάληψη κινήσεων έκτασης κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή των αγώνων. Πρόκειται για μία πάθηση του επιγονατιδικού τένοντα, δηλαδή της δέσμης συνδετικού ιστού που συνδέει την επιγονατίδα με την κνήμη. Αθλητές στίβου, ποδοσφαίρου, μπάσκετ ή βόλεϊ ταλαιπωρούνται συχνότερα, ενώ η ηλικιακή ομάδα από 20 έως 40 ετών έχει την συχνότερη εμφάνιση.

Αίτια που προκαλούν το γόνατο του άλτη

Η κύρια αιτία που προκαλεί αυτό το πρόβλημα είναι η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση λόγω της άσκησης. Υπάρχουν 3 στάδια της πάθησης:

Στάδιο 1: Πόνος μετά τη δραστηριότητα.

Στάδιο 2: Πόνος κατά τη διάρκεια και μετά από τη δραστηριότητα.

Στάδιο 3: Πόνος συνεχής ανεξαρτήτως δραστηριότητας. Περιορισμός της απόδοσης.Γόνατο του Άλτη

Γόνατο του ΆλτηΑθλητές με συνυπάρχοντα προβλήματα στα κάτω άκρα (γόνατα, ισχία) προσβάλλονται συχνότερα. Αυτό συμβαίνει καθώς ο επιγονατιδικός τένοντάς τους δέχεται ισχυρότερη καταπόνηση κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα του γόνατος του άλτη;

Μερικά από τα κυριότερα συμπτώματα του γόνατος του άλτη είναι:

-ευαισθησία ή/και πόνος στην περιοχή της επιγονατίδας

-πόνος στην έκταση του γόνατος

-αύξηση του πόνου κατά τις νυχτερινές ώρες

-πόνος κατά τη διάρκεια της κάμψης ή έκτασης των γονάτων

-τοπικό οίδημα

-έντονο αίσθημα πόνου σε κινήσεις όπως το τρέξιμο, τα άλματα ή το περπάτημα με αντίσταση

– μειωμένη κινητικότητα του γόνατος

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση του γόνατος του άλτη;

Ο ειδικός Ορθοπαιδικός μπορεί κλινικά να πραγματοποιήσει τη διάγνωση του γόνατος του άλτη. Συγκεκριμένα, ελέγχει την ευαισθησία στην περιοχή σε κάμψη και σε έκταση και την ύπαρξη οιδήματος. Για τον εντοπισμό της αιτίας (εκφύλιση, τραυματισμός), την εκτίμηση της χρονιότητας και της κατάστασης του ιστού χρησιμοποιούνται το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία. Στις απλές ακτινογραφίες μπορεί να απεικονίζονται επασβεστώσεις λόγω της έλξης (ενθεσόφυτα).

Πώς αντιμετωπίζεται το γόνατο του άλτη;

Το γόνατο του άλτη μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά με τεχνικές όπως οι παρακάτω:

  • Μείωση της δραστηριότητας
  • Παγοθεραπεία
  • Χρήση ειδικού νάρθηκα ή taping για υποστήριξη
  • Λήψη αντιφλεγμονώδους αγωγής με βάση τις συμβουλές του ιατρού
  • Τοπικές εγχύσεις επουλωτικών παραγόντων υπό καθοδήγηση με υπέρηχο

Γενικότερα, η τροποποίηση της δραστηριότητας συνοδευόμενη από ειδικό ασκησιολόγιο είναι η λύση στο πρόβλημα. Διατάσεις και πλειομετρικές ασκήσεις είναι η κατάλληλη θεραπεία η οποία πρέπει να συνεχίζεται για πολλούς μήνες για τη διατήρηση του αποτελέσματος.

Σε χρόνιες και παραμελημένες περιπτώσεις, που δεν ανταποκρίνονται στην συντηρητική αγωγή, ακολουθείται χειρουργική θεραπεία. Σε αυτήν γίνεται αφαίρεση του εκφυλισμένου ή ουλώδους ιστού που έχει σχηματιστεί μέσα στον τένοντα και έχει αντικαταστήσει υγιή ιστό. Μπορεί να γίνει ανοικτά ή αρθροσκοπικά και >80% αναμένεται να επιστρέψει σε αθλητική δραστηριότητα.

Ποια είναι η κατάλληλη πρόληψη για το γόνατο του άλτη;

Άνθρωποι που ασχολούνται καθημερινά ή επαγγελματικά με τον αθλητισμό, μπορούν να εφαρμόσουν τεχνικές που συντελούν στην πρόληψη του γόνατος του άλτη. Μερικές τεχνικές είναι:

  • Η ενδυνάμωση του τετρακεφάλου μυός
  • Η χρήση των κατάλληλων αθλητικών παπουτσιών για το αντίστοιχο άθλημα
  • Η εκτέλεση διατάσεων πριν και μετά την άθληση
  • Η εκτέλεση πλειομετρικών ασκήσεων

 

Αν κι εσείς υποφέρετε από τα επίπονα και συνεχώς αυξανόμενα συμπτώματα του γόνατος του άλτη, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον ειδικό Ορθοπαιδικό Χειρουργό, Δρ. Εμμανουήλ Μπριλάκη. Η πολυετής εμπειρία του σε αθλητές υψηλού επιπέδου, η συνεργασία του με αθλητικές ομάδες και η συνεχής του ενημέρωση με συμμετοχή σε σεμινάρια και συνέδρια της Ελλάδας και του Εξωτερικού, τον καθιστούν τον πλέον κατάλληλο για την αντιμετώπιση παθήσεων που σχετίζονται με τον αθλητισμό.Επικοινωνία

Επικοινωνία

Online Ραντεβού

Online Ραντεβού