Εξάρθρημα Ώμου

Η άρθρωση του ώμου εκτελεί μεγάλο εύρος κινήσεων σε πολλαπλά επίπεδα. Αυτή η ελευθερία κινήσεων πραγματοποιείται σε βάρος της σταθερότητας της άρθρωσης με αποτέλεσμα την επιρρέπεια του ώμου σε υποτροπές. Έτσι, ο ώμος είναι η άρθρωση με το μεγαλύτερο εύρος κίνησης στο σώμα μας αλλά και η άρθρωση που εξαρθρώνεται συχνότερα.

Εξάρθρημα Ώμου

Εξάρθρημα Ώμου

Τι είναι το εξάρθρημα ώμου;

Ως εξάρθρημα ώμουαστάθεια ώμου) ορίζεται η απομάκρυνση της αρθρικής επιφάνειας του βραχιονίου οστού (κεφαλή) από την αρθρική επιφάνεια της ωμοπλάτης (ωμογλήνη). Αν και στην πλειοψηφία των περιστατικών, το εξάρθρημα οφείλεται σε τραυματικό γεγονός που απαιτεί αρκετή βία, ορισμένες φορές προκαλείται εξαιτίας των χαλαρών αρθρώσεων του ασθενούς.

Οι συνέπειες αυτού είναι ο τραυματισμός του επιχείλιου χόνδρου της ωμογλήνης (βλάβη Bankart), της κεφαλής του βραχιονίου (βλάβη Hill-Sachs), των θυλακοσυνδεσμικών στοιχείων, του αρθρικού χόνδρου, των νεύρων και των οστών της περιοχής.

Υπάρχουν διαφορετικού τύπου εξαρθρήματα ώμου;

Το εξάρθρημα ώμου μπορεί να είναι:

– πρόσθιο, που συναντάται στο 96-98% των περιπτώσεων,

– οπίσθιο που παρατηρείται σπάνια, σε λιγότερο από 4% των περιπτώσεων,

– κατώτερο που είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εξαρθρήματος του ώμου;

Μερικά από τα συμπτώματα που υποδηλώνουν πως έχετε υποστεί εξάρθρημα ώμου, είναι:

– οξύς πόνος

– αδυναμία κίνησης της άρθρωσης

– παραμόρφωση της άρθρωσης

– πρήξιμο ή/και αιμάτωμα στην περιοχή

– μούδιασμα στον ώμο ή στο χέρι

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν το εξάρθρημα του ώμου;

Τα αίτια που προκαλούν ένα εξάρθρημα ώμου ποικίλλουν, κυρίως εξαιτίας των ανατομικών στοιχείων της άρθρωσης, που επιτρέπει την εκτέλεση μεγάλου εύρους κινήσεων.

Ως συνηθέστερα αίτια αναφέρονται οι:

– Αθλητικοί τραυματισμοί: Αφορούν αθλήματα κατά τα οποία υπάρχει σωματική επαφή, όπως το ποδόσφαιρο, το χάντμπολ, η καλαθοσφαίριση, καθώς και άλλα στα οποία σημειώνονται πτώσεις, όπως το βόλεϊ.

– Δυνατοί τραυματισμοί από πτώση, εκτός αθλητικής δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος ή λόγω πτώσης από σκάλα.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση  του εξαρθρήματος του ώμου;

Η διάγνωση για το εξάρθρημα του ώμου γίνεται από τον ειδικό ορθοπαιδικό, με την κλινική εξέταση του ασθενούς και ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια ανάταξης του εξαρθρήματος. Για την μείωση του πόνου του ασθενούς χορηγούνται τοπικά αναισθητικά ή μέθη.

Ο ακτινολογικός έλεγχος βοηθά στην αναγνώριση συνοδών οστικών κακώσεων. Για την διάγνωση όλων των συνυπαρχουσών ανατομικών βλαβών και τη δημιουργία ενός εξατομικευμένου πλάνου θεραπείας, εκτελείται μαγνητική τομογραφία, ενώ σε περιπτώσεις οστικού ελλείματος είναι απαραίτητη και η αξονική τομογραφία.

Εξάρθρημα Ώμου

Άμεση ανάταξη μετά από εξάρθρημα ώμου

Η άμεση ανάταξη κατά την οξεία φάση μετά από το εξάρθρημα του ώμου, συντελεί στην άμεση ανακούφιση των επίπονων συμπτωμάτων.

Για την πραγματοποίηση της ανάταξης, ο ασθενής λαμβάνει τα απαραίτητα παυσίπονα και μυοχαλαρωτικά φάρμακα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χορηγείται ήπια νάρκωση (μέθη), με στόχο την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος με λιγότερο πόνο για τον ασθενή.

Ο ειδικός ορθοπαιδικός μπορεί να εκτελέσει τη μέθοδο ανάταξης που κρίνεται καλύτερη, ανάλογα με την  περίπτωση.

Ποια είναι η θεραπεία για το εξάρθρημα του ώμου;

Η θεραπεία για το εξάρθρημα του ώμου καθορίζεται από διαφορετικούς παράγοντες, όπως:

– την ηλικία του ασθενούς, κατά τον πρώτο τραυματισμό του

– τον αριθμό των εξαρθρημάτων

– το είδος και το επίπεδο της αθλητικής του δραστηριότητας

– τις οστικές κακώσεις που προκλήθηκαν κατά τον τραυματισμό

– την χαλαρότητα των αρθρώσεων του

 

Εξάρθρημα Ώμου

Εξάρθρημα Ώμου

Ποια είναι η συντηρητική θεραπεία του εξαρθρήματος του ώμου;

Αφού πραγματοποιηθεί η ανάταξη του τραυματισμένου ώμου, η συντηρητική θεραπεία προϋποθέτει  να παραμείνει το άκρο σε ακινητοποίηση για διάρκεια περίπου τεσσάρων εβδομάδων.

Ποια είναι η χειρουργική θεραπεία του εξαρθρήματος του ώμου;

Η χειρουργική θεραπεία για το εξάρθρημα του ώμου εκτελείται αρθροσκοπικά. Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μία σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος. Πιο συγκεκριμένα, μετά τη χορήγηση αναισθησίας, τοποθετείται μία μικρή κάμερα (το αρθροσκόπιο) στον ώμο του ασθενούς. Με τον τρόπο αυτό, ο χειρουργός αποκτά εικόνα του εσωτερικού του ώμου, μεγεθυμένη και με τη χρήση ειδικών εργαλείων, εκτελούνται οι απαραίτητες χειρουργικές τεχνικές.

Οι χειρουργικές τεχνικές διακρίνονται σε επεμβάσεις μαλακών μορίων και σε οστικές επεμβάσεις. Οι δεύτερες χρειάζονται σε περιπτώσεις οστικών ελλειμμάτων.

 

Ο ειδικός ορθοπαιδικός χειρουργός, Εμμανουήλ Μπριλάκης, με πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση σε παθήσεις του ώμου, μπορεί να σας προσφέρει εξατομικευμένη διάγνωση και να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία βάσει των αναγκών σας.


 




Επικοινωνία

Επικοινωνία

Online Ραντεβού

Online Ραντεβού