Νέες πρωτοποριακές τεχνικές για την αποκατάσταση των παθήσεων του ώμου

Ο ώμος είναι μια θαυμαστή άρθρωση, που συμμετέχει σε βασικές καθημερινές κινήσεις.  Όταν αυτή η άρθρωση έχει πρόβλημα, επηρεάζει πολλαπλά την καθημερινότητά μας.

Αρθρίτιδα ώμου:

Ο όρος αρθρίτιδα χρησιμοποιείται για να εκφράσει τη δυσλειτουργία μιας άρθρωσης. Ουσιαστικά πρόκειται για μια σοβαρή βλάβη, με κύριο χαρακτηριστικό την καταστροφή του αρθρικού χόνδρου. Η αρθρίτιδα του ώμου μπορεί να εμφανιστεί χωρίς σαφή αιτία (οστεοαρθρίτιδα), λόγω ρευματισμών (ρευματοειδής αρθρίτιδα), έπειτα από τραυματισμό (μετατραυματική αρθρίτιδα) ή, τέλος ύστερα από χρόνια ρήξη του τενοντίου πετάλου (αρθροπάθεια τενοντίου πετάλου). Εκδηλώνεται κυρίως με πόνο κατά τις κινήσεις, νυχτερινό πόνο και δυσκαμψία. Παρουσιάζει υφέσεις και εξάρσεις, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρά και συνήθως επιδεινώνονται. Δυστυχώς, συχνά στα αρχικά στάδια τα συμπτώματα ερμηνεύονται ως <κούραση> ή <τενοντίτιδα> και δεν δίνεται η απαραίτητη προσοχή.

Αρθροσκόπηση και βιολογικές θεραπείες:

Τόσο στο αρχικό όσο και στα ενδιάμεσα στάδια, η τροποποίηση της δραστηριότητας, η χρήση απλών παυσίπονων, με στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και ζεστών ή κρύων επιθεμάτων, η φυσικοθεραπεία και τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βελτιώσουν το πρόβλημα. Στα προχωρημένα στάδια ή όταν η συντηρητική αγωγή δεν είναι αρκετή, χρειάζονται πιο ριζικές λύσεις. Η αρθροσκόπηση, δηλαδή η επισκόπηση της άρθρωσης μέσα από μικρές οπές, χρησιμοποιείται για ελαφρύτερες περιπτώσεις και σε μικρότερες ηλικίες, ενώ η αποτελεσματικότητα της αυξάνεται θεαματικά όταν συνδυάζεται με τη βιολογική ενίσχυση που προσφέρει η έγχυση επουλωτικών παραγόντων από αιμοπετάλια (PRP) ή η έγχυση βλαστοκυττάρων (stem cells).

Ολική και ανάστροφη ολική αρθροπλαστική:

Η αρθροπλαστική αφορά την αντικατάσταση του φθαρμένου τμήματος της άρθρωσης με εμφυτεύματα εξαιρετικά ανθεκτικά και απόλυτα συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό. Για την άρθρωση του ώμου υπάρχουν τρεις επιλογές, η ολική αρθροπλαστική, η ημιολική αρθροπλαστική και η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική, με την τελευταία να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τους χειρουργούς του ώμου. Η χειρουργική θεραπεία συμπληρώνεται με πρόγραμμα αποκατάστασης. Ο χρόνος της αποκατάστασης ποικίλλει και είναι ανάλογος των λειτουργικών απαιτήσεων του ασθενούς, αν και ο πόνος υποχωρεί σχεδόν άμεσα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Forbes | Τεύχος Οκτώβριος 2016

Επικοινωνία

Επικοινωνία

Online Ραντεβού

Online Ραντεβού